Onderstaand persbericht is verstuurd naar alle persdiensten en naar alle tweede kamer fracties door Stichting Koersplandewegkwijt.
www.koersplandewegkwijt.nl
PERSBERICHT: AFM rapport rammelt
Het feitenonderzoek beleggingsverzekeringen van de Autoriteit Financiële Markten blijkt ten aanzien van het product Koersplan van Spaarbeleg / Aegon een verre van compleet beeld te geven, zo constateert de Stichting Koersplan De Weg Kwijt.
In het feitenonderzoek zijn voorbeelden van Koersplan opgenomen op basis van contracten die gestart zijn in 1997. Tijdens de lopende juridische procedure die de stichting heeft aangespannen tegen Spaarbeleg / Aegon is gebleken dat in 1996 de kosten van Koersplan drastisch zijn verlaagd.
De kosten van de Koersplanovereenkomsten van voor 1996 zijn veel hoger dan uit het feitenonderzoek blijkt. Van de bijna 700.000 Koersplanovereenkomsten is naar schatting 75% gestart voor 1996. Deze overeenkomsten kennen een oneigenlijke kostenopslag in de vorm van een extreem hoge premie overlijdensrisicoverzekering.
Overeenkomsten die zijn gestart in 1996 en latere jaren kennen een aanmerkelijk lagere premie overlijdensrisicoverzekering.
Door in het feitenonderzoek de Koersplanovereenkomsten die zijn gestart in de jaren 1988 tot en met 1995 weg te laten maakt de AFM een ernstige fout, zo constateert de Stichting. De Stichting is zondermeer bereid haar kennis ten aanzien van het product Koersplan te delen met de AFM.
Nota bene heeft er enkele maanden geleden uitgebreid aanlevering van gegevens plaatsgevonden tussen Stichting Koersplan De Weg Kwijt en Money View. (Money View heeft de input geleverd als grondslag van het onderzoek in opdracht van minister Bos). Van de aangeleverde gegevens is echter niets terug te vinden in het AFM rapport.
Stichting Koersplan De Weg Kwijt heeft al in 2005 Spaarbeleg / Aegon gedagvaard inzake Koersplan en startte daarmee als eerste een woekerpolisclaim. De Stichting vertegenwoordigt circa 11.000 gedupeerden met in totaal bijna 16.000 Koersplanovereenkomsten. De lopende procedure spitst zich toe op de hoogte van de premie overlijdensrisicoverzekering. De Ombudsman Financiële Dienstverlening mr. J.W. Wabeke heeft in zijn aanbevelingen meerdere malen aangegeven dat in de premie overlijdensrisicoverzekering geen oneigenlijke kostenopslagen verwerkt mogen worden. De rechtbank in Utrecht heeft in eerdere tussenvonnissen al bepaalt dat er geen premie voor de overlijdensrisicoverzekering overeengekomen was tussen Spaarbeleg / Aegon en de deelnemers.
Uit onderzoek van de stichting is gebleken dat Koersplanovereenkomsten van voor 1996 een kosteninhouding kennen van circa 3,5% tot ruim 4% bij een beleggingsrendement van 6% per jaar. De deelnemers hielden van dat rendement tussen de 2% en 2,5% over. Volgens het feitenonderzoek van de AFM bedraagt de kosteninhouding echter slechts 2,1% indien uitgegaan wordt van een Koersplan overeenkomst die in 1997 is gestart. Daarmee geeft het onderzoek een incompleet beeld omdat zo'n 75% van de Koersplan overeenkomsten buiten beschouwing blijft. Het product Koersplan is goed voor 8 tot 10% van alle beleggingsverzekeringen die verkocht zijn.