Pagina 1 van 1

ABP Nabestaandenpensioen opbouw na juni 1999

Geplaatst: 31 dec 2008 16:12
Ik ben in 2004 bij een overheidsinstelling gaan werken en ben toen terecht gekomen bij het ABP. In die tijd heb ik mijn oude pensioenrechten overgedragen aan ABP.
Nu blijkt dat mijn nabestaandenpensioen vrijwel nihil is, indien ik geen dienstverband meer zou hebben bij een bedrijf dat aangesloten is bij ABP cq. ik zonder werk zou komen.
Het blijkt dat in de overdracht uitsluitend sprake is van nabestaandenpensioen opbouw na 1999. Het bedrag wat ik heb ingelegd (toch zo'n 73.000,00 euro) telt dan dus niet mee en komt niet ten goede aan mijn eventuele nabestaanden.

Ik ben benieuwd of hier iets aan te doen is en of dit zomaar kan.

:( :?: :D

Re: ABP Nabestaandenpensioen opbouw na juni 1999

Geplaatst: 07 jan 2009 18:49
door Tijger van Maleisiƫ
Twee dingen snap ik niet.
Als eerste waarom je een poll opgestart hebt?
En als tweede hoe kan jij je "oude pensioenrechten overgedragen aan ABP."

En zo als ikhet bekijk heb je niet ingelegd voor een nabestaandenpensioen maar maar voor een nabestaanden verzekering.
Volgens mij zit daar wel degelijk een verschil in.

Re: ABP Nabestaandenpensioen opbouw na juni 1999

Geplaatst: 08 jan 2009 08:35
Waarom ik een poll heb opgestart, weet ik eigenlijk niet.
Dacht dat dit gebruikelijk was.

Verder mag ik er nu wel vanuit gaan dat oude pensioen en nabestaandenrechten die worden overgedragen aan een ander pensioenfonds, kennelijk impliceren dat je dan ook voor een groot deel je oude opgebouwde rechten kwijtraakt.

Ik word hier heel verdrietig van.

Pensioenrechten draag je over om pensioenbreuk te voorkomen.
Mensen die periodiek wisselen van baan hebben hier mee te maken.

Re: ABP Nabestaandenpensioen opbouw na juni 1999

Geplaatst: 08 jan 2009 10:55
door Jan1
En als tweede hoe kan jij je "oude pensioenrechten overgedragen aan ABP."

Dit wordt waardeoverdracht genoemd, na een bepaalde datum zijn de pensioenfondsen verplicht om hier aan mee te werken.

Re: ABP Nabestaandenpensioen opbouw na juni 1999

Geplaatst: 08 jan 2009 16:52
door kweenie
Bij een waardeoverdracht wordt eerst de totale waarde van de aanspraken bij de oude werkgever bepaald. Dat levert bv. 1000 euro voor het ouderdomspensioen plus 250 euro nabestaandenpensioen op, dus samen 1250.

Vervolgens wordt gekeken hoeveel aanspraken je voor dit totaalbedrag bij de nieuwe pensioenregeling voor kunt krijgen. Maar er wordt niet altijd ouderdomspensioen plus nabestaandenpensioen ingekocht, het kan ook zijn dat er alleen ouderdomspensioen wordt ingekocht. Dan heb je dus iets meer ouderdomspensioen, maar geen nabestaandenpensioen in de nieuwe regeling.

In de papieren die je hebt gekregen toen je de waardeoverdracht ging regelen, staat precies wat je hebt gekregen.

Een ander punt dat speelt, een nabestaandenpensioen kan ook alleen een verzekerd bedrag zijn. Dan bouw je geen rechten op, maar is er alleen een bedrag verzekerd. Op het moment dat je bij de werkgever weg gaat, houdt de verzekering op en heb je dus helemaal geen dekking meer.

Dit is trouwens sowieso het geval voor een deel van het nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen bestaat nl. uit 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen plus 70% van het ouderdomspensioen dat nog niet opgebouwd is, maar dat opgebouwd zou zijn als de overledene tot zijn 65ste zou blijven leven. Dat laatste deel is bijverzekerd en heb je dus niet opgebouwd.

Dus iemand die op zijn 25ste begint met werken en op zijn 35ste overlijdt, heeft over 10 jaar pensioenrechten opgebouwd, maar krijgt bij overlijden een nabestaandenpensioen alsof er ook tussen 35 en 65 nog was gewerkt, dus totaal 10 jaar plus 30 jaar.

(Die 70% kan trouwens ook 60% zijn, of iets anders.)