Pagina 1 van 1
Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 30 dec 2009 22:43
door bomen
Beste mensen,
Ik vind dit een goede tip. Ben je werkloos en kunstenaar, vormgever of architect?
Je kunt dan
meerdere malen 18.000 - 36.000 euro subsidie krijgen (dit heet met een moeilijke naam startstipendium) of
2.500 euro per maand subsidie voor buitenlandse reizen naar ateliers etc. (dit heet met een moeilijke naam werkbudget).
Langs deze subsidies zijn er ook nog bijdragen voor reizen etc.
Waarom dit voor deze mensen wel is en voor andere beroepsgroepen niet weet ik ook niet;
Ook studenten of mensen die hun studenten die hun school niet afgemaakt hebben kunnen dit ontvangen.
"Een bijdrage werkbudget kan aangevraagd worden door mensen die tenminste 2 jaar een bachelor opleiding hebben gevolgd aan een TU of een HBO-academie."
Je kunt er je eigen bedrijf mee opzetten, een ruimte huren zonder dat je dit hoeft terug te betalen of enig risico loopt.
"Ontvangers van een startstipendium kunnen in principe met de subsidie doen wat hun voor de start van hun beroepspraktijk goeddunkt. De subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de kosten van levensonderhoud en vaste beroepskosten voor apparatuur en de huur van een werkruimte. Ook kan het bedrag bijvoorbeeld besteed worden aan het verrichten van onderzoek, het deelnemen aan prijsvragen, modeshows, beurzen, presentaties of manifestaties in binnen- en buitenland, het uitvoeren van projecten, een stage bij een bureau of een werkperiode in het buitenland."
"Een bijdrage werkbudget kan aangevraagd worden om zeer uiteenlopende artistieke plannen te realiseren. Een dergelijk plan moet in de tijd begrensd zijn, maar hoeft niet noodzakelijk tot een concreet eindresultaat te leiden.
Een bijdrage werkbudget kan bijvoorbeeld worden ingezet voor:
-aan werk gerelateerde reis of een werkperiode in het buitenland
-workshop of stage die bijdraagt aan de artisitieke ontwikkeling
-onderzoek: ter voorbereiding of als onderdeel van nieuw werk
Meer info op
http://www.fondsbkvb.nl/subsidies/
Erg aardig dat door deze ruime regeling studenten of afgestudeerden geen ondernemersrisico hoeven te lopen of hoeven te werken, maar ook een beetje vreemd en erg vrijgevig niet?
Doe er je voordeel mee, succes!
Met vriendelijke groet
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 30 dec 2009 23:39
door witte angora
Nou nou... als je op deze pagina kijkt:
http://www.fondsbkvb.nl/downloads/aanvr ... juli09.pdf
Dan zie je dat er heus wel wat eisen worden gesteld om die subsidie te krijgen hoor. Ik als Wao-er kom er heus niet voor in aanmerking. Helaas.
En ik vrees de meesten niet. Leuk geprobeerd, maar zinloos advies. Ook zijn er termijnen waarbinnen je de subsidie kunt aanvragen, de meeste hier komen daar echt niet voor in aanmerking.
Het maximum dat je kunt aanvragen:
Aanvragers kunnen maximaal 2 keer een startstipendium toegekend krijgen
Dat is heel wat anders dan het meerdere malen dat jij noemt.
(dit heet met een moeilijke naam werkbudget
Als je het woord 'werkbudget' al een moeilijke naam vindt dan vrees ik dat die subsidies jou ook voorbij zullen gaan.
Veel enthousiasme, weinig nut.
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 31 dec 2009 11:23
door VioletPrue
Ehh, witte angora, ben je bekend met de term sarcasme?
Ik denk dat je dat even flink moet zien in de post van TS.
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 31 dec 2009 12:25
door bomen
Beste witte angora,
Jammer dat jij niet in aanmerking komt maar dat had je al aan het onderwerp kunnen zien; Werkloos en architect/vormgever/kunstenaar. Deze post is dan ook geen algemene oplossing (bestaan die dan?) maar bedoeld voor de doelgroep die er wel hun voordeel mee kunnen doen;
Dat het voor jou niet bedoeld is betekent niet dat het zinloos is of weinig nut heeft.
Waarschijnlijk teleurgesteld doordat je buiten de boot valt ga je volgens mij de boodschapper aanvallen en zoeken naar spijkers op laag water.
Ik bedoel met de zin dat werkbudget een moeilijk woord is dat het een term is die verhuld dat het om een schenking/subsidie gaat. Ze hebben dit woord verpakt met een mooi strikje (stipendia, werkbudget) door deze termen te gebruiken anders zou het veel te doorzichtig zijn wat hier gebeurt.
Zonder dat ik probeer te vervallen in nietes welles over meerdere malen; je hebt een startstipendia (18.000) een basisstipendia (36.000) en een praktijkstipendia(15.000).
Met zo'n negatieve klaaghouding kom je niet ver. Ik zou je adviseren te kijken waar je kansen liggen, en daar je energie in te stoppen, niet in je onmogelijkheden . Succes!
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 31 dec 2009 19:56
door witte angora
Met zo'n negatieve klaaghouding kom je niet ver. Ik zou je adviseren te kijken waar je kansen liggen, en daar je energie in te stoppen, niet in je onmogelijkheden . Succes!
Je mag het noemen zoals je wilt. Kansen zijn er voor mij niet veel meer, zit in de WAO, zal er niet meer uitkomen. Ben wel zoekende hoor, op mijn eigen manier, en heb het idee dat dat ook nog zal lukken, alleen wordt het een 5-jarenplan.
Sja, en dan komt er een heel interessante kop, wie wil er nu geen subsidie of wat voor extraatje dan ook? Ik zou het heel goed kunnen gebruiken om het 5-jarenplan te reduceren tot een 1 1/2 jaren plan. Wellicht nog korter zelfs.
Maar jouw kop, en je enthousiasme suggereerde juist dat er voor heel veel mensen oplossingen waren. Werkloos? Ja, dat zijn er een hele hoop. Dan wordt je toch even architect/vormgever/kunstenaar? Iedereen kan zich kunstenaar noemen, en met een LOI-opleiding menen velen dat ze zowaar tuin- of binnenhuisarchitect kunnen worden.
Niet zo heel lang geleden was er ene mevrouw Bakker die alleen een LOI-opleiding of iets dergelijks had, haar boodschap een beetje handig wist in te pakken, en ineens aardig beroemd werd. Tot ze in een kookprogramma niet al te hygiënisch bleek te werken, toen hoorde je ineens niet zoveel meer van deze dame.
Ik heb voor mezelf iets in gedachten dat redelijk uniek is, moet me alleen nog de vaardigheden aanleren, en überhaupt nog onderzoeken of er wel een markt voor is. Voor het eerste deel wat ik wil is die markt er wel, voor het tweede deel weet ik dat nog niet. Maar ik moet het deels mezelf aanleren, er zijn op dit gebied nu eenmaal weinig opleidingen. Maar het gaat me wel lukken.
Alleen, als je verder kijkt op jouw site dan blijkt dat er toch wel meer aan de hand is. Er moet minimaal een HBO-opleiding gevolgd worden, een LOI-tje huis-tuin-en-keuken architect/ontwerper, of schilderen/borduren/weet ik wat volstaat niet.
En eerlijk gezegd denk ik dat degenen die die HBO-opleiding minimaal 2 jaar gevolgd hebben allang op de hoogte zijn van deze subsidie. Voor hen hoef je het niet te posten denk ik, en voor degenen die buiten de boot vallen ook niet.
Dus nogmaals: leuk geprobeerd, maar toch redelijk nutteloos voor de meeste mensen die hier op het forum komen.
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 01 jan 2010 15:06
door bomen
Hallo witte Angora,
Ik weet wel zeker dat deze post nuttig is. Ik heb namelijk zelf HBO bouwkunde gevolgd en ken meerdere mensen van de TU in de genoemde specialismes. Geen van hen was op de hoogte van deze subsidie! Waarschijnlijk ook omdat het te mooi en te makkelijk is. Dit zou jezelf toch niet verzinnen. Ik geloofde het eerst ook niet. Ik vind het daarlangs ook flink krom en ongelijk dat deze subsidies door de overheid worden verstrekt. Ik vraag er ook geen aan.
Nu begrijp ik waar het misverstand zit. Je dacht toch niet echt dat je even architect, kunstenaar of vormgever kunt worden? Dat gaat helaas niet zo snel, dat weet je toch ook wel. Ik wilde het ook niet presenteren alsof er geen eisen aan worden gesteld. Je moet toch een aantal jaren profesioneel bezig zijn of een hoogwaardige studie volgen. Ze vinden een loi-studie niet binnen deze categorie horen. Weet jij misschien waarom?
Als ze deze eisen niet gesteld hadden dan was er natuurlijk geen beginnen meer aan om een goede selectie te maken, dat begrijp je wel. Het zou dan wel heel erg gemakkelijk worden, niet?
Omdat de titel kunstenaar niet beschermd is betekent dit niet dat je jezelf zomaar even kunstenaar kunt noemen. Kunstenaar is in dit geval wel de zwakke schakel van de drie beroepen omdat het "product" nogal vrijblijvend en vaag is. Om dit te ondervangen stellen ze dat je toch een aantal jaren (8 volgens mij) professioneel bezig ment of een kunstacademie volgt.
Bedoel je Sonja Bakker?
Goed dat je bezig bent met je eigen idee proberen te verwezenlijken.
Ik ben benieuwd wat jezelf in gedachten hebt waar je nog niet weet of er een markt voor is. Of wil je dat niet zeggen omdat je bang bent dat andere mensen met jouw gat in de markt aan de haal gaan? Kun je het anders algemeen verwoorden, bijvoorbeeld op welk gebied?
Je zegt dat je niet meer uit de WAO komt. Bedoel je daarmee nooit meer? Kun je dan jouw idee zelf wel uitvoeren als je het eenmaal uitgewerkt of aangeleerd hebt?
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 01 jan 2010 16:51
door witte angora
Wil je wel iets zeggen hoor. Wat ik wil proberen is het repareren van klokken en uurwerken. Het lijkt mij een leuke hobby, ik wil het ook vanuit hobbybasis op gaan starten, en als blijkt dat er inderdaad vraag naar is, kan ik het profesionaliseren.
Maar aangezien er in de sector steen en been geklaagd wordt dat niemand die opleiding wil volgen komt er vanzelf steeds meer werk.
Eerder al ben ik hovenier geworden. Kantoorwerk (waar ik voor was opgeleid) was niet te vinden, maar een goede hovenier heeft eigenlijk altijd werk. En dat bleek ook wel te kloppen, heb in 8 jaar tijd 13 keer een baan weten te vinden, de kleine tussendoorklusjes nog niet eens meegerekend.
Op dezelfde manier denk ik dus dat er op termijn nog wel een aardige boterham te verdienen valt, gewoon thuis, in mijn eigen omgeving, op mijn eigen tempo.
Het tweede aspect heeft ook te maken met de uurwerken. Daar kan ik nog niks over kwijt, heb daar mijn redenen voor. Hou het er maar op dat het met een vorm van kunst te maken heeft. Als je HBO hebt dan denk ik dat je wel weet in welke richting je zoeken moet, maar ik doe het wel weer op mijn eigen manier. Maar 'kunst' is nu eenmaal een rekbaar begrip.
Voor de WAO ben ik volledig afgekeurd, heb de strenge herkeuring 6 jaar geleden al gehad, de UWV zag totaal geen mogelijkheden meer. Het reïntegratieburo ook niet. Die hebben alleen een intakegesprek gehouden, verder kwamen ze niet, die hebben dus aan mij geen stuiver verdiend.
Dat betekent dus niet dat ik niks kan. In Lelystad gaven zowel het arbeidsburo als Randstad meerdere malen aan dat ik het maar op moest geven, ze zagen het niet zitten met mij. Vandaar dat ik dus naar Zwolle verhuisd ben en hovenier geworden ben. Ik wilde het niet opgeven, en heb toch nog een aantal jaren mijn eigen centen kunnen verdienen. Tot het echt niet meer ging.
Nu ben ik weer terug in het Westen trouwens, in een dorp in het kustgebied.
Zolang ik de oogjes nog niet definitief gesloten heb zijn er mogelijkheden om me nuttig te maken voor de maatschappij. Zo zie ik het. Dus ik blijf zoeken. Daarom was ik zo enthousiast met je kop: Werkloos als... Dus ik hoopte op een potje subsidie om een gedegen opleiding te gaan volgen.
Bij de UWV subsidie of iets dergelijks vind ik dit geen goed idee trouwens, voor mijn situatie is het echt het beste vanuit de hobbysfeer te starten en dan geleidelijk aan te proffesionaliseren.
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 02 jan 2010 12:15
door bomen
Goed dat je iets probeert te zoeken. Ben je al wezen kijken bij een echte horlogemaker of ga je het uit een boek leren?
Re: Werkloos als vormgever/architect; 18000 euro subsidie +meer
Geplaatst: 02 jan 2010 21:37
door witte angora
bomen schreef:Goed dat je iets probeert te zoeken. Ben je al wezen kijken bij een echte horlogemaker of ga je het uit een boek leren?
Wordt waarschijnlijk de volgende volgorde:
- cursus die op internet staat + boek
- cursus bij medehobbyist
- cursus in Schoonhoven of Antwerpen, alleen die beiden zijn schreeuwend duur.
Als dat achter de rug is wil ik proberen iets bij een horlogemaker te zoeken, een soort stage of iets dergelijks. Of desnoods als (uiteraard begeleid) vrijwilliger in een klokkenmuseum, dat zou in Schoonhoven kunnen, maar ook in Zaandam.
Ik doe dit bewust in kleine stappen, eenvoudig beginnen, en dan steeds een stapje verder. Heb voor een zacht prijsje een aantal oude pendules op de kop weten te tikken, oefenmateriaal zat.