Pagina 1 van 1

De zon

Geplaatst: 25 feb 2009 10:36
door Heldere blik
Hallo allemaal,

ik heb een vraag die weinig te maken heeft met energiemaatschappijen, maar juist meer met het onafhankelijker worden.

Onlangs heb ik een nieuwbouwhuis gekocht. Dit is nog in aanbouw. Ik wil graag een deel van de energie zelf opwekken om wat minder afhankelijk te worden van de energiebedrijven en om ook op lange termijn wat te besparen.

Nu is er op internet heel veel te vinden over zonnepanelen, zonneboilers, windmolens (lijkt me niet een goede optie in een woonwijk) en andere alternatieven, maar alles lijkt wel te mooi om waar te zijn. En als het zo lijkt, dan is het meestal ook zo.

Nu ben ik dus op zoek naar ideeën, tips en alternatieven die betaalbaar zijn voor een starter op de huizenmarkt.

Even wat gegevens die misschien van belang kunnen zijn:
- huis heeft een plat dak
- voorgevel op het zuiden
- 2e huis rechts is één verdieping hoger, de rest is allemaal net zo hoog als het mijne.
- tegenover staan wel huizen die 1 verdieping hoger zijn. Ik verwacht dat de zon daar wel overheen komt.
- we verwarmen alleen op gas, koken gaat elektrisch. Ik verwacht dus aanzienlijk meer elektra dan gas te verbruiken.

Alvast bedankt voor behulpzame reacties.

Re: De zon

Geplaatst: 25 feb 2009 11:18
door Chanmaster
Beste heldere blik.
Allereerst mijn complimenten voor de oreginele naam, leuk gevonden.
Hoe helder is uw blik echter, wel nu, we zullen zien.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om zonne energie te benutten.
Voorwaarde is dan wel dat de collectoren in de zon gedraaid moeten kunnen worden op zo het optimale rendement te genieten.
De door u geschilderde situatie is naar mij blijkt niet gunstig hetgeen een voorwaarde is om aan een dergelijke installatie te denken.
Dan zijn er de aanschaf en installatiekosten welke zich niet verhouden tot de levensduur van de apparatuur. Stel dat de apparatuur 10 jaren mee gaat en 10.000 euro kost dan betaald u daar voor 1.000 euro per jaar en als uw woning goed geïsoleerd is dan verdoet u dat niet aan energie. U geeft aan elektrisch te koken, uw energiebron op het dak levert die energie bij lange na niet. Ik zou er niet aan beginnen, het kost meer dan wat het aan enerie oplevert.
Alleen op basis van wereldwijde samenwerking en connectiviteit zal men de energielevering kunnen continueren via een wereldwijd energienetwerk waarbij de zonnewarmte wordt gecentraliseerd via grote spiegels tot een bundel waarmee generatoren kunnen worden aangedreven en stroom leveren voor de hele wereld. Daarbij worden grotere centrales gebouwd met een z.g.n. collectorfeeld en kan men de zonne energie fulltime benutten en wereldwijd in energie voorzien.
Maar dat is toekomstmuziek waaraan momenteel hard wordt gewerkt.
Mijn mening is dat u het meest baat heeft bij het bewust omgaan met energie, dat spaart meer dan uw eigen energie installatie.

Re: De zon

Geplaatst: 25 feb 2009 13:36
door h@rm@n
Is een warmtepomp misschien een suggestie?
Geheel onafhankelijk is een eigen warmtekrachtkoppeling, tenzij aangedreven middels aardgas.
Maar of deze mogelijkheden rendabel of praktsich zijn?

Re: De zon

Geplaatst: 25 feb 2009 14:44
door kweenie
Voor info over subsidies kun je bij senternovem.nl terecht.

Bij milieucentraal is veel info over mogelijkheden om te besparen en de kosten en opbrengsten daarvan.

hollandsolar.nl is een site over zonneenergie, vooral een goed overzicht/verzamelpunt om naar andere sites te gaan.

Als je huis nog gebouwd moet worden, dan zou ik van tevoren al (veel) aandacht besteden aan mogelijke besparende maatregelen. Een voorbeeld, met een warmtepomp en/of zonneenergie kun je erg efficient je huis verwarmen, maar de temperatuur van het water (of evt. de lucht) die uit die installatie komt is niet zo warm als die van een cv-installatie. Dan is het handig dat je verwarmingen in het huis daar ook op berekend zijn. Vloerverwarming is dan erg praktisch, maar er zijn ook speciale lagere-temperatuur radiatoren/convectoren. Het is dus handig om bij het 'ontwerpen' van je huis daar al rekening mee te houden.

(Helemaal leuk wordt het in combinatie met een warmteterugwininstallatie, die je waarschijnlijk sowieso krijgt. Het is een relatief kleine ingreep om die zo te maken dat er niet alleen verse lucht het huis in komt die met de oude lucht is verwarmd, maar dat deze ook nog extra verwarmd is. Wellicht heb je dan helemaal geen radiatoren of andere extra verwarming meer nodig.)

Een heel ander punt, als je overweegt om te investeren in zulk soort maatregelen, dan zou het een overweging kunnen zijn om in de kosten-baten berekening van bv. warmtepomp verwarming mee te rekenen dat je zonder gasverwarming ook geen reden meer hebt om een gasaansluiting te hebben. Daarmee bespaar je dus het vastrecht van de gasaansluiting uit.

Re: De zon

Geplaatst: 27 feb 2009 15:12
door Heldere blik
Bedankt voor de reacties! :D

Besparen is iets wat ik ook al doe. Lampen (spaarlampen) uit als ik ergens niet ben. Als ik naar bed ga stekkers uit het stopcontact. CV op 16 graden 's nachts en noem maar op.

Daarnaast zorg ik ook al voor zuinige apparaten. Het is soms wel een investering, maar op de lange termijn hoop ik toch wat te besparen.

Als ik zo vrij mag zijn het te vragen; Polderboy, hoeveel dakoppervlak heb jij (aangezien je 12 elementen hebt :) )? Of vind je het goed als ik je eens mail met wat specifiekere vragen?

In ieder geval ben ik weer iets wijzer. Ik laat zeker even van me horen als we een keuze hebben gemaakt. En meer informatie is natuurlijk welkom :wink:

Re: De zon

Geplaatst: 27 feb 2009 17:02
door kweenie
Polderboy, waarom raad je die sde subsidie af bij relatief kleine panelen?

En hoe verhouden de panelen (of de prijs/prestatie) van Esdec zich tot andere leveranciers? Is het slechts een voorbeeld, of is Esdec relatief goed (vergeleken met bv. beldezon, solaronline, desolarshop etc.)?

Re: De zon

Geplaatst: 27 feb 2009 21:31
door Chanmaster
Ik ga niet in op het commentaar van polderboy. Dit heb ik kort gedaan maar het bericht weer verwijderd omdat het niet aan mij is daarover een oordeel te vellen. Bovendien zijn we niet op dit forum om elkaar aan te vallen of af te vallen. Heb ik geen behoefte aan.

We zijn momenteel op wereldwijdt niveau bezig om de mogelijkehden en onmogelijkheden op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt daadwerkelijk gedacht aan het direct middels reflectie doelamtig benutten van zonne energie welke direct het water in de stooom turbines doet koken. Mede met dank aan de ver gevorderde electronica is het regelen van een dergelijke voorziening goed mogelijk.
Ik houd u op de hoogte voor zover daartegen geen bezwaar wordt gemaakt.

Aardwarmte en warmtepompen.
Zonne energie leveren aan een netwerk kan alleen wanneer het gezamelijk vermogen hoger ligt als het aangeleverde vermogen van de producent. Dit is derhalve nimmer rendabel, i.p. daarvan kost het ontzettend veel geld. In de praktijk blijkt het ook niet rendabel.
Bovendien brengt het instabiliteit van het netwerk met zich mee.
Aardwarmte is op zich een begrijpelijke gedachtengang maar onderzoek heeft aangetoond dat er op 70 meter diepte welliswaar een temperatuursverhoging plaats vind maar wanneer men er een confector in plaatst met als doel er warmte aan te onttrekken komt men tot de conclusie dat de warmte maar weinig spoed kent dus geen constante toelevering geniet.
Wanneer u in de winter een massa sneeuw begraaft en deze goed afdekt dan kunt u de plek midden in de zomer weer openen en u zult zien dat er nog steeds sneeuw naar boven komt. De bodem is dus slecht geleidend dan wel een goede isolator. Daarom werkt de wamrtepomp niet.

Re: De zon

Geplaatst: 28 feb 2009 00:46
door h@rm@n
Daarom werkt de warmtepomp niet.
Chanmaster, mag ik voor uitleg verwijzen naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Warmtepomp Dit is gemakkelijker en sneller. :lol:
Nadeel i.v.m. het huidige capaciteitstarief zijn de kosten m.b.t. de hogere aansluitwaarde van een aansluiting dat nodig is voor de warmtepomp.

Re: De zon

Geplaatst: 28 feb 2009 09:24
door kweenie
Chanmaster, het gaat hier niet om het op grote schaal vervangen van electriciteitscentrales of zo, da's een heel andere discussie. De vraag is wat je als individuele burger kunt doen.

Bij zonnepanelen ligt op dit moment de aanschafprijs op zo'n 6 euro per jaarlijks geproduceerde kWh. Bij een prijs per kWh van ong. 24 ct betekent dat een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 4% van de investering. Da's niet zo heel veel, maar zeker als de investering kan worden gedaan door een aftrekbare hypotheeklening, is de opbrengst op de zeer lange termijn nog wel hoger dan de investering.

Houd je rekening met stijging van de energiekosten, die vermoedelijk toch op zijn minst zo hoog zal zijn als de inflatie, maar hoogstwaarschijnlijk wel hoger liggen, dan verdien je de investering wel terug en is de investering wel rendabel. Als je dan ook nog de subsidies meerekent, dan kan het helemaal wel uit.

Over warmtepompen, blijkbaar ken je het principe van de warmtepomp niet, maar dat is in feite een soort omgekeerde koelkast. Het is een beetje raar om te stellen dat de warmtepomp niet werkt, terwijl er al vele gebouwen succesvol met een warmtepomp worden verwarmd. Het gaat dan wel voornamelijk om grote gebouwen, omdat een warmtepomp installatie relatief groot en duur is en naarmate het gebouw groter is, relatief goedkoper wordt. Maar zeker met de subsidies die tegenwoordig op warmtepompinstallaties worden gegeven is het zeker de moeite waard om er bij een nieuwbouwwoning naar te kijken.

En tenslotte, het hangt er een beetje vanaf waar standaard je verwarming en warmwater installatie zitten, maar als die boven staan, vlakbij het dak, dan zou ik sterk overwegen om een zonnecollector voor je verwarming te (laten) installeren. Die zijn nog wat rendabeler dan zonnepanelen voor electriciteit, maar vergen in bestaande situaties vaak meer aanpassingen. Als je een nieuwbouwhuis hebt, heb je niet te maken met bv. de verkeerde plaats van de cv installatie of een verkeerd soort ketel etc., zodat je eingenlijk voornamelijk voordelen hebt.

Re: De zon

Geplaatst: 28 feb 2009 13:07
door Chanmaster
@> h@rm@n

Beste h@rm@n.

De bewering dat er op enige diepte in de aardbodem een hogere temperatuur heerst is juist. Wanneer men deze warmte daaraan onttrekt is de toestroom van warmte echter zodanig gering dat het een niet lonende actie betreft omdat zand een isolator, dus een slechte warmtegeleider is met als gevolg dat daarop geen zins aan de vraag kan worden beantwoor en dat is wat wij zoeken. Een energiebron welke voorziet in de wereldbehoefte en alle deskundigen zijn het hierover eens. Momenteel probeert men op wereldwijdt niveau de belangen te koppelen om op deze wijze middels gewone generatoren op zonne energie en spiegelreflectoren op open stukken land tot een sluitende energieproductie te komen. Anderzijds tracht men de verbruikesapparaten meer te avanceren en zuiniger te maken om op deze wijze ook voor de verre toekomst nog te voorzien in energie waarbij wij enkele generaties verder moeten denken. Dit is een project waarin ik geloof en vertrouwen heb en wat wie dan ook waar schrijft kan me niet deren. Niet dat ik eigenwijs ben maar ik ben iemand die er dagelijks mee van doen heeft. Het is de bedoeling dat er een wereldwijdt netwerk voor gelijkstroom wordt ingericht waarvan elk energiebedrijf vervolgens de benodigde energie van kan aftappen en deze om te zetten in bruikbare wisselspanning. Wanneer men hierin slaagt hebben we het energieprobleem voor grote gebieden opgelost.
Wellicht zal aan dit systeem binnen kort ruchtbaarheid worden gegeven.
Het gaat dus om grote volumes energie en dat is wat de zon constant op de wereld om niet aan draagt. Warmtepompen e.d. leveren geen enkele bijdrage in de vraag.

Re: De zon

Geplaatst: 28 feb 2009 13:27
door kweenie
Warmtepompen zijn er in verschillende vormen. Eén vorm is via de aardwarmte, waarbij 's winters warmte wordt onttrokken en 's zomers warmte wordt toegevoerd (die vrijkomt bij het koelen van gebouwen). Vooral een handige methode bij grote gebouwen. Een andere vorm is via de buitenlucht, een methode die vooral in voor-en najaar goed werkt en in de winter niet, dus waarvoor in de winter extra verwarming nodig is. Een derde methode is via het oppervlakte- of grondwater, waarbij je minder het probleem hebt dat het in de winter te koud is.

Verwarming met een warmtepomp is dus wel iets breder dan je hier suggereert.

Re: De zon

Geplaatst: 01 mar 2009 19:41
door Chanmaster
Goed omschreven maar wat koste de installatie in aanschaf en onderhoud alsmede het opgenomen vermogen? Meer dan wat het stoken ons het aardgas kost! Het is een negatief rendement.

Re: De zon

Geplaatst: 02 mar 2009 10:11
door kweenie
Het energieverbruik is ongeveer een kwart lager dan bij een HR-ketel. In theorie ligt de efficiency van alleen een warmtepomp ergens ronde de 300%, maar om

Ook gaat een warmtepomp-installatie ongeveer twee keer langer mee dan een normale installatie. Het is wel een flink stuk duurder, een paar duizend euro. Daardoor is het vooral voor grotere gebouwen interessant, wat ik ook aangaf, omdat je jaarlijkse energiebesparing dan natuurlijk groter is. Voor particulieren kan het door de diverse subsidies ook interessant zijn.

Het lijkt mij in elk geval wel iets om even naar te kijken.

Het kan overigens ook interessant zijn om alleen warm water via een warmtepompboiler te nemen. Hoef je bij de rest van je verwarmingsinstallatie minder rekening te houden met de eisen van een warmtepompverwarmingsinstallatie. Kost je iets meer dan een gewone (gas-)boiler die je op je cv-ketel aansluit, maar bespaart wel energie. Kost iets van 2500 zonder subsidie, terwijl een gasboiler iets van 1000 euro kost. Maar je kunt er jaarlijks wel zo'n 250 euro mee besparen en je kunt er ook nog subsidie op krijgen.

Re: De zon

Geplaatst: 06 mar 2009 13:49
door kweenie
Dus als ik het goed begrijp heb je voor de sde subsidie aan jaarlijkse kosten zo'n 60 euro (30 meterhuur plus 30 'netwerkkosten', zal ik het maar noemen). Daarbij de extra eenmalige kosten van, laten we zeggen, 500 euro? Dat laatste natuurlijk ook afhankelijk van of er een extra groep moet worden bijgeplaatst of dat je nog een groep 'over' hebt etc.

Dus over 15 jaar gerekend moet je bij elkaar op zo'n 100 euro per jaar aan extra kosten rekenen (Komt ongeveer overeen met jou 1100 plus wat renteverlies)? Dan zou ik denken dat je met een productie vanaf grofweg 400 KwH per jaar voordeliger uit bent met SDE subsidie dan zonder, toch? Volgens mij maak je dan met een setje met 500 Wp dus al winst met subsidie. Of zie ik dan verkeerd?

Bedankt voor de informatie over de diverse leveranciers. Kan ik nog even sparen en kijken wat handig is, en wellicht weer even wachten tot de provincies weer subsidies gaan geven...