Pagina 1 van 2

Spaarhypotheek

Geplaatst: 14 jul 2009 20:23
door bonjovi202
Hoi,

Wij zijn van plan om een huis te kopen.
Nu hebben we een gesprek gehad bij de Hypotheker en de Hypotheekwinkel.
De hypotheker adviseerde ons een spaarhypotheek te nemen bij Reaal en de hypotheekwinkel bij Aegon. Allebei voor de zelfde rente. Nu moet er dus een keuze gemaakt worden. Heeft er iemand ervaring met deze twee? En ik heb iets op internet gelezen over het het vragen van een korting op bijvoorbeeld de eerste 2 jaar van je hypotheek? Weet iemand daar iets van?

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 14 jul 2009 21:07
door Purist
wat zeggen de adviseurs er zelf van? Kijk naar de voorwaarden en de premies, niet (alleen) naar de rente...
Beiden hebben specifieke voor-en nadelen. Reaal heeft meerdere labels, over welke praten we? Is het met NHG of zonder, hoeveel % executiewaarde etc. Het lijkt erop dat beide adviseurs je snel wat willen verkopen. Ik zie niets over bv overlijdensdekking. Zijn de voorwaarden wel uitgelegd?Informeer ook eens bij een niet-keten (kleine zelfstandige bijvoorbeeld) zonder groot reclame budget. Misschien wordt je daar op een persoonlijke manier geholpen.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 14 jul 2009 22:34
door sjorsie1982
Ik zit bij Aegon, eerste 2 jaar geloof ik 0.4% rente korting, maar kan ook 0.2% zijn.

Ik heb tot nu toe geen problemen ondervonden met Aegon.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 14 jul 2009 23:46
door loesje 2
Hebben beide adviseurs ook verteld hoeveel provisie zij per hypotheek verdienen en hoe hoog in beide gevallen de totale hoogte van de hypotheeksom wordt?

Tegenwoordig hoort een adviseur dt vooraf te vertellen, soms loont het om naar een advsieur of keten te gaan die op basis van uurtarief werken, dit kan al gauw veel schelen als het om een spaarhypotheek gaat.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 15 jul 2009 09:18
door kweenie
Er is in elk geval bij Aegon de mogelijkheid voor een 'netto hypotheek'. d.w.z. een hypotheek waarbij je de adviseur een vast bedrag of uurtarief betaalt, in plaats van dat hij van Aegon geld krijgt. Daarbij kun je volgens mij 0,2% lagere rente krijgen.

Maar waarschijnlijk komen de adviseurs daar niet snel uit zichzelf mee, omdat de provisie die ze normaal krijgen (als je lang bij de geldverstrekker zou blijven) vaak hoger is dan wat je zelf bereid zou zijn om te betalen.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 15 jul 2009 17:08
door loesje 2
Mijn collega heeft idd net bij de hypotheekshop op basis van uurtarief zo'n netto hypotheek van de aegon afgesloten met rentekorting.

Zij was uiteindelijk veel goedkoper uit als bij de hypotheker.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 15 jul 2009 18:42
door sjorsie1982
Ik heb mijn hypotheek (dus bij Aegon) via de verkoopmakelaar ten hag, afdeling hypotheeknet, geregeld. Heel netjes allemaal. Kostte me niks, provisie is gewoon die 1% van het hypotheekbedrag. Geen verzekering aangesmeerd. Hij noemde het gewoon, en ik zei dat ik dat los van de hypotheek neem. Wel een gesprekje daarover gehad, maar ergens anders was het goedkoper.
Eerst zonder NHG afgesloten, daarna overgesloten naar NHG. Ivm verlenging offerte moest ik bereidstellingskosten betalen en na afloop hoorde ik dat hij de helft van die bereidstellingskosten betaald en de andere bijna helft trek ik af van de belasting. Volgens mij heeft hij geen winst op mij gemaakt :)

Een hypotheek regelen kost al gauw iets van 10 uur, een uurloon is ongeveer 150 euro, dus dat betekent dat het je dan 1500 euro kost voor advies. Heb je meer vragen, of zit je niet in de standaard situatie, dan kost het meer tijd, dus meer geld.

Voor mij had het geen zin om betaald advies te krijgen, en die 0.2% rentekorting de eerste 2 jaar bij Aegon krijgt iedereen.

Een andere financieel adviseur, die thuis kwam, wou mij geen hpotheek verstrekken als ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering bij hem afsloot via een koopsompolis. Bij verzekeringen zette hij zonder het te melden bij inboedel en opstal het bedrag op 1miljoen euro. Daar was ik heel gauw klaar mee. Hij keek mijn verzekeringen na, en ik betaalde 900 p/j en bij hem was het dan goedkoper. Hij kwam met een totaalpakket van 1200 p/j zonder exacte specificaties en na veel zoekwerk was hij stukken duurder.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 15 jul 2009 21:07
door loesje 2
nou sjorsie,klinkt allemaal top maar heeft die adviseur jou ook precies laten zien wat hij verdient aan jou? Hij is dat n.l. verplicht want geloof mij geen adviseur werkt voor niets, een deel van de kosten voor de adviseur worden n.l de komende jaren nog door berekend aan jou door de aegon.

De adviseur krijgt de volgende jaren ook nog elke maand een bedrag aan provisie, over jou hypotheek en dat betaal jij toch echt in de rente hoor!

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 15 jul 2009 21:33
door sjorsie1982
De provisie van 1%
voor de rest betaal ik iets van 2 euro per maand aan kosten voor mijn spaarhypotheek.

Ik heb alles zelf nagerekend en het klopt tot de euro, en ik heb geen maandelijke provisie meegenomen, behalve dan die kosten voor de spaarhypotheek.
Zelfs de HRA klopt tot de euro nauwkeurig.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 15 jul 2009 22:10
door loesje 2
Het zit ook verstopt in de hogere rente die je gaat betalen als de rentekorting periode is afgelopen.

Bij een nettohypotheekprodukt hou je eventueel 20 jaar de rentekorting als je voor zo'n rente vaste periode kiest.

tenminste dat is zo als ik het heb begrepen?

Een advsiseur krijgt over een spaarhypotheek meer dan alleen de afsluitprovisie.

Maar misschien zijn er hier adviseurs die precies weten hoe het zit.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 15 jul 2009 22:31
door vakkiel
Waarom geen banksparen ipv een spaarhypotheek ? Waarschijnlijk daar de tussenpersoon over het banksparen geen provisie ontvangt...

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 08:05
door een vraag, een antwoord
Maar misschien zijn er hier adviseurs die precies weten hoe het zit.
Tuurlijk Loesje.

Het netto hypotheekprincipe van Aegon ziet er als volgt uit:
- afsluitprovisie: wordt 0,25% over het aflossingsvrije deel van de hypotheek, dus geen afsluit over het spaardeel
- geen rente-opslag van 0,20% op het spaardeel

Daarvoor ontvang je een nota van de adviseur.
Let wel goed op, je betaalt een fiks deel afsluitprovisie niet, dat is simpel, maar door het verdwijnen van je rente-opslag betaal je iets meer spaarpremie. Vergelijk dus de netto-last goed met elkaar en zet dat af tegen de fee van de adviseur. Persoonlijk vind ik het ook een marketingverhaal van Aegon en mooi te verkopen door mijn collega's. Aegon kent ook echt wel nadelen in zijn hypotheken.

Die 0,40% rentekorting in de eerste 2 jaar wordt deels door de adviseur betaald, let goed op dat je die korting krijgt. Geldt trouwens niet voor nieuwbouw, daar heb je de hele eerste renteperiode 0,20% korting.

Andere verstrekkers laten bij een netto-hypotheek alleen de afsluitprovisie vervallen.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 08:11
door een vraag, een antwoord
Waarom geen banksparen ipv een spaarhypotheek ? Waarschijnlijk daar de tussenpersoon over het banksparen geen provisie ontvangt...
Je roept maar wat Vakiel:
1. dat van die provisie hangt van de verstrekker af. De meeste verstrekkers vergoeden (bijna) net zoveel provisie op banksparen als op een spaarhypotheek
2. banksparen heeft ook nadelen. Er is een successieverschilletje en verder heeft geen enkele bankspaarverstrekker een fatsoenlijk rentetarief voor de lange termijn.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 10:06
door kweenie
sjorsie1982, bij een netto-hypotheek van Aegon hebt je de hele looptijd 0,2% rentekorting en de eerste 2 jaar 0,4% rentekorting. In jou geval lijkt het er dus op dat je geen netto-hypotheek hebt.

Die hogere rente levert Aegon meer geld op, wat gedeeltelijk wordt doorgesluisd naar de tussenpersoon. In je berekeningen zul je natuurlijk met deze hogere rente, en de daarop gebaseerde spaarpremie, aan het eind van de rit precies uitkomen. Maar uiteindelijk betaal je wel voor de tussenpersoon.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 11:58
door vakkiel
@ een vraag een antwoord.

Ik roep maar wat ? Als een hyp. verstrekker provisie betaald over de SEW ( Spaarrekening Eigen Woning ) dan zit je niet bij de juist hyp. verstrekker. Wat betreft het "successierecht" verhaal heb je gelijk maar dat is voor 95% van alle klanten niet van toepassing.

P.s. Ben jij toevallig een tussenpersoon ?

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 12:22
door kweenie
Natuurlijk worden de adviseur bij banksparen ook betaald door de geldverstrekker, o.a. uit de rente die je maandelijks betaalt. Net als bij een spaarhypotheek.

Tussen een spaarhypotheek en banksparen zitten wel degelijk belangrijke verschillen, die voor redelijk wat mensen relevant kunnen zijn. De producten zijn dus zeker niet zomaar inwisselbaar. Maar het lijkt mij niet helemaal het juiste onderwerp om daar bij dit topic diep op in te gaan.

Het is natuurlijk wel een interessante vraag of hierover is gesproken. Net als dat je je kunt afvragen of over andere hypotheekvormen is gesproken.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 13:07
door een vraag, een antwoord
Waarom zit je dan niet bij de juiste geldverstrekker?

Uiteindelijk gaat het toch om hetgeen het jouw uiteindelijk kost en oplevert en niet om de verdiensten van een ander?

En ja, ik ben zelfstandig adviseur. Hoezo?

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 13:44
door GezondVerstand10
Dit forum zit vol met "adviseurs". Gewoon zelf goed lezen en op internet rondstruinen. Gasten die duizenden euro's verdienen met wat dingen op papier zetten zou ik nooit vertrouwen. Het verleden heeft wel bewezen dat die er alleen maar voor zichzelf zitten.

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 14:16
door jonis
Goedkope reaktie "GezondVerstand10"
"Adviseurs" die er voor zichzelf zitten zoals Kweenie bijv. en er zitten hier nog wel meer, daar krijg je gewoon een fatsoenlijk antwoord+duidelijke uitleg van.
Zonder verwijzing van website of verzoek van een PM, dus dan kun je ermee doen wat je wilt.


Wat wil je trouwens te lezen vinden als zij geen antwoord-uitleg plaatsen :wink:

Re: Spaarhypotheek

Geplaatst: 16 jul 2009 15:07
door GezondVerstand10
Kweenie en vele anderen zijn prima. Zij geven hun mening en verkopen niks of prijzen zich niet aan. Bij alle adviezen op het forum geldt. "garantie tot de voordeur". De meningen zijn interessant om je eigen bevindingen op internet te staven. Voor echt advies zul je een geleerd persoon moeten vinden op uurbasis die niet verbonden is aan een bank verzekeraar of wat dan ook.
Mensen die banken of verzekeraars verdedigen en aan hun verbonden producten aanprijzen dat neem ik met een pak zout :wink: