Kennelijk is het nog een redelijk jonge polis waarvan de verrekeningstermijn van de "administratiekosten" (grotendeels courtage) nog niet geheel verrekend is.
Polissen vanaf 1999 kennen een termijn van 10 jaar.
Datzelfde geldt voor polissen van voor 1999, maar waarop vanaf 1999 een inlegverandering is toegepast. Over het bedrag van de inlegverandering (lees verhoging) x resterende looptijd wordt opnieuw administratiekosten in rekening gebracht, verdisconteerd over de eerste 10 jaar na de aanpassing.
Bij afkoop van deze polissen wordt het nog te verrekenen bedrag aan administratiekosten in mindering gebracht op de actuele waarde van de polis.
Veel mensen zien dat als "boete", maar dat is het niet. Het bepaalde is in de algemene voorwaarden van vrijwel alle polissen als zodanig opgenomen.
Klein voorbeeld omtrent de denkwijze en "klantbenadering" door Aegon bij polissen die nu expireren. De koersen zijn momenteel behoorlijk laag en de opbrengsten evident laag.
Wat betreft het product Koersplan van Spaarbeleg/Aegon bestond er tot voor kort geen mogelijkheid om de polis per expiratiedatum te verlengen. Sinds kort wordt die mogelijkheid wel geboden onder het motto: U krijgt door Aegon de mogelijkheid geboden om uw polis te verlengen, in afwachting van een betere koersontwikkeling.
Wat zijn de gevolgen van verlengen?
1) De bestaande polis komt te vervallen en er komt een polisblad.
2) Er worden opnieuw administratiekosten berekend als percentage over de nieuw in te leggen gelden gedurende de afgesproken termijn van verlenging, volgens voorschrift te verrekenen over een termijn van 10 jaar. Stel de afgesproken termijn van verlenging is 5 jaar in afwachting van aantrekkende koersen.
Na 5 jaar is pas de helft van de administratiekosten verrekend en er wacht dan dus een aardige verassing: De andere helft wordt in 1 keer van de poliswaarde afgetrokken.
3) Het percentage overlijdendrisicopremie wat op de inleg wordt ingehouden vliegt omhoog want je bent inmiddels al wat jaren ouder als bij het aangaan van de oorspronkelijke polis. Het overlijdensrisico is dus groter geworden.
Ergo: Zelfs al trekken de koersen weer aan, je schiet er geen donder mee op vanwege het feit dat tijdens de verlengingsperiode steeds minder van de inleg belegd wordt.
Wie is de lachende derde..........
voor info:
www.koersplandewegkwijt.nl