Pagina 1 van 1

Vastzetten tarieven energie Nuon wijsheid of niet(drie jaar)

Geplaatst: 14 jan 2009 13:15
door grumpie
Ik kreeg reclame om tarieven drie jaar vast te zetten.Maar aangezien de energieprijzen dalen,alleen niet merkbaar is voor de klant lijkt dit aantrekkelijk.Maar is het dit wel?Is sowieso niet alsnog een grotere prijsverlaging te verwachten,waarmee ik uiteindelijk met het vast zetten van drie jaar op termijnduurder uit zal zijn?

Re: Vastzetten tarieven energie Nuon wijsheid of niet(drie jaar)

Geplaatst: 14 jan 2009 13:31
door sjoegel
Als de energiemaatschappij hier reclame voor maakt kunt er donder op zeggen dat het in uw nadeel is. Vanaf juni gaan de prijzen fors omlaag. Nu vastzetten is dus erg onverstandig.

Re: Vastzetten tarieven energie Nuon wijsheid of niet(drie jaar)

Geplaatst: 15 jan 2009 21:05
door diamondvoodoo
Handige info:


Vaste prijs voor stroom en gas? Even geduld nog
Vaste prijzen bij Nuon in een dalende lijn.

Energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco adverteren volop met vaste prijzen voor gas en stroom. Maar de kans is groot dat consumenten over drie maanden goedkoper uit zijn.

Klanten van energiebedrijf Nuon kregen deze week een brief met de nieuwe stroom- en gastarieven die sinds 1 januari gelden. Met een subtiele hint dat ze de prijzen ook voor drie jaar vast kunnen zetten.

Collega Essent, die op het punt staat overgenomen te worden door de Duitse energiereus RWE, zit evenmin stil. Essent belt klanten actief met aanbiedingen voor vasteprijscontracten.

Verkoopargument van energieleveranciers is dat de tarieven van vasteprijscontracten, waarbij klanten voor één, drie of vijf jaar dezelfde prijs betalen, momenteel lager zijn dan de variabele prijs die tussen 1 januari en 1 juli dit jaar geldt.

Dit is waar, maar bij dit verhaal zit er een geniepig addertje onder het gras. Z24 signaleerde afgelopen december dat de daling van olieprijzen die sinds oktober 2008 is opgetreden, met vertraging doorwerkt op de energietarieven voor huishoudens. Zie het artikel: waar blijft die lagere gasprijs?

Lagere olieprijs
Voor gasprijzen zit dat zo. Aardgasprijzen zijn in Nederland direct gekoppeld aan olieprijzen. De variabele, halfjaarlijkse prijs die sinds 1 januari geldt, wordt bijvoorbeeld geprikt op basis van olieprijzen in het voorgaande halfjaar. In dit geval de periode mei tot oktober 2008. En daar lag nu net de olieprijspiek van 147 dollar per vat.

Voor vasteprijscontracten hanteren aanbieders een dubbel systeem. Deels rekenen ze met prijzen die gebaseerd zijn op de olieprijs uit het voorgaande halfjaar - in de huidige situatie is dat de hoge olieprijs van medio 2008. Daarnaast maken Nuon, Eneco en Essent gebruik van termijncontracten waarin de daling van de olieprijs al zichtbaar is geworden.

Gevolg is dat in vasteprijscontracten de lagere olieprijs beetje bij beetje doorsijpelt in de gas- en stroomtarieven.

Dalende trend
Dit is goed te zien in de aanbiedingen van Nuon, dat elke maand nieuwe vasteprijscontracten in de markt zet. Concurrenten Eneco en Essent doen dat eens per kwartaal.

In december bood Nuon vasteprijscontracten voor gas aan die per 1 januari 2009 ingingen. Het driejaarcontract had een prijs van 0,4629 euro per kubieke meter.

Inmiddels biedt Nuon op zijn website vasteprijscontracten aan die per 1 februari dit jaar ingaan. En zie, het driejaarscontract voor gas kost nu 0,4441 euro per kubieke meter: een daling van 4 procent in één maand.

De flexibele prijs voor aardgas ligt bij Nuon voor de eerste helft van 2009 fors hoger, op 0,5159 euro per kubieke meter. Dit neemt echter niet weg dat de vasteprijs-aanbiedingen een dalende trend laten zien.

Let op in april
Vergelijk je de drie grote aanbieders, dan heeft Eneco momenteel de scherpste aanbiedingen bij vasteprijscontracten. Zie de vergelijkende prijsgrafieken van gas en stroom.

Consumenten die de zekerheid van een vaste prijs aantrekkelijk vinden, moeten wel goed oppassen. Over drie maanden, in april, past groothandelsbedrijf GasTerra de prijzen van zijn halfjaarlijkse, oliegerelateerde contracten aan. Dikke kans dat de eerdere daling van olieprijzen dan zwaar gaat wegen op gas- en stroomtarieven.

Een beetje geduld met vasteprijscontracten voor stroom en gas kan geen kwaad.

Re: Vastzetten tarieven energie Nuon wijsheid of niet(drie jaar)

Geplaatst: 16 jan 2009 00:56
door Shine
Vaste prijs,.het is en blijft gokken. Uitgangspunt is: kies je voor zekerheid, of waag je het er op en wacht je af wat de prijsstelling gaat doen.
Maakt daarbij niet uit welk leverancierstickertje je hierop plakt.

Ik heb er nog eens over nagedacht en de prijzen nog eens beter bekeken........
Wat je veelal ziet is dat bij bepaalde jaarcontracten (2-3 jaar) je een lagere prijs per m3 ziet dan wanneer je 1 of 5 jaar kiest. Hieruit mag je opmaken dat de leveranciers nu al inspelen op de prijsdaling die medio 09 hoe dan ook zal gaan plaatsvinden.
Voor de rest is en blijft het koffiedik kijken wat de prijs zal gaan doen over een dergelijke periode. Dat is mede afhankelijk in hoe de kreditcrisis zich verder gaat ontwikkelen en dien ten gevolge de olievraag.
Niemand kan zover vooruit kijken. Niemand weet wat de kredietccrisis in 2010 doet en hoe het er dan voorstaat.
aangezien een leverancier bij dergelijke contracten ook naar de toekomst kijkt en gezien de omstandigheid wat moet gokken, kan het best zijn dat de prijsstelling van dergelijke contracten in juni/juli er eigenlijk voor de lange duur helemaal niet gunstiger uit hoeven te zien.
Vaste prijs is namelijk interessant wanneer je het langer vastzet dan slechts 1 jaar. M.a.w 2-3 jaar.
Dit kan betekenen dat:
VPG 1 jaar prijsstelling juni/juli leuk kan zijn, maar nog steeds hoger is als wanneer u op dat moment voor variabel kiest.
De VPG prijsstelling in juni/juli voor 2-3 en zelfs 5 jaar kan een minder gunstig plaatje laten zien als dat we nu allemaal maar hopen en eigenlijk vanuit gaan. Immers, de leverancier heeft verschillende prijzen voor de verschillende VPG/VPS duurcontracten.
Aan de pomp zie je dat de benzineprijs weer wat is gestegen. Ik vrees dat die lijn blijft. Weliswaar langzaam, maar wel stijgt. En precies dit vertaald zich namelijk ook terug in de prijsstelling van meerjarige Vaste Prijsstellingen.

Een nadenkertje dus.......

Re: Vastzetten tarieven energie Nuon wijsheid of niet(drie jaar)

Geplaatst: 24 jan 2009 17:12
door s_schoppers
Goede info hier!

Ik kreeg ook een brief van de Nuon met het aanbod om stroom en/of gas voor 3 jaar vast te zetten.
Had bijna getekend en dacht: laat ik toch eens even kijken wat erover wordt gezegd op het radar forum.

Wat ik me afvraag: zijn energiebedrijven verplicht om prijsdalingen door te berekenen in de uiteindelijke tarieven voor de consument? Of zijn ze daar vrij in?

Als ze daar vrij in zijn, kan ik me zo voorstellen dat ze op 'safe' gaan zitten en het tarief ruim naar boven afronden om een buffer op te bouwen voor 'slechtere tijden'. Dan zou je in dat geval als consument betalen voor hun ondernemersrisico.

Weet iemand hoe dit zit?

Hartelijk dank vast!

Re: Vastzetten tarieven energie Nuon wijsheid of niet(drie jaar)

Geplaatst: 25 jan 2009 13:46
door s_schoppers
@polderboy:

Dank voor je reactie. Inderdaad, de energie is een liberale markt, dus prijsvorming is 'vrij'.

Ik denk dat ik nog even een paar maandjes afwacht en de tarieven goed in de gaten houd. Ik ga 'toeslaan' als ik de prijsdaling van de olie kan terugzien in de tarieven.

Re: Vastzetten tarieven energie Nuon wijsheid of niet(drie jaar)

Geplaatst: 31 jan 2009 13:05
door D1RK
Hoewel U bij overstap nu al lagere prijs zou krijgen......

Als U nu nog even het hoge tarief betaalde, ik zag al een 5 jaren vast voor gas en stroom van de www.vastelastebond.nl die flink goedkoper was, maar vergeet niet de hogere vaste kosten!

Dus kleine verbruikers zijn in het nadeel, mensen die meer gebruiken verdienen!
Dus naast de Gas en Kwh. prijzen is ook de vaste kosten en Uw werkelijke verbruik bepalend of het goedkoper is.

Ik verwacht in April/Mei als er nieuwe prijzen zijn nog lagere 5 jaar vast tarieven en gezien de tijdelijke crisis is dan vast zetten op vermoedelijk bodem van energie prijzen vermoedelijk beter!

Als er weer stijgingen komen snel alsnog vastzetten is meestal mogelijk omdat dit soort aanbieders meestal een week nodig hebben voordat ze nieuwe contracten sluiten, dus rustig wachten tot de prijs uit gedaald is!