Pagina 1 van 1

Unicef ??

Geplaatst: 08 jul 2009 13:02
door DevilsChase
OK. Iedereen weet dat Unicef bestaat uit giften van de mensen, het is geen officieel bedrijf en maakt geen winsten en omzet.

Nu wil het zo, dat de NL directeur van Unicef, pas geleden een gigantisch lelijk maar ENORM huis heeft laten bouwen midden tussen de boerderijtjes waardoor een 50 jaar oude eikenbomen zijn omgekapt en alles daar platgevaagd is. Dit huis heeft meer dan 4 miljoen euro gekost.

Nu vraag ik mij af, hoe komt de directeur van Unicef aan zoveel geld als Unicef uit giften bestaat? Gaan al onze giften voor de kindertjes, gewoon naar deze man zodat hij zijn stroomrekening kan betalen?

dit is geen beschuldiging, maar gewoon een doodnormale vraag. Vind het namelijk nogal opvallend. Snap dat de beste man ook een salaris heeft, maar zo gigantisch?

Re: Unicef ??

Geplaatst: 08 jul 2009 13:18
door gravedigger
Wel een heel suggestieve vraag. Ik zou zeggen, mail de directeur van Unicef, stel hem dezelfde vraag en plaats het antwoord hier :idea:

Re: Unicef ??

Geplaatst: 08 jul 2009 13:33
door Toolboy
AMSTERDAM - De directeur van Unicef Nederland, , krijgt jaarlijks een prestatiebonus. Voor zijn inspanningen in 2005 ontving hij een bonus van tienduizend euro, bovenop zijn jaarsalaris van 142 duizend euro. Met de totale salariskosten (inclusief pensioen) van 190 duizend euro heeft Unicef de best verdienende directeur in de sector.

Het betalen van prestatiebonussen bij goede doelen ligt gevoelig. Als opsteller van een gedragscode voor goede doelen is Herman Wijffels (ex-SER en ex-Rabobank) fel tegenstander van variabele beloningen. 'Daar was best discussie over’, stelde Wijffels vorig jaar in de Volkskrant. ‘Bij sommige goede doelen worden ook bonussen betaald. Maar dat soort gedoe moet je niet hebben. Een directeur verdient een vast salaris. Punt.'

Na een discussie van ruim een half jaar heeft de Vereniging van Fondsen Wervende Instellingen (VFI) dit dwingende advies van Wijffels eind 2005 terzijde gelegd. De VFI vindt variabele beloning onder voorwaarden wel acceptabel. Unicef is een prominent lid van de VFI en mocht meepraten en meestemmen over de nieuwe salariscode.

Unicef-directeur Franken ontvangt al enige jaren jaarlijks een bonus. In eerdere jaarverslagen heeft Unicef daar geen melding van gemaakt. Pas in het jaarverslag over 2005 geeft Unicef volledige openheid van zaken.

‘In het jaarverslag van 2004 staat in algemene zin de prestatiebeloning beschreven’, zegt een woordvoerder van Unicef. ‘Vanwege de nieuwe VFI-richtlijnen geven we nu meer informatie.’

De bonus bij Unicef varieert jaarlijks en wordt vastgesteld op basis van dertien criteria. De directeur wordt afgerekend op onderwerpen als werving van nieuwe leden, inkomsten fondsenwerving, het kostenpercentage, het imago, en de naamsbekendheid.

Door de salarisdaling bij de Hartstichting is Unicef op dit moment het best betalende goede doel. Van de twintig grootste goede doelen, gemeten in donaties, hadden dinsdag alleen het Leger des Heils nog geen jaarverslag gepubliceerd.

De salarisontwikkeling bij goede doelen is al twee jaar gematigd, zo blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Er zijn geen grote stijgingen die worden veroorzaakt door het optrekken van het salaris. Als een fonds de salariskosten flink ziet oplopen, is daar een specifieke reden voor. Bij het Astma Fonds is er sinds 2005 slechts één directeur, terwijl het gemiddelde directiesalaris over 2004 nog gebaseerd was op twee personen. De salarisstijging bij Greenpeace wordt veroorzaakt doordat de directeur meer uren in de week is gaan werken.

Niet alle goede doelen zijn open over de salarissen. Bij Plan Nederland en KWF Kankerbestrijding wordt bijvoorbeeld een volledige uitsplitsing gegeven, maar organisaties als Wereld Natuur Fonds en Cordaid geven alleen de totale remuneratie van de gehele directie.