Mijn advies: accepteer uzelf
Dat advies kun je wel geven, maar daarmee verdwijnen de gezondheidsrisico’s die met obesitas gepaard gaan niet. Met behulp van voedings en bewegingsinterventie kan obesitas terug gedrongen worden waardoor gezondheidswinst te behalen valt.
Hier heb ik het dus voornamelijk over obesitas. De gezondheidsrisico’s van overgewicht zijn minder goed bekend, mede doordat er geen sprake is van een duidelijk afkappunt voor een gezond en ongezond gewicht. Men kan onmogelijk zeggen dat een BMI van 25 gezonder is dan een BMI van 26. De kans op gezondheidsproblemen wordt echter groter bij een BMI van 35 vergeleken met die van 25.
Op het internet wordt er veel geschreven. Zo is voor ieder standpunt wel een site te vinden waar dat bevestigd wordt. Het valt me op dat je zeer vaak
www.junkfoodscience.blogspot.com erbij haalt. Niet alleen in dit topic, maar ook in andere voedingsgerelateerde topics. Dat is natuurlijk geen betrouwbare bron om mensen mee te overtuigen. Daarvoor kan ik diverse redenen geven, maar de belangrijkste redenen zijn dat het meestal slechts één onderzoek belicht, een referentielijst ontbreekt, de artikelen telkens door één persoon worden geschreven en de site een bepaalde doelstelling heeft waardoor veel onderzoek onderbelicht blijft, hetgeen de objectiviteit van berichtgeving ondermijnt. Verder is er controversiele informatie op de site te vinden gezien de doelstelling van de site. Daar wordt dan ook naar geschreven wat ten koste gaat van waarheidsvinding.
Het is zinvoller om te refereren naar onderzoeken en/of rapporten en niet naar artikelen die geschreven zijn door auteurs met een gekleurde bril en hun eigen interpretatie.
Een voorbeeld van een citaat:
'The first thing that became apparent in the data was that ‘obese’ people made up a remarkably lower percentage of ICU patients. Only 25% of the ICU patients were ‘obese’, compared with 75% who were not ‘nonobese’.'
In Nederland had in 2003 10% van de bevolking obesitas. De percentages in Amerika weet ik zo niet, maar deze liggen in ieder geval lager dan die van mensen die geen obesitas hebben. Het ligt daarom voor de hand dat er minder mensen met obesitas op de IC belanden.
Daarnaast wordt er vergeten dat er ook mensen met ondergewicht in het ziekenhuis belanden. Zeker wanneer door ziekte minder gegeten kan worden wordt deze kans groter. Net zoals mensen obesitas ligt de mortaliteit bij mensen met ondergewicht hoger. De scheiding moet daardoor niet liggen tussen obees en niet obees, maar men zou een onderverdeling moeten maken tussen ondergewicht, normaal gewicht en overgewicht/obesitas, gecorrigeerd voor bepaalde factoren zoals sociale status, roken, beweging etc..
Een laatste punt dat ik wil aanhalen is dat er patiënten op de IC belanden met een reden die geheel onafhankelijk is van het lichaamsgewicht (denk aan ernstige ongevallen). Dit wordt ook geschreven op de site: As in all medical or surgical ICUs, the conditions that brought these patients to intensive care units varied, with most being respiratory problems, trauma and infections.
Dat 25% van de IC-patienten obees is, is alleen een statistisch gegeven waar geen enkele verdure conclusie uit getrokken kan worden. Dergelijke uitspraken vind ik daarom misleidend, maar dat lees je vaak op dergelijke sites.
In dit onderzoek werd verder als resultaat gevonden:
However, duration of mechanical ventilation and intensive care unit length of stay were significantly longer in the obese group by 1.48 days (95% confidence interval, 0.07-2.89; p = .04) and 1.08 days (95% confidence interval, 0.27-1.88; p = .009), respectively, compared with the nonobese group.
Wat betreft obesitas en de prevalentie van morbiditeit zie:
http://www.biomedcentral.com/1471-2458/8/140 tabel 2.
Wat betreft de mortaliteit bij patiënten met chronisch hartfalen lijkt deze inderdaad lager te liggen bij mensen met overgewicht en obesitas.
Overweight and obesity were associated with lower all-cause and cardiovascular mortality rates in patients with CHF and were not associated with increased mortality in any study. There is a need for prospective studies to elucidate mechanisms for this relationship.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1858 ... d_RVDocSum
Daarmee is echter niet gezegd dat mensen met overgewicht en obesitas een lagere kans hebben op hartfalen.
Wat betreft overgewicht en kanker-risico is veel informatie te halen uit het recente WCRF-rapport:
Personen met overgewicht of obesitas hebben een verhoogd risico op sommige vormen van kanker. Overgewicht en obesitas verhogen ook het risico op andere aandoeningen zoals een verstoord vetpatroon in het bloed (dyslipidaemia), hoge bloeddruk en beroerte, type 2 diabetes en coronaire hartziekten. Overgewicht tijdens de kinderjaren en op jonge leeftijd wordt waarschijnlijk gevolgd door overgewicht en obesitas tijdens de volwassenheid. Verdere details van het bewijs en de beoordelingen kunnen gevonden worden in de hoofdstukken 6 en 8. Behoud van een gezond gewicht tijdens het gehele leven kan één van de meest belangrijke manieren zijn om kanker te voorkómen.
http://www.wcrf.nl/pdfs/2007/new_rappor ... CRF_NL.pdf
Welke vormen van kanker bedoel je hier eigenlijk?
Wat betreft osteoporose is overgewicht inderdaad een voordeel doordat de botcellen geactiveerd worden bij belasting. Vandaar dat sporten goed is voor een goede botdichtheid. Ook het dragen van een hoger lichaamsgewicht zorgt voor een hogere botdichtheid en daardoor uitstel van osteoporose. Gezien de vele nadelen dat obesitas met zich meebrengt is het niet de aangewezen manier om te zorgen voor een goede botdichtheid.
Wat betreft obesitas en longfunctie:
Epidemiologic data indicate that obesity increases the prevalence and incidence of asthma and reduces asthma control
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1840 ... d_RVDocSum
Increases in body weight lead to worsening of pulmonary function. The reasons for this include the mechanical effects of truncal obesity and the metabolic effects of adipose tissue. Obesity is linked to a wide range of respiratory conditions including chronic obstructive pulmonary disease, asthma, obstructive sleep apnoea, pulmonary embolic disease and aspiration pneumonia. It is important for those providing care for people with respiratory disease to appreciate the impact of obesity and to provide appropriate advice for weight reduction
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1858 ... d_RVDocSum
Wat betreft obesitas en hypertensie:
Reduction of BP was higher in patients treated with weight loss diets (systolic BP [SBP]: weighted mean difference [WMD], -6.3 mm Hg; diastolic BP [DBP]: WMD, -3.4 mm Hg) or orlistat (SBP: WMD, -2.5 mm Hg; DBP: WMD, -2.0 mm Hg). Systolic BP increased with sibutramine treatment (WMD, 3.2 mm Hg). In patients with essential hypertension, therapy with a weight loss diet or orlistat resulted in reductions in body weight and BP
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1836 ... d_RVDocSum
Wat betreft obesitas en diabetes type 2:
A major complication of obesity is insulin resistance and type 2 diabetes. However, the first step to avoid insulin resistance and prevent the development of diabetes should be a reduction in body weight in overweight subjects, and an increase in physical activity.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1724 ... d_RVDocSum
Je gebruikt hier een verwijzing die niet onderbouwd wat je zegt. Het onderzoek laat zien wat er gebeurd met enkele markers voor de immuunfunctie wanneer
meerdere malen gewicht is verloren. De conclusie van het onderzoek luidt:
This study provides evidence that frequent intentional weight loss may have long-term effects on immune function.
Dit onderzoek laat niet zien dat ‘dieten’ op de lange termijn averechts werken, maar wat het effect is van jojo-en op enkele immuunmarkers.
Inderdaad hebben farmaceutische bedrijven veel macht. Dat wil echter niet zeggen dat er geen reële problemen aan obesitas verbonden zijn. Het ene probleem neemt het andere probleem niet weg, al kun je dat met een zin eenvoudig suggereren.
De BMI is inderdaad minder bruikbaar voor het inschatten van het gezondheidsrisico dan de middelomtrek. Voor het inschatten van overgewicht is de BMI beter bruikbaar, hoewel er wel enkele kanttekeningen bij zijn te plaatsen. Momenteel ontbreekt er echter een beter alternatief.
Inderdaad lijkt een stijgende BMI samen te gaan met een lagere kans op dementie:
this systematic review supports the hypothesis that increased BMI is independently associated with increased risk of dementia. Long-term studies to examine the mechanisms underlying the relationship between obesity and dementia are needed.
http://ageing.oxfordjournals.org/cgi/co ... ll/36/1/23
Dit is tot nu toe alleen statistisch gegeven. Er worden enkele mogelijke oorzaken voor aangedragen, maar deze zijn allen niet bewezen. Verder onderzoek is daarom gewenst omdat zonder mechanisme moeilijk goede conclusies kunnen worden getrokken. Wellicht speelt ook hier ondergewicht een rol, waarvan de gezondheidsrisico's niet onderschat mogen worden.
Mocht je een standpunt ergens over hebben dan is het naar mijn idee zinvoller om met betrouwbare onderzoeksresultaten te komen. Deze kunnen dan worden bekeken en beoordeeld naar de mate bewijslast. Daartegenover kan men andere onderzoeksresultaten zetten om tot een gewogen conclusie te komen.
Nu lijkt het dat je zo graag gelijk wilt hebben waardoor je minder nauwkeurig bent met de bronnen die je aanhaalt. Iedere berichtgeving die jouw standpunt ondersteund lijk je te willen gebruiken, hetgeen natuurlijk geen waarheidsvinding is.