Het is inderdaad erg verontrustend dat er vanuit de 4.5 miljoen houders van een beleggingsverzekering bijna geen enkel kritisch geluid komt over deze schikkingen en dat er zo weinig maatschappelijke tegenstand wordt geboden. Er zijn aan 4.5 miljoen mensen 6.5 miljoen verkeerde financiele producten verkocht en die elk toch al gauw voor duizenden euro's zijn gedupeerd.Het gaat om geldstromen van miljarden euro's, die op de verkeerde plek terecht komen.nl. bij bedrijven en mensen die al genoeg hebben van gekkigheid niet weten wat ze ermee moeten doen.
Dit betekent toch dat er sprake is van een grote maatschappelijke wantoestand.
Het lijkt erop dat het in onze samenleving ontbreekt aan corrigerend vermogen om financiele mistoestanden tijdig te verbeteren. Vandaar ook de kredietcrises die blijft doorwoekeren omdat de echte oorzaken niet aangepakt worden. De veroorzakers krijgen de ene na de andere financiele injectie, door de overheid, en van elkaar. (Rabo aan Achmea en Interpolis bijv. die zijn daar trots op want die houden dan zelf de broek op !)
Dit werkt alleen maar verslavend en het wordt niet beter. Het bonussensysteem blijft gewoon bestaan.
Vaak is het dan ook nog eens een keer zo dat mensen die hierover wel klachten uiten als zeurders een zielepoten worden aangeduid die als gevolg van blinde hebzucht zich zo'n fout product hebben aangeschaft. Eigen schuld, dikke bult wordt er vaak gezegd.
Maar er zijn ook wel enkele concrete oorzaken te noemen van het geluidloos accepteren van deze foute toestand.
1. De verborgenheid van de kostenverrekening in de huidige generatie beleggingsverzekeringen. De verrekening gaat via de premieinleg voor beleggingseenheden/participaties of rechtstreeks via het verminderen van beleggingseenheden op de beleggersrekening. Dat merk je niet. Het zijn kosten die een toekomstige opbrengst verminderen. Je ziet/merkt het pas als de polis wordt uitgekeerd of afgekocht wordt en dan valt het hard tegen maar is het eigenlijk al te laat. De schikkingen veranderen hier niets aan. Zo'n beleggingsverzekeraar is voor een bankverzekeraar best een slim product.
Het zou veel beter zijn als altijd 100% van de premie wordt belegd en dat de jaarkosten verrekend zouden worden via verplichte betaling van een gespecifceerde nota. Dan is het voor elke polishouder direct duidelijk dat er elk jaar permie en kosten betaald moeten worden. Maar dan waren er natuurlijk nooit geen 6.5 miljoen polissen verkocht.
2. De overheid/politiek is alleen maar geinteresseerd in de krediet-crises. Ze zien blijbaar de beleggingsverzekeringen, met de constante geldstroom van premies naar de bankverzekeraars, en de lage uitkeringen bij polisbeeindiging, als een buffer tegen deze crises en maken de verkeerde keuze. Want het helpt deze bankverzekeraars om overeind te blijven.
Min. Bos, inmiddels door de overname van Fortis/ABN-AMRO zelf bankverzekeraar, is geweldig te spreken over deze schikkingsvoorstellen en geeft als antwoord op vragen in de tweede kamer hierover dat door deze schikkingsvoorstellen het woekerpolisprobleem is opgelost.
Daarom lijkt het mij verstandig om de financiele-commissie van de tweede kamer en het PVDA-lid, mevr. Vos hierover te informeren. Inmiddels heb ik 2x hierover naar hen gemaild maar nog geen reactie gekregen. Maar de aanhouder wint. (
[email protected] ,
[email protected] )
3. De media/pers zijn in het algemeen erg oppervlakkig en kritiekloos over beleggingsverzekeringen. Alleen de Telegraaf en RTLZ zijn wat dit betreft positieve uitzonderingen. Mijn eigen krant, de Volkskrant, is alleen maar positief over de schikkingen. Ik heb 2 keer gereageerd maar mijn reacties zijn niet geplaatst en ook niet inhoudelijk beantwoord. Maar ook hier geldt de aanhouder wint.
Het is trouwens ook nog eens een keer zo dat Tros-Radar zelf wel kritiek heeft over de woekerpolissen, zij hebben dit probleem aan de orde gesteld, en dat is een verdienste, maar (nog) niet over de schikkingen.
4. Voor veel polishouders is het vertrouwenwekkend dat de 2 stichtingen, verliespolis en woekerpolisclaim, beiden, als een gezamelijke actie, deze schikkingen heben "bereikt".
Dus ja, zo heel vreemd is het nu ook weer niet dat de massa van polishouders niet in actie komt of tegengas geeft, maar jammer is het wel.
Met vriendelijke groet, Arie Wever