Pagina 1 van 1

Geaarde stopcontacten

Geplaatst: 16 nov 2008 21:36
door Loeke de Loden Leeuw
Vanaf welk bouwjaar moeten alle stopcontacten in een woning geaard zijn?

Re: Geaarde stopcontacten

Geplaatst: 16 nov 2008 21:57
door Abarth
Dat ligt er nog al aan.
Sommige stopcontacten voelen zich direct thuis, anderen hebben wat langer nodig om te aarden. :D

Maar volgen mij hoeven niet alle stopcontacten geaard te zijn.
Neem voor een zeker advies liever contact op met het ministerie van VROM

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1302

Re: Geaarde stopcontacten

Geplaatst: 17 nov 2008 13:52
door HuJuh
Of VROM de ballen verstand heeft van elektriciteit doet voor de topicstarter niet ter zaken. Hij/zij vraagt of het verplicht is en dat wordt wel degelijk door de overheid vastgesteld :wink:

Verplicht zijn ze in de badkamer en de keuken. In de rest van je huis is het niet verplicht, maar tegenwoordig wel gewenst. Apparatuur zoals je computer leeft langer met een geaard stopcontact (heeft met restenergie die zich in je pc opbouwt te maken en die alleen via aarding weg kan, zal ik niet te ver op ingaan :D)

edit:

@ Polderboy onder me
Daarom had ik de " :wink: " er ook bij staan. Om mijn opmerking wat te nuanceren :lol:
En ik had trouwens exact hetzelfde document gebruikt :D Kleine wereld, dat www :wink:

Re: Geaarde stopcontacten

Geplaatst: 17 nov 2008 22:49
door Sjors_B
Meestal niet het bouwjaar maar het moment van vergunnings verlening wordt het bouwbesluit van kracht met de daarin genoemde NEN1010 welke op dat moment gelding is.
Mijn woning is van 2002, vergunning van mei 2001. Alle wcd's zijn geaard.

Re: Geaarde stopcontacten

Geplaatst: 21 nov 2008 16:22
door h@rm@n
Volgens mij gaat het bouwjaar en het moment van vergunning verlening waarop het bouwbesluit van kracht is en waarin gesteld wordt dat aan de NEN 1010 moet worden voldaan, nagenoeg samen.

In de NEN 1010 (eerste druk van september 1940) staan de voorschriften voor elektrische sterkstroominstallaties van lage spanning in woonhuizen, winkels, kantoorgebouwen, hotels, scholen, schouwburgen, boerderijen en dergelijke.
Later, in juli 1988, verscheen de vierde druk onder de titel “Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties.
Verder zijn hierop nog aanvullingen gekomen.

Op het moment dat er aarden op o.a. de loodmantel van eerdere energiebedrijven niet meer mogelijk was en de waterleidingen in de grond steeds meer werden vervangen door kunststofleidingen is de aardlek/differentiaalschakelaar ingevoerd.

Deze had een aanspreekstroom van 0,5 amp. Hierbij was het dat de zogenaamde natte groepen voorzien waren met wandcontactdozen (stopcontacten) die van een aardcontact waren voorzien. Dit vond plaats in o.a. keuken, bij wasmach/droogaut. vaatwasmach. in garages en schuurtjes. In andere ruimten werd normaliter vloerbedekking van niet geleidend materiaal gelegd waardoor de wcd niet geaard hoefde te zijn.
Later werd in woonkamers steeds meer stenen tegels gelegd waardoor de wcd wel geaard moest zijn. Dit werd in 1975 opgevangen en voorkomen doordat er een aardlekschakelaar van 0,03 amp (30 milliampère) in de handel was. Hierdoor werd voorschrift dat de “natte groepen” op een 0,5 amp. Aangesloten moest worden en de andere groepen op de aardlek. Van 0,03 amp.

Weer later werd de aardlek. van 0,03 amp standaard en verviel de aardlek. van 0,5 amp.

Deze toepassingen hebben betrekking op de op dat moment te installeren installatie.
Al was het wel wenselijk dat bij een bestaande installatie in een woning waar 0,5 amp zat, op het moment vervanging van de vloerbedekking in de woonkamer door stenen tegels, de 0,5 amp. uitgewisseld werd door een 0,03 amp.

Waarschijnlijk heeft men deze problematiek ingezien en vervolgens de veiligheidsbepalingen aangepast.
Nu is het dat alleen nog in woningen 0,03 amp mag toegepast worden waarop per aardlek. 4 groepen aangesloten mogen worden en dat alle wcd van een aardcontact moeten worden voorzien.
Dit laatste is, dacht rond 2000, van kracht geworden.

Re: Geaarde stopcontacten

Geplaatst: 22 nov 2008 10:21
door kweenie
Mooi uitgebreid stuk.

Wellicht ter aanvulling, als je gaat verbouwen, dan moet je je voor die verbouwing houden aan de regels die op dat moment gelden. Het kan dus zijn dat je in een oud deel van het huis de stopcontacten ongeaard hebt, maar dat je een nieuw stukje erbij wilt bouwen en dat daar alles geaard moet zijn.
(Dit geldt trouwens ook voor zoiets als isolatie. Als je aan een totaal ongeïsoleerd huis een stukje erbij wilt bouwen, dan moet die aanbouw wel voldoen aan de strenge huidige isolatienormen. Dan kun je dus de situatie hebben dat je een nieuw stuk huis met isolatieglas en geïsoleerde spouwmuur hebt dat gebouwd is tegen een oude enkelsteens muur, met tochtig enkelglas.)