Het vervelende is dat mensen denken dat ze afvallen als ze vet OF suiker OF koolhydrataen laten staan, gewoon van alles met mate dan hoef je niks te laten staan.
Ik word zo moe van dieten en mensen die er weer aan beginnen, gezeur allemaal.
In een eerdere post heb ik onderbouwingen aangedragen waaruit blijkt dat een koolhydraatbeperkte voeding voordelen biedt vergeleken een voeding met meer koolhydraten. Zowel wat betreft gewichtsverlies, alswel bloedlipidenwaarden.
Mijn standpunt is ook niet dat het als dieet tijdelijk moet worden toegepast, maar dat de inname van koolhydraten permanent laag gehouden wordt. We 'moeten' meer terug naar de voeding waar we op zijn geevolueerd. Ons genoom kan de snelle veranderingen in de omgeving de laatste 10.000 jaar, begrijpelijk, niet bijbenen.
Verder heb ik enkele uitspraken van jou weerlegt waaruit blijkt dat belangrijke kennis bij jou ontbreekt. In dat geval kunnen inderdaad onjuiste conclusies getrokken worden.
Mijn vragen aan jou blijf je echter herhaaldelijk negeren waardoor ik mij begin af te vragen of je daar wel een gedegen antwoord op hebt.
Wat is er precies niet zo gezond aan en waar baseer je dat op? Wat is volgens jou de minimale hoeveelheid koolhydraten die een mens zou moeten binnen krijgen?
Denk je alleen dat koolhydraatbeperkte voeding niet gezond is, of heb je daar ook een steekhoudende onderbouwing voor?
Iedereen weet diep van binnen wat goed en slecht voor hen is, het is de keuze die je maakt.
Dat is helaas niet waar. We leven is een obesogene omgeving met een zeer uitgebreid aanbod aan voedingsmiddelen. Niet iedereen kan hieruit een gezonde keuze maken. Wat gezond 'oogt' kan door de samenstelling of frequentie van gebruik toch minder gezond zijn. Misleidende claims kunnen dit (vooralsnog) verder stimuleren.
Natuurlijk draait het is essentie om minder energie innemen dan dat je verbruikt. Met deze zin maak je je er wel gemakkelijk vanaf en biedt je geen oplossing.
Schuiven in de procentuele samenstelling van macronutrienten (koolhydraten, vetten, eiwitten) laat veranderingen zien in factoren die invloed hebben op de eetlust en het energieverbruik (SDW). Het lijkt mij daarom verstandig om een voeding te zoeken die het gemakkelijk maakt om minder energie binnen te krijgen.
Persoonlijk denk ik dat 15 kg overgewicht helemaal geen probleem is. 1 keer goed ziek zijn en je bent zo maar 20 kg kwijt.
Wanneer gezonde mensen vasten bestaat het verlies voor een redelijk deel uit vetmassa. Bij zieke mensen verkeerd het lichaam echter in een katabole staat waarbij spier- en orgaanweefsel verdwijnt. Het lichaam verkeerd namelijk in een stress-situatie (denk aan het katabole stress-hormoon cortisol). Dit heeft diverse nadelige consequenties die hieronder genoemd worden.
Ruim 40% van de personen die in het ziekenhuis liggen is ondervoed. Het lichaamsgewicht is daarbij van ondergeschikt belang. Ook mensen met een BMI van meer dan 30 kunnen met gemak ondervoed zijn. Er bestaan screenings-instrumenten om ondervoede mensen (ca. 50%) te signaleren. Hierbij wordt navraag gedaan over ongewenst gewichtsverlies, eetlust, gebruik van sondevoeding, ziektefactor of BMI (SNAQ of MUST).
Gevolgen van ondervoeding zijn:
- Verminderd welzijn van de patiënt
- Apathisch depressief gedrag
- Gewichtsverlies
- Spierafbraak, waardoor inactiever, verminderde longfunctie en vermindering van de pompkracht van het hart
- Vermindering van de weerstand
- Minder bestand tegen effecten van therapie (radio- en chemotherapie)
- Vertraagde wondgenezing
- Verhoogde kans op decubitus
- Atrofie van de darm
- Veranderde darmflora waardoor bacteriële overgroei
- Verhoogde kans op postoperatieve complicaties en overlijden
- Langere ligduur
http://www.nutritionalassessment.azm.nl ... oeding.htm