Pagina 1 van 1

Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 06 nov 2009 19:33
door johanmulder
Nu de grote consumentenstichtingen voor "woekerpolishouders", compensatieregelingen hebben getroffen met grote verzekeraars als bijv. Aegon, waarbij 70% van de polishouders niet wordt gecompenseerd moeten we toch gewoon onder ogen zien dat er geen woekerpolisaffaire is.
Er zijn wat missers gemaakt waardoor 30% nog meer heeft betaald dan de Wabeke norm nu toestaat ( dan moet je het als verzekeraar wel heel bont hebben gemaakt), en verder is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Die 30% krijgt dan nog wat als ze de rit braaf afmaken en dat is het dan.
Sinds de AFM in haar rapport moord en brand schreeuwde over polissen met vrijwel geen kans op rendement door torenhoge kosten, hebben de "inspanningen" van instanties en organisaties die voor de belangen op zouden komen van miljoenen polishouders, niet meer opgeleverd dan de conclusie dat het allemaal een storm in een glas water is. Een storm die verzekeraars schatrijk heeft gemaakt, maar als het gaat om eerlijke compensatie, opeens een briesje is.
Nee mensen. Zonder gezamenlijke actie van consumenten die met hetzelfde product het schip zijn ingegaan en die in groepen hun krachten bundelen, komt er geen eerlijke compensatie.
Johan Mulder.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 06 nov 2009 19:56
door juwita
Beste Johan Mulder,
In de bijdrage lees (tussen de regels door) enige frustratie over de passieve houding van de vele gedupeerden. Ik begrijp die frustratie. Maar voor velen is dit nog een ver-van-hun-bed-show. Een soort cognitieve dissonatie. Met weet ergens in het acherhoofd dat men een woekerpolis op de plank heeft liggen, maar wil dit eigenlijk zelf niet weten.
Ik denk dat de echte woekerpolis-affaire pas volgend jaar losbarst, zodra de eerste verzekeraars die een ''compensatie'' sloten hun individuele klanten moeten benaderen en moeten uitleggen wat deze compensatie inhoudt (een fooi of zelfs helemaal noppes). Dan worden al die woekerpolisklanten vast eindelijk wakker. Delta Lloyd is straks de eerste....en wel binnen circa 55 dagen.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 06 nov 2009 20:17
door evdbeek99
Er is maar 1 aktie die echt helpt. De slechte banken en verzekeraars dood laten bloeden.

Haal je geld en je verzekeringen bij die bank of verzekeraar vandaan en ga er nooit meer naartoe en vertel anderen dit ook te doen. Zonder dit soort akties gebeurt er niets. Alleen met angst krijgen we de hoge heren op de knieen.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 07 nov 2009 10:12
door johanmulder
Juwita,
Ik help het je hopen. Als de rechter in hoger beroep, het vonnis tegen Aegon overeind houdt in de zaak die "koersplandewegkwijt" in 2005 begonnen is, is er wellicht nog wat hoop dat mensen zien dat ze het echt zelf moeten doen.
Zie mijn posting " ergernis over jaaroverzicht" onder " sprintplan" op dit forum en je ziet waar bundeling van krachten toe kan leiden.
Johan.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 07 nov 2009 17:49
door wevera
Het is in elk geval duidelijk dat de politiek/overheid op dit momnet, door de deals van de stichtingen woekerpolisclaim en verliespolis met de meeste grote verzekeraars, klaar is met het woekerpolisprobleem.
N.a.v het, mijns inziens terechte DSB-faillesement, is zowel door de VVD, CDA en PVDA -vertegenwoordigers meermalen gezegd dat de DSB-bestuurders een voorbeeld hadden moeten nemen aan de wijze waarop verzekekeraars het woekerpolisprobleem hebben opgelost. Dit terwijl het zo is er nog geen enkele euro aan kosten-compensatie is uitgekeerd. Merkwaardig die gespeelde onwetendheid van de leden van de vaste kamercommissie voor financien van de tweede kamer.

De emails die ik verschillende keren heb toegestuurd naar de commissie voor financien, en in het bijzonder naar de vertegenwoordigers van de VVD (Weekers), het CDA ( ten Hoopen) en de PVDA (Vos) werden slechts 1 keer beantwoord en wel door Weekers. Zijn antwoord had geen inhoud, de kwestie had zijn aandacht, dat was alles. Weekers gaf tijdens de periode met de DSB-perikelen nog het meest duidelijk aan dat het woekerpolisprobleem prettig was opgelost. Op die wijze had het het DSB-probleem ook opgelost kunnen worden en zou een faillissement helemaal niet nodig zijn geweest, volgens hem.

De politiek slaapt nog over de woekerpolissen. De PVV maakt zich geweldig dik over een paar moslims die de weg kwijt maar kritiek geven op de levensgrote tekortkomingen van de financiele sector heb ik Wilders nooit horen leveren. Toch geen ruggengraat denk ik bij mezelf. Alleen de SP geeft, af en toe, blijk van inzicht in wat er werkelijk aan de hand is.

De Ned. pers, de media in het algemeen, tonen eveneens weinig inzicht en doen ook geen/weinig moeite om dat te verbeteren. Maar in sommige vertegenwoordigingen, financieel dagblad, RTLZ, de telegraaf is er een kentering van standpunt over de schikkingen en komt er meer kritiek. Tros-radar zelf laat het nog helemaal afweten. Kassa had aangekondigd vorige week een kritisch item over de stichtingen te hebben, maar dat viel zwaar tegen. Alleen advocaat Bartels kreeg er van langs. Maar die lag eigenlijk, zoals later bleek juridisch al op zijn rug. Over de woekerpolisschikkingen werd niets gezegd.

Wat het DSB-drama wel heeft geleerd is dat de houding van de media kan omslaan als een blad in de wind. Jarenlang is er geen aandacht geschonken aan DSB-gedupeerden maar toen de maatschappelijke kritiek over een bepaalde drempel kwam kozen de media voor een andere weg en deden volop mee aan de DSB-bashing. De oproep van Lakeman blijkt achteraf mede een bewuste keuze te zijn geweest van "Goede Morgen Nederland ", dus van de KRO. Wie had dat nou gedacht?
Het gaat de media uiteindelijk toch om nieuws wat goed verkoopt en/of waarnaar gekeken wordt.

Wat mij betreft was/ ben/blijf ik van mening dat het met de schikkingsovereenkomsten niet gedaan is en uiteindelijk toch veel meer mensen als nu hiertegen in het geweer komen, zoals Juwita ook zegt. De uitkering, en kostencompensatie op de einddatum van de polis, zal voor veel teleurstelling zorgen.
Veel zal verder afhangen van nog lopende rechtzaken en procedures bij de geschillencommissie van het Kifid. Die enkele uitspraken, die voor gedupeerden beter zijn dan de schikingsovereenkomsten, kunnen het tij doen keren.

Succes en met vriendelijke groet, A.Wever

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 08 nov 2009 15:13
door johanmulder
Hallo Wevera,
Je reactie geeft de tendens weer die ik ook bespeur. Het lijkt erop dat velen klaar zijn met de woekerpolissen , niet omdat er echt iets aan gedaan is maar eenvoudigweg omdat het genoeg aandacht van media, politiek enz. heeft gehad, zo lijkt men te denken.
Wat Kassa betreft moet ik wel zeggen dat de financiele raadsman van Koersplandewegkwijt heel duidelijk de kans heeft gegrepen om in de uitzending duidelijk te maken dat het vonnis over Koersplan voor vrijwel iedereen tot compensatie leidt. Deze is ook nog eens veel hoger dan voor die mensen die accoord gaan met de schikking tussen Aegon enerzijds en Verliespolis en Woekerpolisclaim anderzijds.
Verliespolis en Woekerpolisclaim procederen niet omdat ze met zoveel verschillende producten te maken hebben. Zij krijgen geld van hun tegenstanders, net zoals Leaseverlies indertijd en we weten inmiddels allemaal wel waar dat toe geleid heeft.
Bij de aandelenleasezaak werd een zeer kansrijke rechtszaak ingetrokken door de stichting Leaseverlies, en in de woekerpoliszaak worden ze zelfs niet eens gestart.
Zo kan het inderdaad gebeuren dat politiek en overheid de woekerpoliszaak keurig vinden opgelost zonder dat gedupeerden ook nog maar een cent hebben teruggezien. Voor het overgrote deel van de gedupeerden zal dat overigens ook zo blijven.
Johan Mulder.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 11 nov 2009 10:12
door wevera
De stichting "koersplan de weg kwijt" is een belangrijke voortrekker voor het verkrijgen van een rechtvaardige kostencompensatie voor woekerpolissen. Hopelijk krijgen ze in de eerstvolgende gerechtelijke uitspraak over hun zaak tegen Aegon het gelijk aan hun kant. Dat zou dan een signaal kunnen zijn voor gedupeerden van andere woekerpolissen om aktie te gaan voeren voor kostencompensatie voor het teveel aan kostenverrekening in hun woekerpolissen.

Op dit moment zie ik een eensgezinde aktie van polishouders van de Hollandsch Glorie Polis van Achmea, niet zitten. Voor zover ik het weet ben ik de enige die een procedure heeft lopen bij de geschillencommissie van het Kifid. Wat dat oplevert is nog afwachten.

In het FD van gisteren ging het hoofdartikel over de stellingname van de AFM in het debat over de vermeende foute financiele producten van banken en verzekeraars.

Die luidt:

"Banken en verzekeraars kiezen er nog steds voor om de onwetendheid van klanten commercieel te benutten. Het gedaalde consumentenvertrouwen in de financiele sector heeft daarin nog niet veel veranderd".
het artikel was geplaatst onder de kop "banken verkopen nog knollen voor citroenen ".
In het artikel wordt verder vermeld dat banken en verzekeraars geen goed systeem hebben voor hun productontwikkeling en dat de AFM betrokken wil worden bij de productontwikkeling.

Deze stellingname van de AFM geeft meer hoop en meer hoop doet meer leven.

Met vriendelijk groet, A.Wever

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 11 nov 2009 19:28
door Gerborgh
De woekerpolis bestaat wel, althans...volgens de brochure die ik deze week van mijn levensverzekeraar ontving. Alleen niet in de mate waarin het ons door de media allemaal is voorgeschoteld.
Volgens de inschatting van deze verzekeraar komt 40% van de polishouders niet in aanmerking voor enige vergoeding. 60% is dus wel een 'woekerpolis' zou je dan denken. Maar ja, kijk je verder dan zie je dat 28% van deze benadeelden een vergoeding zullen ontvangen van minder dan 500 euro, 7% een vergoeding van tussen de 500 en 1000 euro en 25% een vergoeding van meer dan 1000 euro.
Als in 2010 de definitieve bedragen aan de polishouders zullen worden bekend gemaakt, zal de volgende media aandacht wel weer komen: waarschijnlijk zullen dan de stichtingen het moeten bezuren die nu zichzelf op de borst slaan omdat ze stellen zulke goede compensatieregelingen te hebben gerealiseerd.

Met een knipoog: deelnemers aan de stichtingen betalen een bedrag van 25 euro. 75% van de polishouders die in aanmerking komen voor een vergoeding ontvangen minder dan 1000 euro. Dus da's voor die groep meer dan 2,50% aan kosten. Zou er voor dit soort stichtingen niet eens een Wabeke-norm in het leven moeten worden geroepen?

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 12 nov 2009 11:09
door johanmulder
Gerborgh,
De omvang van de woekerpolisaffaire is vastgesteld door de AFM zelf. Zij constateerde na uitgebreid onderzoek dat consumenten vrijwel geen kans hadden op rendement met deze producten.
Algemene onderzoeken die hierna kwamen waren slappe aftreksels, vind ik, van deze moeder van alle onderzoeken.
De Wabeke norm van 2,5 procent houdt in dat als je een polis hebt met een waarde van 20000 euro je per jaar 500 euro aan kosten mag betalen. Bij een inleg van 2000 euro per jaar ben je dan alweer 25% van je inleg kwijt. Tel uit je verlies.
Wabeke gaat de affaire niet oplossen. Uiteraard niet, want hij wordt via een omweg door de verzekeraars betaald.
Johan Mulder.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 12 nov 2009 12:10
door johanmulder
Hallo,
De laatste bijdrage van Wevera over de stellingname van de AFM maakt het burgerinitiatief van www.betertoezicht.nl wel tot een schot in de roos naar mijn gevoel.
Ik onderschrijf de stelling wel dat je als consument verantwoordelijk bent voor je eigen beslissingen. Echter op het gebied van financiele producten is er veel voor de gemiddelde consument niet te doorgronden.
Mijn, nu toch al jarenlange ervaring in de aandelenlease en woekerpoliszaak heeft mij geleerd dat voor heel veel mensen de kleine lettertjes lezen eenvoudigweg niet mogelijk is.
Zij vertrouwen volledig op advies van banken, verzekeraars en tussenpersonen. Dat vertrouwen blijkt veelal dus misplaatst. Wat moet je dan? Zorgen dat die rotzooi niet meer op de markt komt.
Oud minister Zalm streed tegen financieel analfabetisme, maar zelf zat hij anderhalf jaar bij DSB bank zonder de eigen producten te begrijpen. Ik bedoel maar.
Ik heb mij wel geregistreerd bij www.betertoezicht.nl en steun dit initiatief van harte.
Johan Mulder.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 13 nov 2009 08:41
door juwita
Oud Minister Zalm streed tegen financieel analfabetisme
Dat meen je toch niet serieus, Johan Mulder ? Misschien streed hij tegen zijn eigen financieel analfabetisme, zou kunnen
Je bedoelt dat hij, samen met zijn ambtenaren van Financien, op de rem ging staan. Zijn slogan was altijd: eigen verantwoordelijkheid van de consument.


Welnu, een eigen verantwoordelijkheid kun je alleen maar waarmaken op basis van volledige transparantie. En daaraan ontbrak het nu juist.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 13 nov 2009 19:52
door johanmulder
Juwita,
Over het feit dat Zalm als minister vaak naar voren heeft gebracht dat het financiele analfabetime bestreden moest worden ben ik bloedserieus. Dit was vooral ten tijde van de invoering van de financiele bijsluiter.
Dat hij niet wist hoe DSB bank zijn geld verdiende, werd geloofd door Wouter Bos en wie ben ik dan om daaraan te durven twijfelen. Het zijn toch allemaal vooraanstaande integere mannen, die het beste voor hebben met de gewone man en vrouw.
Johan Mulder.

Re: Woekerpolis bestaat niet.

Geplaatst: 13 dec 2009 14:58
door M. van Rossum
juwita schreef:Beste Johan Mulder,
In de bijdrage lees (tussen de regels door) enige frustratie over de passieve houding van de vele gedupeerden. Ik begrijp die frustratie. Maar voor velen is dit nog een ver-van-hun-bed-show. Een soort cognitieve dissonatie. Met weet ergens in het acherhoofd dat men een woekerpolis op de plank heeft liggen, maar wil dit eigenlijk zelf niet weten.
Ik denk dat de echte woekerpolis-affaire pas volgend jaar losbarst, zodra de eerste verzekeraars die een ''compensatie'' sloten hun individuele klanten moeten benaderen en moeten uitleggen wat deze compensatie inhoudt (een fooi of zelfs helemaal noppes). Dan worden al die woekerpolisklanten vast eindelijk wakker. Delta Lloyd is straks de eerste....en wel binnen circa 55 dagen.
Het zou zo maar kunnen dat Juwita gelijk gaat krijgen. Maar het lijkt mij raadzaam dat polishouders per Bank/Verzekeraar zich alvast gaan bundelen. Zie http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 8&start=80 en verder voor het actuele forum van ABN AMRO MGV polishouders. Ook Juwita's eigen forum is daarbij een goede ondersteuning, zie http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 66&t=75590

Behalve Verlies- en Woekerpolis hebben we ook nog Consumentenclaim, die er een schepje bovenop belooft te doen. Maar als je Juwita's forum leest, zal er behoefte zijn aan eigen rechtskundige ondersteuning, bij voorkeur no cure no pay. Met mijn schadeclaim van ca. € 50.000 kan ik wel leven met een 25% tarief voor de advocaat. Wie heeft suggesties?