Het financiele product "spaarbeurs"van Aregon staat op de Kifid-lijst als een beleggingsverzekering en is dus mogelijk een woekerpolis.
Deze zgn. spaarbeurs is ook onderocht door de AFM, tenminste 5 varianten ervan.
Zie
www.afm.nl , klik op voor consumenten, vul bij snelzoeken "beleggingsverzekering"in en klik vervolgens op feitenonderzoek beleggingsverzekeringen en vervolgens op check je eigen polis.
Het gaat om de factsheets no 16 t/m 21. Uit dit onderzoek blijkt dat de jaarkostenafslag, voor de beleggingsverzekering, varieert van 1.73 - 2.36%. Er zit ook een overlijdingsrisico-verzekering aan vast waarvan de jaarkostenafslag varieert van 0.67% - 1.24%. Dit betekent dat de totale jaarkostenafslag in de meeste varianten boven de 3% ligt.
Omdat de beoordeling van wel of niet teveel aan kostenverrekening alleen voor de kosten voor de beleggingsverzekering geldt is dit volgens de maatstaven van de AFM, en van de stichtingen verliespolis en woekerpolisclaim geen woekerpolis. Want dan had de jaarkostenafslag, voor alleen de beleggingsverzekering, > 2.45% moeten zijn.
In samenhang met de totale jaarkostenafslag van rond de 3% en door de lage stand van de beurs, brengt dit financiele product voor de verzekerde niets op en is er op dit moment zelfs sprake van verlies. De poliswaarde is lager dan de inleg. Het geld bewaren in een oude sok was beter geweest.
Het begrip spaarbeurs is voor de verzekerde misleidend. het is een beleggingsverzekering en het beleggersrisico ligt voor 100% bij de verzekerde. Voor de verzekeraar geldt het omgekeerde. Door de jaarkostenafslag van rond de 3%, vergelijkbaar met een spaarrente, brengt dit financiele product voor Aegon met 100% zekerheid geld op. Gezien vanuit het belang van de bankverzekeraar heeft de productontwikkelaar wel voor een goede naam gekozen. Voor Aegon is dit sparen via de beurs, door de vaste jaarkostenafslag, met het geld van de verzekerde, de maandelijkse premieinleg. Vandaar de naam "spaarbeurs".
Wat is hieraan te doen. Ik zou hier geen genoegen mee nemen. Een klachtbrief versturen naar Aegon lijkt mij op zijn plaats. Vooral het aspect van misleiding is belangrijk. Op dit moment loopt er een juridische procedure tegen Aegon, zie
www.koersplandewegkwijt.nl . Het is mogelijk dat polishouders van de spaarbeurs mee kunnen profiteren van een evt. juridische uitspraak. Daarvoor is het verstandig om een stuitingsbrief naar Aegon te sturen. Deze brief voorkomt verjaring van een eventuele juridische claim. Zie voor de stuitingsbrief
www.consumentenclaim.nl.
Al met al is dit alles een trieste zaak voor iemand die met de vut/fpu gaat. Vooral ook gezien de ontwikkeling met de pensioenen als gevolg van de kredietcrises. Dan wordt je dus dubbelgepakt.
En dan te bedenken dat Aegon zelf een van de veroorzakers is van deze kredietcrises doordat dit bedrijf in de VS zich te buiten is gegaan aan wilde financiele avonturen,nl. door het opkopen van financiele producten met verliesgevende hypotheken.
Om Aegon overeind te houden heeft de Ned. overheid, dus de belastingbetaler, een miljardensteun toegezegd.Dan ben je dus inmiddels 3-voudig gepakt.
Ondanks dit, veel succes ermee, met vriendelijke groet, Arie Wever