Welk merk is beter? Almat, Bribus, Composit, E+K Keukens, Ballerina Küchen, Miele Küchen, Geba, Häcker, Brigitte Küchen, Leicht, Nieburg, EBKE Küchen, Eggersmann, Nolte Küchen, Rotpunkt, Pronorm, Poggenpohl, Wellmann, Rational, Schüller, Grattarola, Störmer Küchen, RWK, Zeyko Küchen, Linea Quattro, Schröder Küchen, Format, Bauformat, Pino, Siematic, Buynzeel, Vancel, Burger, Keller, Tulp keukens, enz enz.
Waarom willen veel consumenten toch steeds al die verschillende merken keukens in hokjes plaatsen, “is dit merk beter dan dat?…. of is het juist iets slechter?..... en dan graag van de kenners reactie graag…… is dit midden segment of hoog segment?”. Het bijna wanhopig zoeken naar de bevestiging dat merk X toch net wat beter is dan merk Y.
Ik zal u zeggen veel “kenners” (verkopers) weten het ook niet. Ze weten natuurlijk wel dat Siematic of Poggenpohl duurder is dan bijvoorbeeld een Systemat van Häcker maar wat nu precies de kwaliteitsverschillen zijn weet bijna niemand (op kwaliteits gebied dan). Veel van de status en naamsbekendheid van een merk komt voort uit de manier van positioneren in de markt middels reclame en profilering op beursen en dergelijke. Hier hangt een prijskaartje aan je betaald voor de naam zeggen ze dan. Uitvoeringsverschillen zijn er wel maar wat de één goed zal vinden aan een merk vindt de ander weer juist iets minder. Dat geldt natuurlijk ook voor andere merken zoals Nolte, Pronorm of Geba. De verschillen zijn uiterst klein tussen de meeste merken. Behalve natuurlijk tussen de uiterste in de markt, bijvoorbeeld Eggersmann of Poggenpohl (exclusieve merken) en Pino of Ballerina (voordelig) en dergelijke.
Toch kennen veel merken zoals Siematic, keller, Häcker en andere ook en soort instap assortiment waarmee je dan relatief voordelige opstellingen kunt maken. In dit assortiment is vaak minder keuze qua kleur en uitvoering. Als je deze uitvoeringen dan weer vergelijkt met een eenvoudig merk als Bauformat of Nolte dan zijn de verschillen uiterst klein. Vergeet bovendien niet dat een groot deel van de keukenprijs en kwaliteit zal worden bepaald door de apparaten en het werkblad. Zo kun je een Ikea keuken een stuk beter maken met een duur werkblad en top apparaten. Tachtig procent van de hierboven genoemde merken spelen echter in dezelfde leaque, met slechts een paar uitschieters. Deze “topmerken” vinden zichzelf vaak beter dan de rest. Dat merk je dan ook gelijk aan de prijs. Sommige zijn ook echt beter dat zijn de zogenaamde trendzetters. Ook de uitvoeringsmogelijkheden, luxe en exclusiviteit bepalen in hoge mate de prijs van een keuken. Hoe meer mogelijkheden en hoe uitgebreider het assortiment hoe kostbaarder het merk, naam, status.
Daarnaast worden er in Nederland veel keukens verkocht onder eigen naam (Steinhaus, Grandokeukens, keuken3000, Superkeukens enz enz.) dit zijn echter allemaal keukens uit één van de hierboven vermelde merken/fabrieken. Soms worden merken voordeliger gemaakt (uitgekleed) om aan de ketens te leveren die dit dan weer net iets goedkoper kunnen verkopen onder eigen naam. Voor de kwaliteit maakt dit allemaal weinig uit. Met andere woorden als je een merk tegen komt waarvan de prijs en de uitvoering je bevalt maar het merk niet, haal dan gewoon de scharnierplaatjes met de naam eraf en klaar is Kees en niemand die ziet dat jij gelukkig bent met een echte………………
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)