Pagina 1 van 2
bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 11 jan 2009 16:52
door delanootje
Hallo,
Ik heb hiervoor een account aangemaakt omdat ik een vraag heb en ik zie dat hier ook mensen zijn die een hoop weten.
Het verhaal..... :
Ze hebben bij ons vorige week een auto opgehaald, door een gerechtsdeurwaarder.
Dit was van een rekening die wij niet konden betalen, en er zijn inmiddels heel veel kosten bijgekomen.
We hebben een aantal keren geprobeerd onze betalingsafspraak na
te komen, maar dit is niet gelukt.
We zijn bezig met een (minnelijke) schuldsanering en hebben dus meerdere schulden, die al heel lang lopen.
Deze gerechtsdeurwaarder wist dit ook en wilde hierop niet wachten tot het rond is (we hopen met 2 a 3 maanden).
Dit is een schuld van hoofsom 250,- en is nu opgelopen tot 2700,-
(erg veel kosten die erbij zijn gekomen)....
Natuurlijk terecht dat een deurwaarder dan zijn geld wil hebben.
Wat er nu gebeurd is, vroegen wij ons af of dit wel mag....
Hij heeft voor 3 wkn geleden beslag gelegd op onze auto, en wilde geen dergelijke afspraken meer maken, alleen het volledige bedrag zien (€ 2700,-).
Ik heb vorige week gebeld, om te laten weten dat deze auto nog niet afbetaald is. En getracht een poging te doen voor een bedrag over te maken, maar helaas... er werd simpel weg opgehangen...
Mocht niet baten, aangezien hij op mijn naam staat. Maar we moeten dus nog wel een termijn betalen aan het autobedrijf, die tevens nog een sleutel en ook het kentenbewijs heeft...
Ik heb geen papier waarop staat dat de auto nog van het autobedrijf blijft, zolang deze niet afbetaald is... wel een papier waarop staat dat het een koopovereenkomst is en de termijnen wanneer deze betaald wordt en bij laatste termijn, wij de overige papieren en de extra sleutel krijgen.
Hij vroeg of ik savonds thuis was, en hij kwam smiddags al......
Er werd direct een wielklem op de auto gezet en binnen een uur werd deze opgehaald.
Hij vertelde ons dat we nog tot 2 feb. de tijd hebben om het volledige bedrag te betalen, zo niet, wordt de auto per opbod verkocht...
Alle kosten (wielklem, sleepbedrijf etc etc ) zijn voor onze rekening en de auto is misschien 1000,- waard, dus uiteindelijk schieten wij (en hun) er niet veel mee op.
Allemaal heel zuur in ieder geval... maar wij vroegen ons af of een gerechtsdeurwaarder deze bevoegdheden heeft en of hij inderdaad zomaar een auto in beslag kan nemen terwijl die nog niet afbetaald is.
Daarnaast vroegen we ons af of het wel mag om de auto zomaar, wanneer hij maar wil op kan halen, zonder dat we daarvoor een brief hebben ontvangen.
Wel is beslag gelegd, maar geen brief van wanneer deze dan opgehaald wordt....
Onze kennissen zeiden ons dat we een advocaat (op basis van toevoeging) moesten nemen, aangezien wij ook zakelijk met deze auto reden... dus weg inkomsten, en tevens alle andere crediteuren worden hiermee benadeeld......
Ik hoop dat jullie hier iets over weten?
alvast bedankt voor jullie antwoord........
vr groetjes
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 11 jan 2009 17:38
door Waterlelie
De Deurwaarder legt niet zomaar beslag, hiervoor is de vonnis door de kantonrechter toegewezen. De deurwaarder heeft destijds toch een regeling met u getroffen. Omdat u deze niet bent nagekomen wordt er nu beslag gelegd. Dat u bezig bent met een (minnelijke)schuldsaneringtraject dat maakt niks uit, bij een minnelijke traject zijn de schuldeisers namelijk niet verplicht om hieraan mee te werken.
Dat je de auto voor zakelijk nodig hebt en deze nog niet afbetaald is speelt ook geen rol, de auto staat op jouw naam. Jij zegt zelf:
Ik heb geen papier waarop staat dat de auto nog van het autobedrijf blijft, zolang deze niet afbetaald is... wel een papier waarop staat dat het een koopovereenkomst is en de termijnen wanneer deze betaald wordt en bij laatste termijn, wij de overige papieren en de extra sleutel krijgen.
In de vonnis staat duidelijk dat wanneer je niet betaald ze de vonnis gaan uitvoeren, beslag leggen dus. Daar hoeven ze niet van te voren te melden wanneer ze langskomen, dan treft de deurwaarder bijv. een leeg huis omdat bijv. de inboedel bij familie e.d. gestald staat.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 11 jan 2009 18:09
door rene117
dat moeten ze wel watelelie
ze zijn wetelijk verplicht oom aan te geven waneer men komt
dit staat ook in de wet
een deurwaade is dit ver plicht doet hij dit niet en hij breekt zonde h.v.j
de deur open dan leegt hij een straf baar feit van daar dat hij aan moet geven dat hij langs komt heb het zelf gehad van daar dat ik het weet deze deurwaarde is toen op gepakt door de politie wegen inbraak
er moet ook een bevel tot binnen treden komen en die komt van de politie af
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 11 jan 2009 18:24
door Waterlelie
Welke wetsartikel rene117???
Vaak is het zo dat je 2 dagen de tijd krijgt om aan de inhoud van de vonnis te voldoen. Waarschijnlijk heeft TS een brief gekregen om binnen een bepaalde termijn het resterende bedrag te voldoen anders wordt er na verstreken van het termijn beslag gelegd.
Wanneer de schuldenaar niet meewerkt of niet aanwezig is dan moet er inderdaad een hulp officier van justitie aanwezig zijn.
Zie Art. 444 van Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering
Artikel 444
1. De deurwaarder heeft ter inbeslagneming toegang tot elke plaats, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is.
2. Indien de deuren gesloten zijn, of de opening daarvan geweigerd wordt, gelijk mede indien geweigerd wordt enige kamer of stuk huisraad te openen, alsmede wanneer bij niet-tegenwoordigheid van de geëxecuteerde er niemand gevonden wordt om hem te vertegenwoordigen, zal de deurwaarder zich vervoegen bij de burgemeester der gemeente in wiens tegenwoordigheid de opening van de deuren en van het huisraad zal worden gedaan voor zover dat redelijkerwijs nodig is. De burgemeester kan zich doen vertegenwoordigen door een ambtenaar van politie die tevens hulpofficier van justitie is. Van de tegenwoordigheid van deze ambtenaar en van hetgeen in zijn bijzijn, uit kracht van dit en de volgende drie artikelen, is verricht, zal melding gemaakt worden in het proces-verbaal van beslag.
3. Bij het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner zijn de artikelen 10 en 11, tweede lid, van de Algemene wet op het binnentreden op het proces-verbaal van beslag van overeenkomstige toepassing. Deze artikelen gelden eveneens in het geval dat na het binnentreden geen beslag wordt gelegd.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 11 jan 2009 18:25
door resp00112469
Bij een ontruimig of het halen van in beslag genomen goederen beoort ook altijd politie aanwezig te zijn.
Goederen die in beslag zijn genomen en geen eigendom zijn van de schuldenaar, daarvan moet de wettige eigenaar schriftelijk bezwaar tegen aantekenen.
Vr. Gr. Hans.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 11 jan 2009 18:49
door gravedigger
@rene117
FF goed lezen De deurewaarder is niet binnengetreden of heeft de deur geforceerd.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 11 jan 2009 20:04
door delanootje
In zoverre... klopt... ze hebben geen deur opengebroken o.i.d. Ik heb ze smiddags gebeld, waarop hij met klemmende toon vroeg; bent u vanavond thuis? ik zei; ja...... "Dan komen we vanavond even langs".
Ik kreeg ook geen kans meer om iets te vragen, want toen ik wou beginnen zei hij : tot vanavond en hing op....
Maar ze kwamen dus smiddags al.. niet zomaar aanbellen, maar blijven bellen (erg dringend...).
Er is dus vantevoren niks aangegeven dat de auto opgehaald zou worden.
Ik voelde me 'overvallen' en toen me werd verzocht om de sleutel te geven, heb ik dan ook nee gezegd.
Met wat geweld (aangezien het een auto met automaat is en in de P stond) werd deze weggesleept van parkeerplek, de sleepauto op(hoe zit het met evt schade? ook voor onze rekening?)
Hier was ook politie bij, maar er werd gezegd (omdat mijn man al boos had gebeld naar deurwaarder), dat deze erbij was om te voorkomen dat dingen uit de hand zouden lopen.
Fijne aantijging..... en hoezo mensen in kwaad daglicht zetten..
Terwijl hij absoluut niet netjes is geweest naar ons toe (nogmaals; ook al staan ze in hun recht, kunnen we wel mensen blijven)...
Maar als ik het goed begrepen heb van de antwoorden, hadden ze dus niet alleen aan moeten geven dát ze zouden komen , maar dus ook waarvoor !!!!??
Weten jullie of dit zin heeft om een advocaat in te schakelen?
Volgens de deurwaarder hadden wij alle 'rechten' verspeeld en moesten we zeker doen wat we niet laten kunnen... hij zag ons wel voor de rechter.....
bedankt voor jullie antwoord !
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 12 jan 2009 01:56
door asja
delanootje:
Je geeft aan dat deze auto nog niet helemaal afbetaald is. Als je een auto op afbetaling koopt, dan is het zo dat je pas eigenaar van de auto bent op het moment dat de laatste termijn is voldaan.
Dus volgens mij mag de deurwaarder geen beslag leggen omdat degene waar jij de overeenkomst mee aangegaan bent, eigenaar is, ook al staat het op jouw naam, totdat je alles hebt betaald. Je gaf zelf immers aan dat de gragehouder nog een kentekenbewijs heeft?
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 12 jan 2009 06:58
door Waterlelie
@ asja
Het mag wel maar dan moet de wettige eigenaar schriftelijk bezwaar tegen aantekenen.
En aan TS:
Waarom zou de deurwaarder moeten aangeven waarvoor hij langskomt, dat is toch duidelijk aagezien de afgesproken regeling niet na is gekomen en u op de hoogte bent dat er bij geen betaling beslag gelegd gaat worden.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 12 jan 2009 11:53
door delanootje
Hallo,
nou... ik ben al even aan het bellen geweest met de Jurofoon.
Volgens hun heeft het waarschijnlijk niet zoveel zin om hier een zaak van te maken.
Het schijnt inderdaad zo te zijn, dat als je een auto koopt en al op naam hebt staan, dat je inderdaad 'eigenaar' bent, ondanks dat deze nog niet geheel is afbetaald.
Een autobedrijf kan bijv. een auto terugvorderen als de koper niet zou betalen, maar dit gaat niet meer op als er een deurwaarder beslag heeft gelegd en al meegenomen.
Rene117 : jij zei in jouw antwoord dat ze aan moeten geven wanneer ze komen...
Ook dit schijnt dus niet te hoeven....
Als ik een papier heb (wat ik dus al heb) waarop staat dat er beslag is gelegd (executoriaal), mogen ze wanneer ze willen dit beslag innemen..
Deze bevoegdheid schijnen ze te hebben, omdat men anders kan zorgen dat bijv huisraad en/of een auto verkocht of weggehaald kan worden...
Bij beslag op huisraad wordt vaak wel aangegeven wanneer ze komen, zodat je dan thuis kan zijn en niets kapot gemaakt hoeft te worden.
Schijnt met een auto dan anders te zijn?
Helaas... het zij zo....
Ik wordt straks nog gebeld door een advocaat, eens horen wat hij er nog over kan zeggen.
Nog een vraag aan jullie:
Zou het zin hebben om de oorspronkelijke hoofdsom te gaan betalen aan de schuldeiser zelf?
Ik gun deze deurwaarder eigenlijk helemaal niets meer, hij staat in zijn recht, oke........ en dat er betaald moet worden ... oke...
Maar dit had allemaal ook op een andere manier gekund.
De kosten die er nu bijkomen, zijn natuurlijk ook allemaal voor onze rekening, en hetgene wat hij waarschijnlijk voor de auto gaat krijgen, dekt voor een groot deel deze kosten. Misschien dat ze zelf er net 200,- aan overhouden (afhankelijk v wat ze ervoor krijgen, hij moet zonder kentekenbewijs worden verkocht en er moet een ander slot in).
Dus... wat schieten ze ermee op? Niks toch?
Wat wordt hun volgende stap? Er valt niks meer te halen... dan hadden ze beter akkoord kunnen gaan met mijn voorstel die middag.
Ik zei ze nl. DIRECT 100,- over te maken... maar gingen niet akkoord.
Mijn persoonlijke spullen, autoradio, zonnebril, stoelverhoger etc etc moet ik zeker ook zelf ophalen?? Of hoe moet dat?
alvast bedankt voor jullie antwoorden, ik kan er zeker iets mee !
vr groetjes
Jolanda
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 15 jan 2009 22:30
door PolitieAgent
Ik neem aan dat ze dat vaker hebben gehoord ik maak nu dit over of ik wil een betalingsregeling echter heb je je er nooit aan kunnen houden, en uiteraard houd het een keer op..
Je kan wel de hoofdsom overmaken echter blijven de andere kosten gewoon openstaan deed je dit voor de dagvaarding zou het een ander verhaal zijn geweest, echter heb je veel kansen gehad.
Een advocaat kan weinig doen.
1. Je houd je niet aan betalings afspraken
2. Het vonnis is al reeds uitgesproken
Als je advocaat neemt kost je dit ook weer geld, en werk je je alleen maar verder in de nesten.
Ik moet wel erbij zeggen ik vind het altijd lullig als zulke dingen voorkomen zeker als je het geld niet hebt. Maar waar ik wel een hekel aan hebt is dat mensen toch dingen gaan kopen terwijl ze weten heb het geld niet komt wel zie ik dan wel weer...
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 16 jan 2009 00:41
door delanootje
Ik moet wel erbij zeggen ik vind het altijd lullig als zulke dingen voorkomen zeker als je het geld niet hebt. Maar waar ik wel een hekel aan hebt is dat mensen toch dingen gaan kopen terwijl ze weten heb het geld niet komt wel zie ik dan wel weer...
En ik heb er een hekel aan als mensen op basis van een 'verhaal' hun conclusies al trekken, zonder enige achtergrond te hebben...
Zoals "hoe is dit allemaal ontstaan"? of "In hoeverre is dit hun eigen schuld?"
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 17 jan 2009 15:23
door PolitieAgent
Ik heb nimmers gezegd dat het bij jouw het geval is. Ik heb gezegd dat ik het knap lullig voor je vind als je het echt niet kan betalen maar waarbij een deurwaarder geen genade toont.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 02 feb 2009 21:32
door boter
hoi mocht je het niet eens zijn met een beslaglegging en toch iets willen doen dan kun je een executiegeschil starten ik raad je aan om contact op te nemen met een advocaat hiervoor. de rechter gaat dan oordelen of de gerechtsdeurwaarder juist heeft gehandeld.
ook als je van mening bent dat de gerechtsdeurwaarder zich niet aan de wet heeft gehouden kun je bij de beroepsverreniging van de gerechtsdeurwaarders een klacht indienen voor meer informatie hierover kun je kijken op de site van de kbvg.
succes ermee
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 02 feb 2009 22:40
door franck846
Als ik het goed lees , is er geen veroordeling van de rechtbank geweest, als je nu rechtstreeks je openstaande schuld aan de garage betaald inclusief rente dan ben niet verplicht om gerechtsdeurwaarders kosten te betalen, al zullen ze dit ten aller tijde blijven volhouden van wel.
Deze kosten komen pas na eventuele veroordeling en dan nog zijn er beperkingen aan verboden zoals een maximale vergoeding van 15% gerekend van het hoofd bedrag met een minimum van.
Laat je dus niet afschrikken door een hoop geblaf maar handel consequent
Dit geld niet voor overheids incasso's en de belastingdienst.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 03 feb 2009 02:28
door Royalflush
delanootje:
Je geeft aan dat deze auto nog niet helemaal afbetaald is. Als je een auto op afbetaling koopt, dan is het zo dat je pas eigenaar van de auto bent op het moment dat de laatste termijn is voldaan.
Dus volgens mij mag de deurwaarder geen beslag leggen omdat degene waar jij de overeenkomst mee aangegaan bent, eigenaar is, ook al staat het op jouw naam, totdat je alles hebt betaald. Je gaf zelf immers aan dat de gragehouder nog een kentekenbewijs heeft?
Dit is niet het geval. Bij koop op afbetaling ben je direct eigenaar van het product, ongeacht het gegeven of je het al hebt afbetaald of niet. Bij huurkoop is dat anders, dan ben je pas eigenaar wanneer de laatste termijn is voldaan. Dat de auto nog niet is afbetaald doet er in deze zaak dan ook niet toe. Delanootje is de eigenaar van de auto dus de deurwaarder kan hier (na gang via de rechtbank) beslag op leggen.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 03 feb 2009 09:31
door delanootje
Hallo,
Ten eerste bedankt iedereen voor jullie antwoorden !
Ik denk dat het toch heel lastig wordt (ook met een advocaat) om ons gelijk te halen v.w.b. het 'onjuist' handelen van de gerechtsdeurwaarder.
Hij heeft zich immers gehouden aan de juiste regels... en ik denk dat het lastig is, om uit te laten zoeken of het dan wel zo netjes is geweest van de deurwaarder, gezien zijn non-verbale communicatie.
Deze sloeg echt nergens op en heeft ook nog een aantal opmerkingen gemaakt die niet netjes zijn.
Daarnaast weet ik dat ze geen enkele vorm van 'druk' mogen uitoefenen, hetgeen m.i. dus wél is gedaan.
Maar goed, terzijde... de auto is weg.
Blijft nu over : een principiele kwestie.
Inmiddels hebben we weer 2 brieven mogen ontvangen, waarvan in de laatste brief verzocht wordt in ieders belang om het totaalbedrag z.s.m. over te maken, of danwel zorg te dragen voor de sleutels en papieren van de auto, zodat een verkoop naar redelijkheid door kan gaan.
Op dit moment hebben ze bieders, die niet meer willen geven dan 400,- , omdat de auto zonder sleutels, startonderbreker & papieren niet meer waard is op dit moment (auto met sleutel etc. = 1600,- waard).
Ik ga ze vandaag bellen en weer een voorstel doen.... (500,-), het totaalbedrag hebben we echt niet... en sleutels & papieren krijgen ze niet (principekwestie), dus uiteindelijk schieten we er allemaal niks mee op.
Ik ben benieuwd..........
Nogmaals bedankt,
vr groetjes
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 03 feb 2009 11:07
door Ad Verkaad
Ik ga ze vandaag bellen en weer een voorstel doen.... (500,-), het totaalbedrag hebben we echt niet... en sleutels & papieren krijgen ze niet (principekwestie), dus uiteindelijk schieten we er allemaal niks mee op.
Bedenk dan wel, dat je met deze "principekwestie" je eigen glazen ingooit, want dan (1) wordt de auto verkocht voor 400 euro, (2) zit je zelf met sleutels en papieren waar je niets aan hebt maar die in combinatie met de auto zelf 1200 euro waard zouden kunnen zijn, en (3) loop je dus ook maar 400 euro in op je schuld, terwijl je (4) geen auto meer hebt maar daar (5) nog wel op moet afbetalen.
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 03 feb 2009 11:24
door delanootje
Dit realiseren we ons maar al te goed... maar dit besluit hadden we al genomen op de desbetreffende dag.
Een auto hebben we inmiddels al (niet op naam), maar deze hebben wij nodig om ons werk (zelfstandig ondernemer) te kunnen doen, dus wij zijn hiermee ook inkomsten misgelopen helaas....daarnaast is het jammer dat door deze aktie/situatie tevens alle andere schuldeisers tekort gedaan worden.
Waar begrip is van de ene, zal door de andere geen gehoor aan gegeven worden... helaas, wij weten ook dat het zo werkt...
Jullie mogen weten... we zijn nl. bezig met een schuldsanering (aanvraag e.d. loopt al) en er komt hierover binnen 2 mnd. (toegezegd!) een antwoord.
De meeste schuldeisers weten exact hoe of wat en we houden goed contact en gaan daarom (gelukkig) akkoord met een redelijk afbetalingsvoorstel en sommigen 'houden' de zaak zelfs op.
Helaas is niet elke deurwaarder even coulant...het had ook anders gekund...
vr groetjes
Re: bevoegdheden gerechtsdeurwaarder
Geplaatst: 03 feb 2009 13:27
door D1RK
U had familie kunnen vragen deze auto voor €440,- te kopen en dan lenen van Uw familie en het is niet verboden hun wel de papieren te geven!
Als je €100,- betaalde voor aflossing, verzekering en belastingen die die zij nu krijgen blijf je gewoon doorrijden en inbeslagname kan dan niet meer!
Wat was de uitspraak van rechtbank?