Pagina 1 van 1

Nationaal Spaarfonds voor kinderen

Geplaatst: 10 feb 2009 10:09
door oudshoorn
Ik heb een nationaal spaarfonds van Delta Lloyd voor Kinderen met laagste bedrag.
11 jaar betaald of gespaard. nog 6 jaar met een betaling van aparte overlijdingsverzekering. (Later na die alle leasedrama ontdekte ik dat ze uit de inleg ook nog overlijdings verzekering betaalden, dus 2x)

Omdat ik zoveel problemen en geen vertrouwen had met Dexia, stichtingen etc. ben ik nooit lid geworden van de stichtingen woekerpolis en stichting verliespolis.

Kom je dan in aanmerkingen van de schadevergoeding die Deltalloyd heeft toegezegd.?

Wie heeft al van nationaal spaarfonds voor kinderen al een overzicht ontvangen. Ik ben bang dat zoals bij koersplan de waarde gedaald is nu, dit ook met dit spaarplan ook het geval is.


Wie heeft advies.
Ik hoor wel.
Groetjes.

Re: Nationaal Spaarfonds voor kinderen

Geplaatst: 10 feb 2009 22:16
door wevera
Beste Oudshoorn
Dit betreft waarschijnlijk een van de vele varianten van het beurs-kinder-jeugdspaarpan van het voormalige spaarfonds. Het spaarfonds is opgegaan in Ohra en Ohra is vervolgens een onderdeel geworden van Delta-Lloyd. Dit spaarplan is een beleggingsverzekering met meestal een ingeweven overlijdingsrisico-verzekering. Het begrip "spaar"dat hier in zit geldt niet voor de verzekerde, die heeft voor 100% het beleggersrisico, maar voor de verzekeraar. De verzekeraar, "spaart " met 100% zekerheid elk jaar de kostenafslag, van rond de 2- 3% en, en int de premie voor de beleggingsverzekering en de overlijdingsrisicoverzekering.
Omdat het op dit moment een verzekering is van Delta-Lloyd komt deze in aanmerking voor de schikkingsovereenkomst. Het doet er niet toe of je wel of geen lid bent van de stichting verliespolis of woekerpolisclaim, de schikking geldt voor elke polishouder.
Om een compensatie te krijgen moeten er meer dan de maximaal toegestane kosten zijn verrekend.Dus meer dan 2.45% - 2.85% jaarkostenafslag.
Het probleem met dit spaarplan is dat er voor de echte beleggingsverzekering in de meeste gevalleen niet "te veel"kosten zijn verrekend. Dit blijkt ook uit het AFM-onderzoek naar dit spaarplan.
In de polissen worden er vaak wel erg veel kosten verrekend voor de premie voor de overlijdingsrisicoverzekering. Maar de kosten voor deze verzekering zijn geen ondereel van de schikking. Dit terwijl deze kosten in de periodes met een slechte beurs een groot nadeel hebben op de waardeontwikkeling van de polis. Ze worden nl. verrekend via het aantal beleggingseenheden op de beleggersrekening. Dit aantal neemt dan snel af want door de lage koerswaarde betreft het een relatief groot aantal beleggingseenheden voor een bepaald bedrag aan premie. Daarbij is het ook nog eens en keer zo dat in periodes met lage koerswaarden de verzekeringspremie omhoog gaat omdat de verzekeraar iets meer risico loopt bij een eventueel overlijden, doordat de waarde van de polis laag is t.o.v. van de evt. overlijdingsuitkering. Een dubbel negatief effect.

Het is uiteraard schandalig dat de stichtingen woekerpolisclaim en verliespolis in de schikkingen hiermee geen, te weinig, rekening gehouden hebben.

Wat er nog aan te doen is: Aansluiten bij consumentenclaim, ( zie www.consumentenclaim.nl ), en of zelf een gerechtelijke procedure beginnen, en of de klachtenprocedure bij het kifid doorlopen t/m de geschillencommissie.
Een klachtenprocedure bij de Kifid-ombudsman heeft niet zoveel zin omdat de al overeengekomen schikkingen via zijn bemiddeling zijn ontstaan.
Succes en met. vr. groet, A. Wever