Pagina 1 van 1
wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 13:09
door Laura101
De huurbaas van mijn ouders wil het huis, waarin zij al 40 jaar wonen, nu bij inschrijving verkopen.
Zij hebben nu een brief gehad dat er 2 kijkdagen komen.
Is er een verschil tussen een kijkdag en een bezichtiging?
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 14:36
door vladja
Bij een bezichtiging komt er 1 (of meerdere) persoon kijken op een afgesproken dag en tijdstip.
Bij open dagen kunnen er tussen bepaalde uren gewoon mensen langskomen om de woning te bekijken, bijvoorbeeld van 's ochtends 10 tot 's middags 4. Er kunnen dus gedurende die tijd meerdere groepen door het huis banjeren en je hebt er geen kijk op wie waar is en doet, tenzij die allemaal persoonlijk begeleid worden.
Ik vraag mij trouwens af of uw ouders verplicht zijn hieraan mee te werken, want het is een behoorlijk inbreuk op hun privé-leven. Als je zelf verkoopt dan kies je daar voor, maar dit wordt opgelegd door de huisbaas.
Vladja
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 16:26
door Laura101
Tja, dat vragen wij ons ook af, maar in het Burgerlijk Wetboek staat wel dat je als huurder je medewerking moet verlenen aan evt. bezichtigingen, als de eigenaar het pand wil verkopen. Of daarmee ook de binnenkant van je huis wordt bedoeld....
Dat is idd emotioneel een inbreuk op je privacy. Vooral als je er al 40 jaar woont en de eigenaar nooit enig onderhoud aan het pand heeft gepleegd.
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 16:53
door pbarendse
Of het mag of niet weet ik niet. Hoe ik het, zeker gezien uw opmerking over gebrekkig onderhoud, aan zou pakken weet ik wel. Wijs iedereen die komt kijken op de gebrekkige staat van onderhoud, en het feit dat er al jaren niets aan gedaan is. De kans dat de huisbaas dan krijgt wat hij er voor wil hebben wordt erg klein, en de kans dat ze er langer gebruik van kunnen maken des te groter
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 20:25
door Gizmo©
Kunnen je ouder het huis niet kopen??
Meestal behoord een verhuurder als hij wil verkopen het te vragen aan de bewoners die in het betreffende pand zitten.
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 20:34
door Laura101
Het huis is 4 jaar geleden op een slinkse manier door deze makelaar zelf gekocht. Mijn ouders kregen niet eens de kans om het te kopen.
Wij hebben ook een bod gedaan, maar de makelaar ging er lekker 1000 euro boven zitten.
Is zelfs voor de rechter geweest, maar makelaar heeft niks verkeerds gedaan......
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 21:28
door roro25
ja helaas ogv art. 7:223 BW
De huurder van een onroerende zaak of een gedeelte daarvan is, indien de verhuurder tot verhuur na afloop van lopende huur of tot verkoop wenst over te gaan, verplicht te dulden dat aan de zaak de gebruikelijke kennisgevingen van het te huur of te koop zijn worden aangebracht, en aan belangstellenden gelegenheid te geven tot bezichtiging.
Hier mag als opmerking worden gemaakt dat het de huurder niet mag hinderen. Dus niet op abnormale tijd oid. Tijdens kantooruren en niet in het weekend.
Dit houdt ook in dat er alleen een bezichtiging gehouden mag worden en absoluut geen kijdagen. Utleg wettelijke bepaling.
Dus vaste tijdafspraken. Normale bezichtiging duurt gemiddeld maximaal een uur.
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 16 okt 2008 22:06
door Laura101
De makelaar heeft samen met de notaris 2 dagen ingepland, zg. kijkdagen. Inderdaad ieder dag 1 uur.
Ze kunnen de makelaar(eigenaar) niet verbieden het huis te betreden, maar geldt dat ook voor de evt. bezoekers?
Dat is me nog niet helemaal duidelijk. Is toch van de zotte om allemaal vreemde mensen in je huis te krijgen.
Re: wat is het verschil?
Geplaatst: 17 okt 2008 08:36
door vladja
Een kijkuur per dag valt nog mee. Wat u wel kunt eisen is dat de bezoekers/kijkers persoonlijk begeleid worden tijdens de ronde door het huis. Op een kijkdag kan iedereen binnenlopen en ze kunnen uw ouders niet verplichten er aan mee te werken dat al deze mensen onbegeleid door het huis lopen.
Nog een "aardige" suggestie: leg een brief op tafel gericht aan de huuradviescommissie over achterstallig onderhoud (in grote letters geprint) waarin u vraagt wat de mogelijkheden zijn tot eventuele tijdelijke huurverlaging totdat het achterstallig onderhoud verholpen is, omdat u nog vele jaren in dat huis wil blijven wonen.
Uw ouders hebben huurbescherming en als de toekomstige koper weet dat er het een en ander (financieel) te "wachten" staat en voorlopig niet over het huis kan beschikken omdat uw ouders niet van plan zijn binnenkort te verhuizen, dan wordt het huis als beleggings- of speculatie-object een stuk minder aantrekkelijk.
Vladja