Graag wil ik van jullie horen wat er zou moeten veranderen tov de huidige kant en klaar maaltijden.
DE kant-en-klaar-maaltijd bestaat niet. Zowel wat betreft etikettering, smaak, voedingswaarde en prijs zijn er grote verschillen waarneembaar.
Een belangrijk 'vereiste' waaraan goede kant-en-klaar-maaltijden moeten voldoen, en wat objectief te toetsen is, is een voldoende voedingswaarde. Daar zijn soms een aantal verbeteringen wenselijk. Waar en waarbij deze problemen liggen staat beschreven in het VWA-rapport van 2006. Vandaar de link daarnaar.
Wanneer iemand groente niet lekker vind en dit liever niet in zijn/haar kant-en-klaar-maaltijd wil hebben, is dat naar mijn idee niet goed om door te voeren in een nieuw concept. Hetzelfde geldt voor zout, hoeveelheid, vet etc.. Objectieve vergelijkingen met vastgestelde 'standaarden' bieden meer informatie dan meningen van consumenten wat dat betreft.
Verbeterpunten zijn dus:
- Meer groente
- Meer voedingsvezels
- Minder zout
- Voor pizza minder energie
- Voedingswaarde vermelden van verzadigd vet, voedingsvezels, groente en energie
Dit gaat alleen over de voedingswaarde. Het mag dan wel enigzins bekend zijn, feit is dat daar verbeterpunten te behalen zijn. Sechts 2% van de kant-en-klaar-maaltijden voldoet aan de criteria die het voedingscentrum stelt aan een hoofdmaaltijd in de categorie 'bij voorkeur'. Wanneer je bij deze 2% hoort ben je al een heel eind op weg.
Wellicht weten anderen nog punten die ze terug willen zien in kant-en-klaar-maaltijden, of juist niet.
Persoonlijk zou ik echter een enquete maken en deze verspreiden over een groot aantal mensen voor een betrouwbaardere uitkomst. Is een stuk professioneler. Enige kennis over de achtergrond van de respondenten (leeftijd, geslacht, inkomen, gezinssamenstelling, afkomst etc.) biedt belangrijke aanvullende informatie.
Succes ermee!