Pagina 1 van 1
Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 03 nov 2009 09:35
door Plukvet
Ik heb (helaas) twee polissen van Goudse Verzekeringen (voormalig Tiel-Utrecht)
1 spaarverzekering en 1 Spaar AktiefPlan (soor lijfrente)
De spaarverzekering heeft gedurende de looptijd van 16 jaar een verleis opgelopen van ca. 56%. Er waren al verliezen in 2007, dus nog voor de crisis.
Voor deze polis betaal ik maandelijks € 22,69. Per a.s. december de autom. incasso laten stopzetten.
De lijfrente heeft, volgens het laatste afschrift afgelopen maart 2009, een verlies van 72% (!). Betaal ik jaarlijks € 613.- via mijn spaarloonregeling.
Ik heb dus een brief geschreven dat ik de polissen premievrij wil maken.
Hierop kreeg ik een voorstel:
Ik moest voor de resterende duur van de polis (2032) kosten betalen voor het beheer, namelijk 0.5 en 0.5%
Ik moest in 1x de overlijdensrisico betalen, een bedrag van 1292.-
Betreffende de spaarverzekering heb ik helemaal geen antwoord gehad.
Ik ga ervan uit, dat als ik premievrij maak, het geld (mijn geld) 'dood' bij Goudse staat en er dus ook niet meer belegd wordt.
Normaliter zou een bank hierover intrest betalen, ipv kosten rekenen.
Verder vraag ik me af of het interessant is of ik die overlijdensrisico moet betalen. Een begrafenispolis is goedkoper lijkt me. (bovendien heb ik nog een polis die 2269.- dekt, die kan ik dus uitbreiden)
Ik heb een brief geschreven aan Gouddse met mijn bevindingen en dat ik geen kosten meer wens te hebben.
Verder vraag ik me af of ik de tegoeden niet kan overhevelen naar een spaarvorm die meer zekerheid bied. De huidige spaarverzekeringen bieden veel meer garantie. Zo heeft Fortis (mijn bank) een spaarvorm waar in ieder geval je inleg + minimale rente van 3% is gewaarborgd.
Aegon heb ik ook een aanbod gekregen. Ze zeggen 'sparen', maar ik zie toch duidelijk meerdere malen het woord 'beleggen' staan. Daarbij is Aegon me te vaak slecht in het nieuws geweest met dit soort producten.
Wie kan me advies geven in deze?
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 03 nov 2009 13:36
door ad
De verzekeraars hebben zich in de voorbije jaren graag bediend van de term 'sparen' terwijl het beleggingsproducten zijn.
U geeft het zelf aan : 1 spaarverzekering en 1 Spaar AktiefPlan (soort lijfrente)
Ik zou toch maar eens heel goed studeren op de 'spaarvorm' die u bij Fortis wilt afsluiten. Voor je het weet zit je weer vast aan een of ander vaag product.
Als je niet zeker weet waar je aan begint is het verstandiger om een gewone spaarrekening af te sluiten.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 03 nov 2009 18:06
door dsbe
Dag Plukvet. Ben je bij het afsluiten van die beleggingsverzekering eigenlijk wel geïnformeerd over de beleggingsrisico's? Welke rendementen zijn er voorgespiegeld ? Die info is nuttig om te weten of je de polis niet ongedaan kunt maken en alle betaalde premies terugvang terug kunt vangen.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 04 nov 2009 13:34
door Plukvet
Hallo DSBE: Tjah, natuurlijk zijn er mooie beloften gedaan. Elk jaar trouwens op het afschrift. Zelfs op het laatste afschrift geven ze nog steeds (te) mooie cijfers op, al is er wel een post 'pessimistisch rendement' opgenomen. Er staat niets, maar dan ook niets over verliezen zoals ze de afgelopen jaren (ook al vóór de crisis) opgelopen zijn.
Echter, de uitleg van de toenmalig assurandeur heb ik natuurlijk niet meer.
Ik dacht dat afkoop van een dergelijke polis altijd veel geld kost, alleen al omdat de belasting dan om de hoek komt kijken. Daarbij weet de maatschappij 'kosten' te rekenen voor de afhandeling.
Daarom dacht ik dus aan premievrijmaken. Het geld blijft dan staan tot de overeengekomen datum.
Ik ging er echter niet van uit dat ze dan nog steeds met je geld aan het spelen zijn/gaan (beleggen dus). Daarover rekenen ze dus de kosten voor het beheer. Dat wil ik helemaal niet, want dat beheer heeft er alleen maar voor gezorgd dat ik nog maar 28 cent over heb van de euro die erin gestopt is. (mogelijk op het aankomende afschrift nóg wel minder, gezien de crisis, waar nu alles op gegooid wordt natuurlijk)
Mijn geld is mijn geld en ik heb dan ook een brief gestuurd dat ik niet meer wil dat er nog mee belegd wordt. De waarde zou dan moeten blijven zoals-ie is. Sterker nog: een normale bank vergoed je daarvoor.
Ik moet dus even het antwoord afwachten. Maar bij voorbaat vind ik het vreemd dat maatschappijen, die toch al 100.000 mensen duperen met hun praktijken, je ook nog eens een oor aan willen naaien als je wilt stoppen.
Als ze bij hun standpunt blijven, denk ik dat ik dan toch voor afkoop ga, ondanks de verliezen.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 04 nov 2009 13:38
door Plukvet
aanvulling: afkoop omdat ik ook niet (meer) geloof in de oplossingen van beide stichtingen die voor woekerpolisssen zijn opgericht.
In Vara's kassa zaten ze elkaar te betwisten over een oplossing,... (overigens wel met respect voor elkaar).
Als die het onderling al heel anders zien, hoe moet IK het dan beoordelen?
Daarbij komt ook nog eens dat áls er een overeenkomst is, deze maar ten dele de schade oplost. Een flink verlies zal een ietsjke minder verlies worden dan. De klanten worden écht niet beloond met een 1 euro = 1 euro oplossing. je mag blij zijn als je een duppie krijgt.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 04 nov 2009 21:47
door wevera
Hoi Plukvet
Als een beleggingsverzekering premievrij gemaakt wordt lopen de kosten helaas gewoon door en ook de "premie"-betaling voor een ingebouwde ovl-verzekering. Als die niet betaald wordt dan haalt de verzekeraar die uit je beleggingspotje en gaat de waarde van de polis daardoor omlaag.
De waarde van een belegginspolis wordt bepaald door beleggingseenheden of participaties. Bij premievrijmaken verandert er daaraan niets. Als de koersen van de onderliggende beleggingsfondsrn flink stijgen en daardoor de waardevermeerdering hoger is dan de kostenonttrekking, dan stijgt de waarde van de polis. Als de koersen dalen of als de stijging van de koersen minder is dan de kostenonttrekking dan daalt de waarde van de polis.
Bij premievrijmaken verrekent de verzekeraar de kosten en eventueel de ovl-verzekeringspremie via het aantal beleggingseenheden/participaties. Je belegginspotje wordt leeggeplukt als de aandelen-beurs tegenzit.
Met een beleggingsverzekering verzekert de verzekeraar zichzelf ten koste van de verzekerde. In feite de omgekeerde wereld.
Als je wil stoppen moet je afkopen, vrees ik.
Succes en met vriendelijke groet, Arie Wever
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 05 nov 2009 05:48
door kweenie
Misschien dat je binnen de polis kunt kiezen tussen bepaalde beleggingen? Dan heb je vaak ook de keuze om te kiezen voor een vastrentend product. Je hebt dan een soort sparen binnen de beleggingspolis.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 05 nov 2009 08:18
door Sarah001
Je kunt met zowel de lijfrente als de gewone kapitaalverzekering overstappen naar een andere verzekeraar. Je kunt dan ook kiezen v bijv. een lijfrente zonder overlijdensrisico. Als de inleg vd lijfrente aftrekbaar is voor de fiscus is dat misschien niet eens zo'n beroerde optie. Wat je al aangaf (Fortis), er zijn ook vormen met een gegarandeerd rendement.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 05 nov 2009 12:32
door ad
Kweenie zegt :
"Je hebt dan een soort sparen binnen de beleggingspolis".
Is dat niet datgene wat de verzekeraars ons al jaren voorgespiegeld hebben? We weten inmiddels wat daarvan terecht is gekomen. Onnodig om te verwijzen naar alle publicaties en reacties.
Het hele forum staat er boordevol van.
Ik weet hoe lastig het is, maar moeten we eigenlijk niet gewoon stoppen met de ondoorzichtige polissen en andere mooie plannen van de verzekeraars die maar een doel voor ogen hebben.
Er is toch een veel betere methode: 'ouderwets sparen'
Zelfs de deskundigen beginnen dat gelukkig in te zien.
In het laatste nummer van het blad van de Vereniging Consument en Geldzaken wordt er op gewezen dat voor extra sparen voor bv het pensioen andere/betere mogelijkheden zijn.
Door gewoon zelf te sparen op bv. een aparte rekening en als het wat meer is : o.a depositosparen.
Overzichtelijk, geen risico en een klein rendement.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 05 nov 2009 13:34
door kweenie
ad schreef:Kweenie zegt :
"Je hebt dan een soort sparen binnen de beleggingspolis".
Is dat niet datgene wat de verzekeraars ons al jaren voorgespiegeld hebben? We weten inmiddels wat daarvan terecht is gekomen.
Nee, dat is wat anders. Ik heb het niet over beleggen in aandelenfondsen/obligatiefondsen die verkocht worden alsof het sparen is. Ik heb het over een 'fonds' dat echt zeker een bepaald rendement geeft, vergelijkbaar met een spaarrekening. De meeste beleggingspolissen hebben als optie dat je in zo'n rentefonds (of hoe ze het ook willen noemen) kunt stappen. Met name bedoeld om tegen het eind van de looptijd een bepaald beleggingsresultaat veilig te stellen.
Als plukvet de polis niet wil stoppen maar premievrij wil maken (zoals hij/zij enige posts geleden schreef), maar niet meer het beleggingsrisico wil lopen, dan is dit dus een mogelijkheid.
Dat staat los van de vraag of het
verstandig is. Want er zijn inderdaad veel betere methodes om een kapitaal bij elkaar te krijgen. Maar zeker in het verleden waren mensen erg alergisch voor het betalen van belastingen, en werd het idee dat je belastingheffing kon verminderen of uitstellen veel belangrijker gevonden dan het uiteindelijke netto resultaat.
Trouwens, er zijn ook nu nog manieren om fiscaal vriendelijk kapitaal op te bouwen, zonder dat je meer rendementsverlies hebt dan het voordeel van het niet hoeven te betalen van de vermogensrendementsheffing.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 05 nov 2009 16:54
door ad
Kweenie,
Oke, maar dat is dus pas op het eind.
Beleggingskapitaal veilig stellen? Welk kapitaal?
Inderdaad: allergisch voor de belastingdienst.
'Belastingvrij' kapitaal opbouwen was wel een slogan die veel mensen
over de streep heeft getrokkken en nog steeds terwijl de vermogensrendementheffing slechts 1,2% is met een vrije voet
van € 20.000,- . Eventueel met de partner € 40.000,-
Weegt toch niet op tegen de ellende van polissen/plannen.
Fiscaal vriendelijk kapitaal opbouwen is ook erg beperkt.
Bij bv. banksparen hoeft men onder bepaalde voorwaarde geen vermogensrendementsheffing te betalen maar later over de uitkering wel inkomstenbelasting. Welk fiscaal voordeel?
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 05 nov 2009 20:19
door kweenie
"Welk kapitaal?"... Helemaal mee eens, ik zou het zelf ook niet laten staan. Maar als je het 'restje' tóch zou willen laten staan...
Bij de fiscaal-vriendelijke spaarmethodes ben je altijd wel op de een of de andere manier gebonden. Wat ik wel interessante fiscaal-vriendelijke spaarmethodes vind voor de meeste mensen zijn o.m. premiesparen en voor de hypotheekaflossing banksparen.
Als je al veel spaargeld hebt en boven de vrijstelling komt, en als je een pensioengat hebt, dan kan banksparen voor het pensioen ook interessant zijn. Wil je voor je pensioen bijsparen, maar niet je geld voor zo lang helemaal vastzetten en dus toch de mogelijkheid houden om er eerder gebruik van te maken, dan is de levensloopregeling ook interessant. Wat veel mensen nl. niet weten is dat je het saldo daarvan bij pensioneren ook kunt gebruiken voor extra pensioen. En heb je het eerder nodig, dan kun je het natuurlijk ook voor de andere erkende doelen gebruiken (soms met extra fiscaal voordeel).
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 09 dec 2009 14:09
door Stimpy29
Kijk eens aan. Na 3 jaar nog steeds niets geleerd en ook nog geen wetgeving.
De minstvriendelijke mensen / oplichters van RVS doen het nog steeds.
5 Jaar maandelijks gestort in een polis bedoel om hypotheek af te lossen.
Nota bene bij dezelfde firm, maar let op ja mag dez ehelemaal niet met elkaar verrekenen, want op het moment dat je je opgebouwde geld bij RVS wilt gebruiken om je lening bj RVS wilt aflossen, moet je eerst even nog niet betaalde 1e kosten beatlen en wordt er even 30% van de waarde afgeroomd. Maar natuurlijk niet nadat al door de jaren heen nog maar 50% van je inleg over is. En dat nota bene in een rente fonds !!
Lieve mensen van Radar, wanneer komt de volgende uitzending en gaat de wetgever hier eens wat concreet aan doen. Want ook al zijn er zaken die medio 2010 inzake woekerpolis gaan veranderen, de praktijken zijn dus nog van alle dag. De woeker kosten over de inleg zin besproken, maar de hufterigheid bij afkoop is nog verre van duidelijk. Dus daar zit je dan met je verlies op je hypotheek en een brief die je niet wilt tekenen omdat je weet dat je bestolen word en ondertussen loopt je polis maar door... want stoppen dat kan gewoonweg niet zodner dat je de wurgbrief tekent.
Hiep Hiep RVS. Even ter info. RVS / Nationale Nederland = allemaal ING bank.
Dus ALLES gaat nu daar weg.
Graag medestanders, rechtsbijstand is reeds ingeschakeld.
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 22 dec 2009 13:03
door Plukvet
Hoe ik het heb opgelost:
1 polis kon ik boetevrij afkopen. Dat heb ik dan ook gedaan. Dit bedrag zal snel op mijn rekening worden gestort en vervolgens sluis ik het door naar een spaarrekening.
De andere polis heb laat ik oversluizen naar een bank-Spaarregeling van Fortis ( mijn bank al sins 25 jaar. ik ga er daarmee vanuit dat ze met vaste klanten 'voorzichtiger zijn'. Hierbij wordt de huidige VOLLEDIGE waarde overgezet, zonder verliezen aan de belastingdienst (opnemen kost je wel heel veel geld). De BankSpaarregeling begint dus gelijk al met een aardig saldo en daarmee vang je dus direct al rente. dat is dus beter dan op 'nul' beginnen. Ik heb offertes laten opstellen vanaf 'nul', maar ook vanaf met € 3100.-, de huidige waarde bij Goudse. Het eindbedrag verschilde aanzienlijk, namelijk zo'n 8000.-.
Een goed begin is dus het halve werk. (Op een basis van 50% sparen, 20% aandelen, 30%obligaties, een zogenaamd voorzichtig profiel. Deze is ALTIJD om te zetten in bijv. 100% sparen en dus ook 100% zekerheid)
Dat overzetten kost nog wel enige moeite trouwens. velen betalen hun woekerpolis vanuit hun spaarloonregeling.
1. Eerst je afkoopwaarde opvragen bij je huidige verzekering.
2. Bank-Spaarregeling openen
3. Je bank een formulier laten opsturen naar je oude verzekeraar/polisgever mbt tot de afkoop. (Of zelf opsturen met stempel/handtekening van je BankSpaar maatschappij). Dit om te voorkomen dat de oude verzekeraar alsnog belasting heft. Hiermee lever je bewijs dat je het geld niet opneemt, maar ook in de nieuwe spaarvorm vaststaat tot je 65e (in de meeste gevallen 65e)
4. De bank waar je spaarloonrekening loopt de (automatische) betalingen naar de oude polis laten blokkeren.
5.Daadwekerlijk opzeggen van je oude polis. je krijgt een nieuw overzicht (zat bij mij tóch € 200.- verschil in vergelijkend met degene ervoor die 3 weken oud was).
6. Je oude verzekering zal een formulier opsturen en vragen deze, samen met je polis, op te sturen. Hier zullen ze ook vragen naar welke nieuwe rekening het bedrag gestort moet worden.
7. Je bank, waar je spaarloonregeling loopt, een brief sturen dat je weer betalingen wilt doen, maar naar de nieuwe rekening. Let op! Vergeet niet kopieën mee te sturen van die BankSpaar regeling, anders zullen ze niet ingaan op je verzoek.
Al met al een hoop gedoe dus. Ik hoop hiermee mijn stukje 'woekerpolis'te hebben afgesloten. Zoals al eerder geschreven heb ik ook niet zo'n vertrouwen in de afkoopregelingen.
Bank-Sparen is nu een soort van hype, maar laat deze een stuk transparanter zijn. In ieder geval heb je géén overlijdensrisicopremies.
Het opgebouwde bedrag vervalt nooit en is dus ook bereikbaar voor erfgenamen.
Nu had ik nog een begrafenispolis waarvan de dekking slechts 2269.- is. Dat is heden ten dage natuurlijk te weing. In eerste instantie zat ik te denken om deze op te hogen. Maar nu, met het Bank-Sparen zal ik dat toch niet doen.
Mijn startkapitaal is al zo'n 3800.- (waarde + nieuwe betaling in januarie) + de dekking van de begrafenispolis. Samen totaal dus zo'n 6000.- en dat is ruim voldoende om een begrafenis te regelen.
Daarnaast (toch) nog een overlijdensrisicoregeling in mijn hypotheek, waarmee, als het huis verkocht wordt, er nog voldoende overblijft. De resterende hypotheek is zo'n 110.000.-, de waarde zo'n 200.000.- Daarmee blijft er dus voldoende over voor erfgenamen. (in mijn geval betreft het familie, ik ben niet getrouwd)
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 20 mar 2010 10:18
door bert-1962
Het lullige van alles is dat je kosten moet betalen naar de hoogte van de waarde van je beleggingsverzekering en dus niet naar je premie inleg .Dus zo zou het dus kunnen gebeuren dat als je al een paar jaar bezig bent je de kosten hoger worden dan je premie . Met andere woorden , op het einde van je verzekering staat je waarde ongeveer op nul , of als het een beetje tegenzit moet je zelfs nog geld meenemen .Dit kan toch nooit de bedoeling zijn . En dit is dus ook het schikkingsvoorstel wat ik van de interlloyd heb gekregen .Dus ook wanneer je premie vrijmaakt moet je beheers kosten betalen, en bij een hoge waarde kan dit dus aardig in de papieren gaan lopen. Dus naar mijns inziens veranderd er helemaal niks . We zijn gewoon opgelicht
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 20 mar 2010 10:37
door M. van Rossum
Let op: premievrijmaken meestal geen goede oplossing voor het eind maken aan woekerpolis.
Lees eerst bijvoorbeeld deze tips en zie vooral punt 4.
https://www.woekerpolisclaim.nl/tipsvoorverbetering.php
Verlagen bruto premie of premie vrij maken vaak onvoordelig
Veel beleggingsverzekeringen geven u het recht om uw bruto premie te verhogen, te verlagen of zelfs op € 0 te stellen (‘premievrij maken’). Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor het productrendement van uw polis en het eindkapitaal. Een verlaging van de premie leidt niet alleen tot een lager eindkapitaal, maar meestal ook tot een lager productrendement. Dat wil zeggen dat het rendement op uw inleg, uitgedrukt in een percentage per jaar, lager wordt. Dit houdt verband met het feit dat bij een verlaging van de bruto premie de ingehouden afsluit-, beheer- en administratiekosten meestal gelijk blijven, terwijl de premie inhouding voor de (aanvullende) overlijdensrisicoverzekering zelfs kan toenemen. Dit geldt natuurlijk helemaal als u de polis premievrij maakt. Er wordt dan per saldo ingeteerd op het kapitaal. Er komt dan niets meer bij (behalve het rendement op het al opbouwde kapitaal), maar er gaat wel iedere maand af. Het verlagen van de premie of premievrij maken van de polis is dan ook vaak niet aan te raden. Het rendement van uw product wordt er meestal slechter door. Het is dan vaak beter om de (aanvullende) overlijdensrisicoverzekering of de beleggingsmix aan te passen (zie hierboven).
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 10 apr 2010 19:46
door sjapo
Gewoon betalen niet zeuren.....
Alle gekheid op een stokje, voor mij geld ongeveer hetzelfde,net iets anders maar toch.
Ik had meerdere polissen lopen bij aegon. Deze heb ik na 10 jaar 2006 eruit gegooid. Ondanks de periodes 2000 en 2006 met extreme koers winsten op vrijwel alle indices, raad je het al, kreeg ik flink minder terug dan mijn inleg.
Ik had meer een openbaar proces verwacht, met de billen bloot die gasten. Laat ze maar opkomen draven.
nu probeer ik zelf te sparen, wat ook niet mee valt.
rien ne va plus, het geld is niet meer van u nu!
Re: Premievrijmaken en toch kosten?
Geplaatst: 10 apr 2010 19:54
door sjapo
bert-1962 schreef:Het lullige van alles is dat je kosten moet betalen naar de hoogte van de waarde van je beleggingsverzekering en dus niet naar je premie inleg .Dus zo zou het dus kunnen gebeuren dat als je al een paar jaar bezig bent je de kosten hoger worden dan je premie . Met andere woorden , op het einde van je verzekering staat je waarde ongeveer op nul , of als het een beetje tegenzit moet je zelfs nog geld meenemen .Dit kan toch nooit de bedoeling zijn
Tuurlijk wel win win situatie voorhun, zij alle baten jij alle lasten.
Zonder risico er maximaal beter van worden verwikkeld in stapels tekst. Met heel veel geluk mag je meedelen. Kan het niet anders zien helaas. Al die jaren dat het economisch redelijk tot goed ging was dit nauwelijks zichtbaar. Het opgezette systeem voorzag en voorziet) ten alle tijden in een flinke winst voor de verstrekker.
Na gelaten word om dit nu met wortel en tak goed aan te pakken. Halfslachtige flut regelingen worden te voorschijn getoverd en we gaan gewoon weer door. Inhoudelijk blijft het het zelfde verhaal: no risk voor hun.