LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Hypotheek of hypotheekverstrekkers kan je hier bespreken.
srwarps
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 nov 2006 12:05

Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Ongelezen bericht door srwarps »

Een goede vriendin huurt met haar kinderen drie kamers in mijn woning. Ik heb verder geen relatie met haar. Zij geniet diverse fiscale voordelen als gevolg van het éénouderschap en haar relatief lage inkomen (o.m. bijdrage in de studiekosten). Ik wil echter een groter (nieuwbouw)huis kopen en heb dit bij haar aangegeven. Ik wil graag dat zij meeverhuist. Ik kan de woning echter niet alleen met mijn eigen inkomen financieren. Ik kan het huis wel financieren als ik het inkomen van mijn vriendin meeneem bij de financieringsaanvraag.
Kan ik zonder fiscale consequenties het huis samen met mijn vriendin kopen of gaat zij hierdoor inleveren op haar heffingskortingen / bijdrage in de studiekosten?

simmetje
Berichten: 70
Lid geworden op: 18 jun 2005 21:27

Re: Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Ongelezen bericht door simmetje »

Het is belangrijk te weten dat verhuur bij de meeste hypotheekverstrekkers niet is toegestaan. Alleen als je er specifiek toestemming voor hebt gekregen mag het. Deze krijg je alleen bijna nooit.

Je zou samen een hypotheek kunnen afsluiten. Ik denk dat je dit alleen niet moet willen. Tenzij er stiekem toch gevoelens over en weer zijn natuurlijk..... Probleem is dat je te afhankelijk van elkaar bent en het een erg absolute beslissing betreft.

Fiscaal gezien is het lastig. De belastingdienst zal als je samen een huis koopt de mooie voordeeltjes voor haar snel intrekken. Dit gezien het aannemelijk is dat je samen een huishouding voert. Leg maar uit aan de fiscus dat je wel haar inkomen nodig hebt voor de hypotheek maar veder er niets mee van doen hebt.

Enige theoretische mogelijkheid is medehoofdelijkheid van haar bij de hypotheek. Haar inkomen mag je dan wel meenemen, maar ze heeft verder nergens mee te maken. Er wordt alleen bij haar aangeklopt als jij niet betaald. Als jij binnen 5 jaar de volledige hypotheek wel zou moeten kunnen betalen heb je kans dat het kan.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik denk dat een ander belangrijk punt ook meespeelt. Als je het salaris van een ander (bv je partner) mee wilt laten rekenen, dan betekent dat dat diegene ook voor een groot deel aansprakelijk voor de schuld. De hypotheekverstrekker zal voor diegene dan een onderpand vragen. De medeaanvrager zal dus een onderpand moeten hebben, en een gevolg hiervan is dat diegene ook mede-eigenaar zal moeten worden: ofwel samen volledig eigendom (zoals bij gewone partners), ofwel minstens voor een deel zo groot als de hypotheekschuld.

Dan moet je dus beiden (gedeeld) eigenaar worden, met alle gevolgen daarvan. Heeft niet alleen gevolgen voor inkomen en belastingen, maar vooral ook bij verhuizing van een van beiden wordt dat erg lastig.

D1RK
Berichten: 2863
Lid geworden op: 10 mar 2007 07:51

Re: Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Ongelezen bericht door D1RK »

Jou vriendin is met 3 kinderen nu onderdak, en dankbaar, maar als de relatie stuk loopt?
Een moeder met kinderen, je kiest niet alleen deze vrouw, maar ook nog 3 kinderen die ook eigenschappen van een Vader hebben die er niet is!
Dus naast haar, lief en leuk ook nog 3 andere straks pubers?
Een goede relatie en samenlevingscontract zal eerder een hypotheek opleveren, en je weet of ze jou, of het huis wilde.

Omdat ik vermoede dat deze dakloze moeder nergens heen kon, behalve haar Ex kiezen ze sneller voor jou dan normaal, dus wees voorzichtig!
Als je zo samen gaat word je verantwoordelijk voor elkaars schulden, en waarom is de Man van haar weg?
Pas na meerdere jaren een goede relatie met Haar en de kinderen, als ze jou ook als Vader zijn gaan zien, eerder zou ik hier niet aan beginnen!

Prut
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 jun 2005 17:01

Re: Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Ongelezen bericht door Prut »

@ D1RK... 3 kamers betekent niet gelijk ook 3 kinderen!

@srwarps
Jij wilt (begrijpelijk) een zo goed als fiscaal mogelijke "constructie".
Ik kan je alleen aanraden een heel goede financieel (vooral goed op fiscaal gebied) advieseur te nemen. Zoals jij het wil zit er behoorlijk wat haken en ogen aan.

suc6
Prut

D1RK
Berichten: 2863
Lid geworden op: 10 mar 2007 07:51

Re: Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Ongelezen bericht door D1RK »

Beste Prut,

Je hebt gelijk, maar als ik zo tussen het verhaal mijn vermoedens laat gaan komt die er wel snel....

Inderdaat 3 kamers maar ook kinderen dus het zouden er zelfs 2 kunnen zijn....
foutje bedankt.

titusvh
Berichten: 71
Lid geworden op: 17 sep 2007 12:01

Re: Samen 1 hypotheek maar geen relatie met elkaar, kan dit?

Ongelezen bericht door titusvh »

In mijn herinnering werden er geen vragen geteld toen mijn vriendin en ik ons huis kochten en hypotheek afsloten. Dus hoef je niet perse een affectieve relatie te hebben.
In het ergste geval sluit je een samenlevingscontract.

Je hoeft als je onder één dak woont niet perse fiscaal partner te worden. Elk trekt zijn deel van de hypotheekrente bij zijn eigen aangifte af. En als je geen fiscaal partner bent heeft jouw inkomen geen invloed op haar voordeeltjes (tenzij ze bijstand trekt).

Denk eraan dat de geldverstrekker eisen aan verhuur kan stellen. Maar dat los je op door het geen huur te noemen maar haar gewoon een deel van de hypotheekrente te laten betalen.

Zorg ervoor dat je wel een hypotheek neemt die je ook kan bekostigen als mevrouw met kids een andere vent aan de haak slaat en uit jouw huis vertrekt.

Verder vrees ik trouwens wel dat als zij meetekent voor de hypotheek (als haar inkomsten mee moeten tellen dan zal dat zo zijn) dat zij (terecht!) verwacht dat ze ook voor een deel eigenaar wordt van de woning!

Als ze dan vertrekt mag je weer naar de notaris (maar bij <=50% eigendom van haar betaal je geen overdrachtsbelasting gelukkig).

Gesloten