Pagina 1 van 1

passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 19 feb 2009 11:46
door laura29
Ik heb een vraag,

Ik heb samen met mijn vriend in augustus vorig jaar een huis gekocht waarvan de passeerdatum half mei dit jaar is.
Nu is het zo dat ik mijn baan ben kwijtgeraakt in de tussenperiode , maar al wel weer een nieuwe baan heb, maar die start misschien pas 1 april en heeft waarschijnlijk een proefperiode van 2 maanden. ( het is nog niet geheel zeker en misschien valt er ook nog over te onderhandelen en is er een mogelijkheid om eerder te beginnen).

Maar goed als dit allemaal niet kan vraag ik mij af in hoeverre checken banken nog of je van baan gewisseld bent in de tussenperiode en ik lees dat ik offcieel niet mag passeren in de proeftijd.

Kan iemand mij hier meer duidelijkheid over geven?

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 13:34
door Quisquid
Waarom zou er niet gepasseerd mogen worden? Als er in de koop- en de geldleen-/hypotheekovereenkomst geen ontsnappingsclausule zit waar jij, dan wel de bank een broep op kan doen (niet: zal doen), zal gewoon gepasseerd worden.
De financiering is reeds (onherroepelijk?) toegezegd en ook de bank zal moeten nakomen.

Als je van je (nieuwe) werkgever niet weg mag (naar de notaris), is daar in overleg met de notaris misschien wel een mouw aan te passen. Denk aan het passeren buiten de normale openingstijden van het notariskantoor (eventueel zelfs aan huis!). Bijvoorbeeld 's avonds of in het weekend. Of in lunchtijd op je werk.

Ook kan worden gedacht aan het laten passeren van de akten waarbij je je laat vertegenworodigen met een volmacht. Daarbij geldt echter wel dat een hypotheekvolmacht - niet de volmacht voor de akte van eigendomsoverdracht - óók een notariële akte moet zijn (en dat werkt natuurlijk ook onnodig kostenverhogend).

Alleen testamenten kunnen niet met een volmacht worden gepasseerd. Dat moet écht persoonlijk.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 14:00
door debeurd
Als ik jou was zou ik mijn mond maar dichthouden. Als alles al rond is met de bank en het dossier van bank is doorgestuurd naar helemaal.

Doe je wel je mond open dan kan je jezelf een heleboel ellende aandoen.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 14:07
door een vraag, een antwoord
En als ze er wel achterkomen heb je pas echt een probleem. Ze mogen checken bij werkgever en UWV.

Het risico dat ze gaan checken is niet zeker en misschien ook niet groot, maar ik weet wel dat verstrekkers op dit moment heel secuur naar intentieverklaringen kijken.

Die verantwoording moet je, al dan niet in overleg met je adviseur, zelf nemen.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 14:11
door D1RK
Ik vind dit van Augustus 2008 tot Mei 2009 een risico van bank.

Ontbinden kan niet meer, deze termijn is voorbij en dus hopen dat je mag blijven werken.
Als tijdens de koop in Augustus jou werkloosheid niet bekend was en pas later kwam is dit overmacht, anders had je dit moeten melden.

Er vanuit gaande dat je pas na aankoop in Aug 2008 dit te horen kreeg zul je dus vrijuit gaan.

De datum overeenkomst is dus aug 2008 en niet de overdracht.
Dat tussen kopen en leveren veel tijd zit is risico bank maar als je na overdracht werkloos zou worden zit je toch met het zelfde, dus niets zeggen.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 14:47
door een vraag, een antwoord
Maar zo een quote uit een willekeurige offerte:
De aanvrager(s) machtigt/machtigen de geldgever door het ondertekencn van dezc offerte, het (de)
aan ons medegedeelde dicnstverband(en) te verifiëren, onder meer bij het Uitvoeringsorgaan Werknemers Verzekeringcn (UWV).
Verder staat er nog wat geneuzel zoals onder voorbehoud en naar ons genoegen en zo.

Beetje te simpel jongens. Ook kan er voor het uitbetalen aan de notaris nog BKR getoetst worden

Verstrekking van een hypothecaire lening is pas 100% zeker als je bij de notaris ja handtekening mag zetten.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 14:55
door Quisquid
"De aan ons meegedeelde" dienstverbanden. Niet de toekomstige die bij het tekenen van de offerte niet te voorzien waren.

DIRK heeft volkomen gelijk met zijn opmerking. Ook ná het passeren van de hypotheekakte kunnen er zich tal van voorvallen voordoen die de financiële positie van de geldlener beïnvloeden. Niet alleen ontslag, maar ook overlijden, echtscheiding, huwelijk, andere baan, wisselende cijfers ingeval van een ondernemer, invaliditeit, enz. Of het huis kan dramatisch in waarde zijn gezakt (daarvoor zijn vaak wel ontsnappingsclausules voor de bank).

Verder moet ook de verkoper zekerheid krijgen dat de koper zijn verplichtingen jegens hém na zal komen. Een eventuele financieringsclausule als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst heeft meestal maar een beperkte looptijd.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 16:50
door een vraag, een antwoord
Leuke voorbeelden heb je. Hoe wil je een overledene een hypotheekakte laten ondertekenen, of een overdracht. En aankoop en hypotheek na echtscheiding? Dacht het niet.

En controle van de huidige dienstverbanden? Juist, er kangecontroleerd worden of ze er nog zijn. En zo niet, mag je dat uitleggen. Nieuw dienstverband met voldoende salaris, alles OK, zo niet: jammer dan.
Volgens mij is dat ook consumentenbescherming. Jij wilt iemand met een bijstanduitkering een hypotheek af laten sluiten, willens en wetens.

Geldverstrekkers zijn er niet om de verkopers te beschermen, dat moeten ze zelf maar doen. En dat is niet eens nodig, ze behouden toch hun eigendom en hebben verder ook nog recht op de boete, veelal gesecureerd door een bankgarantie.

Dirk heeft geen gelijk en jij ook niet, zo simpel zit het leven niet in elkaar. Of je wilt een nieuwe kredietencrisis veroorzaken, dat kan natuurlijk ook.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 17:29
door Quisquid
Ik doelde op omstandigheden ná het verstrekken van de hypothecaire lening. Bij een overlijden gaat, voor zover een overlijdensrisicoverzekering hier geen dekking biedt, de schuld over op de erfgenamen. Die overigens ook het huis erven.

De situatie na het verstrekken van de lening en het tekenen van de hypotheekakte kan net zo onzeker zijn als die ervoor.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 20 feb 2009 17:59
door een vraag, een antwoord
Dat laatste is waar, dat geldt voor iedere huizenbezitter. Maar dat wil dus niet zeggen dat een geldverstrekker blind in een probleem stapt. Uit zelfbescherming, maar uiteraard ook uit bescherming van de consument. Lijkt me logisch. Vandaar dat destellingen van Dirk en jou absoluut onjuist zijn.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 21 feb 2009 11:25
door Houston
Je wordt geacht wijzigingen tijdens de aanvraagperiode door te geven. Ook kan er voor passeren van de akte nog een controle komen. (een bkr toets is zelfs veel voorkomend voor passeren)
Ook als je nog een wijziging in je offerte wilt zal er opnieuw gekeken kunnen worden naar de stukken.

Of je het wel of niet wilt melden is dan ook je eigen keuze en risico.

Overleg anders even met je adviseur.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 21 feb 2009 12:41
door een vraag, een antwoord
Eindelijk iemand op dit forum die werkelijk verstand van zaken heeft.
Heeft weinig zin Houston, zeuren wordt meer op prijs gesteld dan gewoon goed advies. Lees voor de lol het Obvion euribortopic maar eens door.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 21 feb 2009 13:48
door jonis
Heeft weinig zin Houston, zeuren wordt meer op prijs gesteld dan gewoon goed advies
Tsja de adviezen die klanten dan ook vaak krijgen zijn zo goed, dat die beloond moeten worden.....dachten ze van de week bij de AFM ook tav Postbank

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 21 feb 2009 21:16
door Houston
Ik heb het gezien, vraag-antwoord....
Kwam er via het hypothekenforum een keer terecht.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 23 feb 2009 16:01
door laura29
Hoi,hoi,

Nou het is mij dus duidelijk dat ik beter niet kan passeren in proeftijd, dit gaat ook niet gebeuren proeftijd bij nieuwe werkgever blijkt maar 1 maand te zijn en kan waarschijnlijk al 1 maart beginnen, dus ben er dan ruim uit. Moet alleen nog even onderhandelen over het salaris, wat waarschijnlijk beter gaat uitpakken dan mijn vorige baan.

Mochten ze gaan checken, neem ik aan dat ik met een werkgeversverklaring en mijn contract er prima vanaf kom?

In ieder geval heb ik besloten mijn mond te houden verkomt waarschijnlijk een hoop gedoe!

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 23 feb 2009 16:27
door debeurd
op je werkgeversverklairng staat dat je in je proefperiode zit. Hierop zal je worden afgewezen door de bank. Pas als je proefperiode verstreken is zullen ze je accepteren.

Het komt er dus op neer, zoals ik al eerder aangaf, dat je indien je ontbindende voorwaarden al verstreken zijn, het beste je mond dicht kunt houden, ondanks het feit dat je een meldingsplicht hebt.

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 24 feb 2009 09:44
door laura29
Hoi,

Ik ga inderdaad mijn mond houden, op mijn werkgeversverklaring staat alleen niet dat ik in mijn proefperiode zit, aangezien ik de hypotheek al vorig jaar september heb rond gekregen en toen was ik nog bij mijn vorige werkgever. De bank weet dus niet dat ik ondertussen van baan ben gewisseld.

Dus ik ga inderdaad niets melden!

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 17 aug 2011 12:47
door Berserker
Laura,

hoe is dit afgelopen?

Re: passeren misschien tijdens proeftijd

Geplaatst: 19 aug 2011 09:10
door CB
Laatste bezoek van laura29 aan dit forum was 29 feb 18:01, lijkt me niet waarschijnlijk dat je vraag nog wordt beantwoord. Kijk je nog weleens op de topic die jezelf onlangs hebt geopend?