Pagina 1 van 1

aflossing hypotheek

Geplaatst: 10 feb 2010 22:44
door glith
Hypotheek geheel ingelost :) nu een begeleidende brief dat WIJ
schriftelijk een aanvraag moeten doen dat er geen lening meer loopt :?: :?:
Is dat een normale gang van zaken, in mijn ogen eigenlijk logisch dat er geen schuld meer is, of zit er een addertje onder

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 10 feb 2010 23:00
door EagleOne2002
snap ik effe niet, einde hypotheek en ik neem aan met eindafwikkeling van papieren.
Wat valt er nog aan te vragen dan?

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 10 feb 2010 23:11
door Deurwaarder Mark
Wat staat er precies in die brief?

Of bedoelen ze dat je een aanvraag moet doen om de inschrijving van je hypotheek in het kadaster door te halen?

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 11 feb 2010 09:21
door glith
Er staat letterlijk: Wij beschouwen de lening nog niet als opgezegd, indien u de lening daadwerkelijk wilt opzeggen verzoeken wij dit schriftelijk te doen.


@Mark wat bedoelt U met: In het kadaster door halen

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 11 feb 2010 10:21
door Deurwaarder Mark
Destijds is voor de lening hypothecaire zekerheid gesteld. De bank verstrekt jullie gelden, en de bank heeft in ruil daarvoor het recht van hypotheek op jullie woning. Als jullie niet betaald zouden hebben, had de bank jullie woning mogen verkopen. Dat hypotheekrecht staat ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.

Het gebeurt weleens dat mensen hun hypotheek deels of helemaal afgelost hebben, maar vervolgens toch weer een nieuw stukje hypotheek willen opnemen. Als het recht van hypotheek in het Kadaster dan zal zou zijn doorgehaald (lees: opgeheven, weggehaald), zou die inschrijving weer opnieuw moeten gebeuren. Dat kost weer honderden euro's. Mensen kiezen er dus soms voor om de lening (die afgelost is) "slapend" (dus met een nulstand) door te laten lopen. Mocht er dan later behoefte zijn aan een nieuwe lening, bespaar je die notariskosten.

De hypotheek fungeert dan (overdreven gezegd) een beetje als een soort doorlopend krediet.

Maar als je helemaal blij bent dat je woning nu schuldenvrij is, zou ik maar één ding doen, en dat is de lening opzeggen en om doorhaling van de inschrijving in het Kadaster vragen.

Je kunt natuurlijk ook nog even met de bank bellen en vragen wat de consequenties van het opzeggen van de lening zijn.

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 11 feb 2010 11:42
door kweenie
Bij sommige hypotheken geldt trouwens ook dat je na aflossing ook weer (een deel) kunt opnemen. Het kan dan dus handig zijn om de hypotheek slapend door te laten lopen, omdat je dan nog de mogelijkheid hebt om het geld op te nemen.

In mijn ogen is doorhalen alleen nuttig als je een andere lening bij een andere geldverstrekker zou willen afsluiten. Vaak kost het nl. niets om de lening te laten bestaan.

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 11 feb 2010 15:47
door glith
Dank je voor de antwoorden heb de bank een brief gestuurd met de vraag wat de consequentie als we de lening stop zetten, dus wacht het antwoord even af en zal het dan ook hier plaatsen. We kunnen niet in de toekomst kijken op dit moment blij dat we geen hypotheek schuld meer hebben na jaren ploeteren :wink:

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 18 feb 2010 15:07
door glith
Een niets zeggend antwoord gekregen :shock: :shock: moest de brief als niet verstuurd beschouwen :?: :?:

Re: aflossing hypotheek

Geplaatst: 05 mar 2010 13:19
door Quisquid
De brief blijkt dus een misverstand te zijn.

Overigens heeft Deurwaarder Mark helemaal gelijk.
Men moet onderscheid maken tussen de inschrijving bij het Kadaster dat een onroerende zaak (of een geregistreerd [lucht]vaartuig) onderpand is en de feitelijke schuld (meestal uit hoofde van een lening of krediet) bij de geldgever zelf.
Het Kadaster kan niet zien of er nog een schuld is en soms geldt het onderpand ook voor eventuele toekomstige leningen of kredieten. Dus ook als er met dit onderpand geen schuld meer is, kan dat er in de toekomst wel weer zijn.

Als je er zéker van bent bij dezelfde bank nóóit meer een hypothecaire schuld (bijvoorbeeld lening of krediet) te zullen hebben op hetzelfde onderpand krachtens dezelfde hypotheekakte, zou je - in overleg met de bank - de inschrijving op het kadaster door kunnen laten halen. Daarvoor moet de bank een royementsvolmacht afgeven en een notaris maakt dan een akte van royement op (en stuurt daarvoor een kleine nota). Die akte wordt op het Kadaster ingeschreven, waarna de hypothecaire inschrijving (de melding als onderpand) daar wordt uitgeboekt.
De notaris werkt dat intern op zijn kantoor af en je hoeft daarvoor niet zelf naar de notaris te komen.

Maar het is niet erg als dat niet gebeurt. Je kunt er ook mee wachten totdat het onderpand (het huis) wordt verkocht of totdat je een nieuwe hypothecaire lening of een nieuw hypothecair krediet "neemt" bij een andere geldgever, of bij dezelfde geldgever voor zover daarvoor de oude hypotheekakte niet meer gebruikt kan worden. Dan wordt dit royement in één moeite "meegenomen".