Sissley, allereerst petje af voor het feit dat jij de zorg voor jouw ouders op je wilt dragen, helemaal super (vooral in deze tijd)! Verlies jezelf echter niet, het is namelijk zowel mentaal als lichamelijk erg zwaar.
Ik zelf heb mijn moeder 4 maart jongstleden verloren aan een slopende ziekte. Heb de eer gehad haar te mogen verzorgen tot aan het einde. Zij is vredig in onze armen overleden hier in mijn ouderlijk huis.
Op 3 jaar na heb ik hier altijd gewoond en ben dan ook altijd ingeschreven geweest als inwonend. De vaste lasten betaal ik tevens al jaren. Tot 2 keer toe hebben mijn moeder en ik medebewonerschap aangevraagd voor mij, de eerste keer werd aangegeven dat dit niet kon i.v.m. onze moeder-dochter relatie (dus hoe genaamd geen duurzame relatie). De tweede keer was helemaal zuur, aangezien wij van tevoren informatie hebben aangevraagd bij deze woningbouw zelf! Zij gaven namelijk aan dat er een uitzondering op de regel was als "het kind" in kwestie mantelzorg zou dragen voor de ouder, er een duurzame huishouding gold en het "kind" moest min. 35 jaar oud zijn (dit laatste is trouwens bullsh#!). Dit was in mijn geval zo, dus hebben wij alle gegevens verzameld, ondertekend en toegezonden.
Wonderbaarlijk was het dan ook dat we NEE op rekwest kregen, erg veel uitleg hierover kregen wij ook niet.
Mijn moeder kwam te overlijden en ik raakte in paniek, want wat nu? ik ben terechtgekomen bij rechtshulp en deze verwezen mij weer door naar een advocaat. De advocaat gaf meteen aan dat ik volgens de wet zowiezo tot aan 6 mnd na mijn het overlijden kon verblijven op de woning. Dit gegeven zou je ook terug moeten kunnen vinden op de website van de woningbouw bij de alg. voorw. We hebben vervolgens een brief opgesteld waarin de advocaat heeft verzocht naar een verklaring voor de weigering van medebewonerschap en vervolgens overname van het huurcontract. Hierop kregen wij opnieuw een reactie van de woningbouw die wederom vrij summier was. 'Zij begrepen de situatie en wilde mij wel tegemoet komen in de vorm van 2 opties'. 1. gebruik maken van mijn woonduur en mij hierbij ondersteunen. 2. de huidige woning behouden met een huur die past in de vrije sector (min. dubbel de huidige huur). Beide opties waren voor mij niet bevredigend. De brief stond tevens bol van de tegensrtijdigheden en termen als: huisvestingsvergunning, vrije sector etc.
Op dit moment zijn wij (advocaat en ik) bezig om deze tegenstrijdigheden aan te vechten. Ik hoop vurig op een volwassen gesprek om de tafel met de woningbouw om hier samen vredig uit te komen. Ik moet er niet aan denken om met mijn verhaal toch nog naar de rechter te moeten, daar zit trouwens ook geen enkele woningbouwvereniging op te wachten.
Compassie is helaas ver te zoeken in dit relaas. Ben hier praktisch geboren, we zijn al 30 jaar voorbeeldige huurders en mijn ouderlijk huis en de herinneringen zijn het enige wat ik nu nog van mijn moeder over heb, de woningbouw heeft daar echter geen boodschap aan.
Het naarste van dit hele gebeuren is dat ik nog niet eens "toe ben gekomen" aan het rouwen. Ik moet sterk zijn en blijven tot dit is opgelost, dat gaat me sommige dagen beter af als andere... Als ik aan begin september (het einde van de 6mnd) moet denken hou ik het vaak al niet droog...
Mijn tantes hebben overigens door mijn verhaal ook meteen hun woningbouwverenigingen opgebeld om verhaal te halen. Die woningbouwverenigingen doen daar niet zo "moeilijk" over, zij gaven aan dat de kinderen die staan ingeschreven de woning wel kunnen overnemen mocht hen wat overkomen. Het is dus blijkbaar sterk afhankelijk van de woningbouwvereniging waar de woning wordt afgenomen.
Mijn advies voor Sissley en Kriena is dan ook het volgende:
- contact opnemen met de betreffende woningbouw en vragen naar de
algemene voorwaarden en de vereiste voor medehuurderschap. ga
desnoods langs om je pers. te laten informeren en noteer elke naam!
- zorg voor een verklaring van de huisarts of van thuiszorg, waarin
wordt aangegeven dat jij de mantelzorg voor je ouder(s) draagt
- zorg voor een duurzaam huishouden, in de vorm van een gezamelijke
rekening, verzekering, bijdrage kostgelden, etc.
- win advies in bij een rechtshulp instantie
Sissley, wellicht overbodig maar misschien heb je hier ook wat aan, schakel thuiszorg in, indien nodig natuurlijk, als je 24/7 zorg voor je ouders gaat zorgen scheelt dat een hele hoop. Je kunt tevens kijken of PGB (Persoons Gebonden Budget) ook wat voor je is.
Wens jullie beiden succes en mocht het nu zo zijn dat jullie of een andere lezer tips voor mij hebben...van harte welkom!
Zie nu net pas dat de berichten van vorig jaar zijn
!
Nu ja, hoop dat jullie evengoed eruit zijn gekomen en als mijn bericht toch nog wordt gelezen dat ik er iemand anders mee help en wellicht mezelf door jullie advies