Pagina 1 van 1

aankoop eerste huis

Geplaatst: 15 okt 2008 21:15
door gekzat
Hallo,

Wie o wie kan mij uit de brand helpen.. Ik heb geen bekende en of ouders aan wie ik het kan vragen.. Wij hebben ons eerste huis gekocht en krijgen nu maandelijks geld terug van de belastingdienst.. Nu zijn er ook uitgaves geweest die ik dit jaar ook terug zou kunnen vragen.. zoals afsluitprovisie en notariskosten.. Ik heb hier totaal geen kaas van gegeten.. wie kan mij helpen...

Met zeer vriendelijke groet,

Patrick

Re: aankoop eerste huis

Geplaatst: 15 okt 2008 21:54
door Red Felix
Als het goed is heb je van je tussenpersoon een overzicht gekregen over het hoe en wat van alle kosten.

Op je belastingaangifte kan je natuurlijk de betaalde rente opgeven (elk jaar), maar een aantal kosten kan je ook eenmalig aftrekken zodat je daar eenmalig belastingvoordeel van hebt. Dit zijn bv afsluitprovisie en taxatiekosten.

Kijk eens alle papieren door, zet alle bedragen op een rij en kijk in de overzichtjes op bv:

http://www.belastingdienst.nl/particuli ... pt-05.html

en:

http://www.brinkerinkfm.nl/bfm/archief/ ... oning.html

Je zal er best uitkomen. Anders natuurlijk gewoon even checken bij je tp, maar eerst zelf zoveel mogelijk op een rijtje zetten.

Re: aankoop eerste huis

Geplaatst: 16 okt 2008 11:11
door Dirko
Als het goed is wil je adviseur je hier wel mee helpen. Anders kun je natuurlijk gratis naar het Belastingkantoor met je spullen om je te helpen de aangifte in te vullen. Of je vraagt hulp bij een belastingadviseur die de aangifte voor je invult. Dan ben je met 5 tientjes ook klaar

Re: aankoop eerste huis

Geplaatst: 16 okt 2008 11:40
door NewDutchie
Hou er wel rekening mee dat als je niet 100% van de hypotheeksom hebt gebruikt voor het huis (b.v. inlossing lening) dat dan alle kosten ook niet volledig aftrekbaar zijn. Stel dat 3%van de hypotheeksom ergens anders voor is gebruikt dat is jaarlijk 97% van de rente aftrekbaar en eenmalig 97% van de notaris-, afsluit/provisie-, NHG kosten. Bouwrente tot aan passeren akte is ook niet aftrekbaar.

Re: aankoop eerste huis

Geplaatst: 16 okt 2008 14:07
door Dirko
kijkend naar de post hierboven gaat dit gekzat allemaal boven de pet. Hij/Zij geeft aan dat hij er nik van snapt dus hem met regels om de oren slaan heeft geen nut.

Zoek contact met iemand die er verstand van heeft:
- Je Hypotheekadviseur
- Belastingkantoor
- Belastingadviseur

Re: aankoop eerste huis

Geplaatst: 16 okt 2008 14:09
door kweenie
En nog een tip, de voorlopige teruggave die je maandelijks krijgt is (zoals het woord al zegt) een voorlopig bedrag. Na het jaar doe je belastingaangifte en daaruit rolt dan het definitieve te betalen/ontvangen bedrag. Je kunt voor die notariskosten etc. dus ook wachten tot het jaar om is en je definitieve aangifte doet.

Re: aankoop eerste huis

Geplaatst: 20 okt 2008 17:16
door meertjes
Je hebt na de koop (misschien zonder dat je zelf wist) een opgave gedaan aan de belastingdienst van de bedragen die je dit jaar denkt te betalen aan rente en kosten voor de woning.
Dat gaat middels een software die je van de belastingsite zelf kunt downloaden. Samen met je DigiD verstuurde je de opgave naar hen.
Op grond van die opgave stuurt de belastingdienst je maandelijks alsvast een bedrag toe vooruitlopend op de echte aangifte.

Aan het begin van elk nieuw jaar ontvangt u een uitnodiging van de belastingdienst. U download het aangifteprogramma en vult alle vragen in die dat programma stelt. Neem er even de tijd voor om dit te doen, dan merkt u dat het niet echt moeilijk is. Een goede belastinggids en de HELP knop van het programma biedt veel informatie.

De adressen voor extra informatie zijn al genoemd.

De aangifte doet niet meer dan bepalen hoeveel belasting u uiteindelijk, met de jaargegevens, terugkrijgt. Daar gaan de vooruitbetaalden bedragen vanaf. De rest wordt daarna aan u uitgekeerd.

Mogelijk heeft u voor het tweede jaar minder aftrekposten. U dient zelf via de eerstegenoemde software het nieuwe aftrekbare bedrag (de hypotheekrente) aan de belastingen door te geven. Anders krijgt u in het tweede jaar teveel voorlopig trug.