Pagina 1 van 1

Hoe nu verder

Geplaatst: 22 feb 2010 17:01
door Zandvrouwtje
Hallo,

Ik kwam er achter dat mijn man en ik ook een woekerpolis hebben lopen via Interlloyd Leven.
Deze verzekering is destijds afgesloten door een financieel adviseur die bij ons thuis is geweest van het bedrijf Helica Financieel Advies.

Nu heb ik vandaag Helica gebeld, en gezegd dat we de verzekering wilden opzeggen, maar dit kon niet via hen, ik moest Interlloyd bellen.
Heb ik Interlloyd gebeld, word mij verteld dat ik het alleen schriftelijk kan opzeggen, en dan wel een brief thuis gestuurd zou krijgen wat dan de afkoopsom zou zijn voor deze verzekering. Afkoopsom?? Er blijft niks over van ons geld!
Omdat ik echt een leek ben in dit soort dingen, en wel lid van een vakbond ben, heb ik hen om advies gevraagd. Blijkt dat zij mij niet kunnen helpen omdat de verzekering, vermogensopbouwplan - kapitaal, buiten hun straatje gaat.
Wel kreeg ik het advies om op bepaalde websites te gaan kijken e.d., maar hier kom ik helemaal niet uit.

Wie heeft hier ervaring mee en kan mij helpen hoe ik van deze polis af kan komen? Want ik weet het niet.

Alvast bedankt!

Anja

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 22 feb 2010 17:12
door M. van Rossum
Zandvrouwtje schreef:Hallo,

Ik kwam er achter dat mijn man en ik ook een woekerpolis hebben lopen via Interlloyd Leven.
Deze verzekering is destijds afgesloten door een financieel adviseur die bij ons thuis is geweest van het bedrijf Helica Financieel Advies.

Wel kreeg ik het advies om op bepaalde websites te gaan kijken e.d., maar hier kom ik helemaal niet uit.

Wie heeft hier ervaring mee en kan mij helpen hoe ik van deze polis af kan komen? Want ik weet het niet.

Alvast bedankt!

Anja
Beste Anja,

Voor specifiek Interlloyd Leven moet je mede-gedupeerden zien te vinden.
Maar de eerste grote vraag is of "afkopen" wel zo'n goed idee is.
Over de algemene klacht-aanpak vind je hier genoeg informatie. Kijk op alle sub-fora, vooral naar de bijdragen van juwita, wevera en mijzelf (door in een bericht op hun naam te klikken, krijg je in 1x al hun bijdragen te zien >> profiel onderaan bericht >> zoek berichten).

Voor een financieel adviseur in je buurt, kun je een beroep doen op independer.nl Dat gaat al wel gauw 100,- per uur kosten. Voor het op een rijtje zetten van louter de financiele voors- en tegens rekenen ze ca 4 uur is mijn ervaring. Maar bij een klachtenprocedure komt heel wat meer kijken en dat kan 1 tot 3 jaar gaan duren. Het hangt er dus maar vanaf of je wel of niet "je verlies" wil nemen.

Martin van Rossum

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 23 feb 2010 16:56
door wevera
Hallo zandvrouwtje
De afkoopsom is het nettobedrag dat je overhoudt bij het voortijdig beeindigen, afkopen, van een beleggingsverzekering. Het is de netto-eindwaarde van de polis, op de datum van afkoop/uitkering, met aftrek van de afkoopkosten.
Het is verstandig om aan interlloyd een brief te sturen waarin je vermeldt dat de waardeontwikkeling van de polis tegenvalt en dat je er over denkt om af te kopen.Dan krijg je een brief terug waarin de nettowaarde van de polis staat, de kosten van afkoop en de afkoopwaarde (afkoopsom). In die brief moet interlloyd ook vermelden wat er eventueel nog aan de belasting opgegeven en evt. betaald moet worden.
Je kunt dan het uiteindelijke nettobedrag bepalen en vergelijken met de totale inleg die je hebt betaald en een verantwoorde keuze maken.
Het afkopen gebeurt pas als je een handtekening hebt gezet onder deze afkoopregeling en dit weer hebt terug gestuurd.

Door de tamelijk slechte stand van de beurs, en de hoge kostenafslag zijn op dit moment de waarden van beleggingsverzekeringen/woekerpolissen nogal laag en zal het dus met de netto-uitkering tegenvallen. Het kan dus verstandig zijn nog even te wachten. Op dit moment trekken de aandelenwaarden weer wat aan.

Er is een verzekeraar die bij afkopen de afkoopkosten wil overnemen zodat je bij hun verder kan gaan met een kapitaalverzekeringsproduct waarvan de inleg de netto-eindwaarde van de polis is. De inleg gaat dan in staatsobligaties. Zij bieden een netto-rendement dat gekoppeld is aan de inflatie, dus altijd positeif is. ( zie http://www.brandnewday.nl )

Je kunt met de eventuele afkoopwaarde natuulijk ook gewoon gaan sparen.

Succes ermee, Arie Wever

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 15 mar 2010 14:48
door benjbenj
wevera schreef: Er is een verzekeraar die bij afkopen de afkoopkosten wil overnemen zodat je bij hun verder kan gaan met een kapitaalverzekeringsproduct waarvan de inleg de netto-eindwaarde van de polis is. De inleg gaat dan in staatsobligaties. Zij bieden een netto-rendement dat gekoppeld is aan de inflatie, dus altijd positeif is. ( zie http://www.brandnewday.nl )
Beste wevera,

Brand New Day meldde mij zaterdag per e-mail dat ze geen afkoopkosten op zich nemen.

Het (naar allle waarschijnlijkheid) standaardberichtje dat Brand New Day verstuurde, luidt als volgt:

Het is mogelijk om een beleggingsverzekering voor het sparen voor aanvullend pensioen over te boeken naar Brand New Day en onder te brengen bij een pensioenrekening bij ons. Het kan in dat geval inderdaad zo zijn dat uw huidige aanbieder hiervoor kosten in rekening brengt, maar hier kunnen wij helaas niets aan doen. Deze kosten zou u moeten kunnen vinden in de voorwaarden van uw product van Interlloyd. Wanneer u kiest voor overboeken naar Brand New Day kunt u gebruik maken van onze lage kosten en veilige producten waardoor het op termijn voordelig voor u zou kunnen zijn om uw polis over te boeken. Via onze website kunt u bekijken of het voor u voordelig zou zijn om uw huidige polis over te boeken: http://www.brandnewday.nl/Berekenen/Ove ... lator.aspx.

Wat denk jij? Zou onder bepaalde omstandigheden Brand New Day toch te vermurwen zijn om de afkoopkosten over te nemen? Ik heb er 'n hard hoofd in, eerlijk gezegd.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 18 mar 2010 20:44
door wevera
Hallo benjbenj
Helaas, het is inderdaad zo dat BND de afkoopkosten niet overneemt. Blijkbaar heb ik mij vergist of er is in februari onvolleige informatie verspreid. Ze nemen dus niet de netto-waarde van de polis over maar, de afkoopwaarde en dan zijn de afkoopkosten verrekend. Dit maakt overstappen naar BND voor polissen binnen 5 jaar na het begin minder aantrekkelijk.
Maar door de aanzienlijke verminderig van de jaarkostenafslag, van rond 2.5% naar 0.5- 1.00% van de jaareindwaarde van de polis blijft zo snel mogelijk overstappen aantrekkelijk.
Met vriendelijke groet, A.Wever

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 21 mar 2010 14:58
door benjbenj
Jammer, iedereen die een woekerpolis heeft, lijkt er maar niet van af te kunnen komen zonder kleerscheuren:
— afkopen binnen 5 jaar: kost bakkenvol geld vanwege aftrek van eerste kosten
— afkopen na meer dan 5 jaar: levert nog steeds bar weinig op, ook als de beurs meezit. Kans op fors verlies nog steeds groot.
— de hele rit uitzitten: de kans dat je er fantastisch uit springt, is nihil. 99,99% kans dat het suffe sparen meer zou hebben opgeleverd.
— de hele rit uitzitten + gecompenseerd worden door je woekerverzekeraar: levert je een fooi zo schamel op dat deze eerder aan te merken is als een klap in je gezicht.
— je hoop vestigen op stichtingen als Woekerpolisclaim en Verliespolis: levert een nog veel beroerdere fooi op. Een vuistslag in je gezicht.
— premievrij maken: kost bakkenvol geld, maar dan uitgesmeerd over een langere tijd. De pijn is niet minder dan bij afkopen.
— Kifid-procedure: lange zit zonder hoop op een gunstige oplossing.
— Naar de rechter stappen: jarenlange procedure die bakkenvol geld kost. Alleen lui met diepe zakken zullen de eindstreep halen.
— Overstappen op Brand New Day: er is pas een nieuwe start mogelijk na afkopen. Afkoopkosten worden niet overgenomen door Brand New Day.

Is er eigenlijk wel iets positiefs over beleggingsverzekeringen te zeggen? Vast alleen door de woekeraars en tussenpersonen die er geld aan verdienen, ben ik bang. Tot nu toe ben ik op dit forum maar één bericht tegengekomen van iemand die wél tevreden was omdat-ie als een van de weinigen geld aan zijn beleggingsverzekering had overgehouden. Saillant detail: er werd hem niet veel later door een andere forumbezoeker voorgerekend dat sparen veel meer had opgeleverd...

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 22 mar 2010 07:10
door kweenie
In het verleden (voor de eeuwwisseling) zijn er wel mensen geweest die met bv. aandelenleaseconstructies veel winst hebben gemaakt. Toen stegen de aandelen flink en was ook de rente nog aftrekbaar. Door die ervaring zijn er heel veel meer mensen in zulke constructies gestapt, maar door tegenvallende rendementen en een bovendien niet meer aftrekbare (en flink gestegen) rente, zijn zij vaak de boot in gegaan.

Een zelfde problematiek (tegenvallende rendementen en aangepaste fiscale regelgeving) speelt voor woekerpolissen, maar omdat die een veel langere looptijd hebben, zijn zullen er nauwelijks mensen daarmee winst maken. 15 jaar geleden gold dat beleggingspolissen niet voor de vermogensbelasting meetelden. Daar komt bij dat toentertijd voor veel mensen een beleggingspolis een van de weinige manieren was om het spaarloon te gebruiken voor een andere belegging dan de lage spaarrente.

Overigens is niet alleen het rendement van de woekerpolissen zo tegenvallend, ook losse beleggingen vallen zo sinds de eeuwwisseling erg tegen. Als je ziet dat de AEX de laatste 10 jaar in waarde ongeveer gehalveerd is, zul je begrijpen dat het erg moeilijk is om met beleggingen winst te hebben gemaakt.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 22 mar 2010 09:24
door M. van Rossum
Deze discussie loopt weer een beetje een moeras in, wat helemaal niet nodig is.
Ik begin om mijzelf nog een keer te citeren:
Maar de eerste grote vraag is of "afkopen" wel zo'n goed idee is.
Over de algemene klacht-aanpak vind je hier genoeg informatie. Kijk op alle sub-fora, vooral naar de bijdragen van juwita, wevera en mijzelf (door in een bericht op hun naam te klikken, krijg je in 1x al hun bijdragen te zien >> profiel onderaan bericht >> zoek berichten).
Voor zover de Stichtingen alleen werkten aan compensatie van ingehouden kosten, is inderdaad sprake van een "fopspeen". Dat neemt niet weg dat de kwestie van "schrijnende gevallen" nog openstaat. Het gaat hier om compensatie voor het negatief hefboomeffect. In afwachting daarvan (volg de subfora waarin dit de aandacht blijft houden) wel krachtig de verbetertips opvolgen, zoals die te vinden zijn op:
https://www.woekerpolisclaim.nl/tipsvoorverbetering.php

NB Vooral als veilig is gesteld dat geen inteereffect optreedt (agv negatief hefboomeffect van de OVR-premie) kan gerust de stelling betrokken worden dat beleggingsverzekeringen met een looptijd van 20 jaar of meer een goed rendement kunnen opleveren. Wel het passende risicoprofiel kiezen en tenminste de laatste 5 jaar van de looptijd een veel defensiever profiel kiezen. Kortom, voorwaarde is wel dat je bereid bent je eigen kennis op te vijzelen en een onafhankelijke adviseur te betalen tegen uurtarief ipv provisie. Voor de durfals is nu ook de 'direct writer' Brand New Day in de markt.

PS Interlloyd valt onder de ASR regeling. Kijk op https://www.woekerpolisclaim.nl/regeling_asr.php
En lees de FAQ op https://www.woekerpolisclaim.nl/faq_asr.php

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 25 mar 2010 12:55
door benjbenj
M. van Rossum schreef: Maar de eerste grote vraag is of "afkopen" wel zo'n goed idee is. Over de algemene klacht-aanpak vind je hier genoeg informatie.
Inderdaad kun je je afvragen of afkopen een goed idee is. Als het gaat om geld waar je anders toch niks mee doet, dan kun je besluiten je beleggingsverzekering te handhaven en de hele rit uit te zitten. Ik zou me overigens in dat geval nog steeds wel afvragen of sparen niet verstandiger is. Als de kans maar een paar procent is dat je met een beleggingsverzekering je vermogen fors meer vergroot dan met het wegzetten van geld op een spaarrekening, en als tegelijkertijd de kans vele malen groter is dat je er op die manier juist fors bij inschiet, slaap je waarschijnlijk lekkerder als je een minder riskant financieel product hebt.

Als je juist houdt van dit soort risico's, vraag ik me af of je het beleggen dan niet beter in eigen hand kunt houden. Met een beleggingsverzekering moet je twintig of dertig jaar lang ijzerenheinig elke maand geld inleggen, weer of geen weer. De verliezen zijn immers voor jou alleen, niet voor de vermogensbeheerder. Die verdient zelfs in extreem barre tijden nog aan je beleggingsverzekering. Als belegger die alles in eigen hand houdt, heb je daarentegen de vrijheid om een paar maanden, een jaar of nog langer het beleggen te laten voor wat het is, als het al te gortig op de beurs wordt. Geef mij maar die vrijheid, zou ik zeggen als ik elke maand geld zou overhouden waarmee ik me geen raad weet.

In mijn geval geldt helaas niet dat ik elke maand wat geld overhoud waarvoor ik geen bestemming heb. De beleggingsverzekering die mij destijds was aangesmeerd, was volgens de tussenpersoon absoluut geen beleggingsverzekering maar een financieel product waarmee je een schuld zou kunnen aflossen. Om die reden stapte ik erin. Ik weet nu dat mij onzin is verkocht. Die 100 euro per maand die nu in het gat van m'n beleggingsverzekering valt, kan beter meteen naar het aflossen van de schuld gaan. Afkopen zou dus voor mij een optie kunnen ziin, ware het niet dat ik het onverteerbaar vind dat van het geld dat ik drie jaar lang heb weggelegd bij afkoop maar 10% zou overblijven. Ik zit met een waardeloos product (want niet bedoeld om op goedkope wijze een schuld af te lossen), maar ik kom er niet van af zonder flink te bloeden.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 26 mar 2010 11:05
door grashopper
Hoe kan je nou de belastingpapieren invullen zonder waardeoverzicht van 2009
weet iemand hier raad mee. Ik heb al 75 keer kontakt gehad met de Hypother (laatste 3 jaar)
zij zeggen dat ik direct Delta Lloyd moet kontakten. Maar zo werkt het niet, ik heb bij hun de hypotheek en de woekerpolis afgesloten dus zij hebben de provisie opgestreken dus dan moeten zij het ook regelen. Trap daar dus vooral niet in. Bijna dezelfde achterbakse mentaliteit als Delta Lloyd.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 06 apr 2010 08:46
door M. van Rossum
grashopper schreef:Hoe kan je nou de belastingpapieren invullen zonder waardeoverzicht van 2009
weet iemand hier raad mee. Ik heb al 75 keer kontakt gehad met de Hypother (laatste 3 jaar)
zij zeggen dat ik direct Delta Lloyd moet kontakten. Maar zo werkt het niet, ik heb bij hun de hypotheek en de woekerpolis afgesloten dus zij hebben de provisie opgestreken dus dan moeten zij het ook regelen. Trap daar dus vooral niet in. Bijna dezelfde achterbakse mentaliteit als Delta Lloyd.
ABN AMRO was er dit jaar laat mee. Deadline is eerste kwartaal, het werd 25 maart, dus een week voor de deadline. Oplossing is overigens eenvoudig: uitstel IB aangifte doen (automatisch tot 1 september), kan online op site Belastingdienst. Indien recht op teruggave, dan altijd al voorlopige aanslag aanvragen, ook daar is Belastingdienst heel soepel in. En nee: niet de tussenpersoon, maar de verzekeraar verstrekt de jaaropgave.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 06 apr 2010 08:48
door M. van Rossum
benjbenj schreef:
M. van Rossum schreef: Maar de eerste grote vraag is of "afkopen" wel zo'n goed idee is. Over de algemene klacht-aanpak vind je hier genoeg informatie.
....... Afkopen zou dus voor mij een optie kunnen ziin, ware het niet dat ik het onverteerbaar vind dat van het geld dat ik drie jaar lang heb weggelegd bij afkoop maar 10% zou overblijven. Ik zit met een waardeloos product (want niet bedoeld om op goedkope wijze een schuld af te lossen), maar ik kom er niet van af zonder flink te bloeden.
Dringend advies: bestudeer https://www.woekerpolisclaim.nl/tipsvoorverbetering.php en raadpleeg onafhankelijk adviseur. Stop nooit met woekerpolis voordat de schade is verhaald. Mijn advies is dus niet om het maar "uit te zitten"!

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 07 apr 2010 13:46
door benjbenj
M. van Rossum schreef: Dringend advies: bestudeer https://www.woekerpolisclaim.nl/tipsvoorverbetering.php en raadpleeg onafhankelijk adviseur. Stop nooit met woekerpolis voordat de schade is verhaald. Mijn advies is dus niet om het maar "uit te zitten"!

Beste M. Van Rossum,

Deze link heb je eerder gegeven. Ik heb de eerste keer al heel de lap tekst gelezen, maar concludeerde toen al dat alle waarschuwingen en aanbevelingen voor mij niet interessant zijn.

Mijn probleem is dat de tussenpersoon mij een rad voor ogen heeft gedraaid. Destijds zag ik tussenpersonen nog als redelijk neutraal opererende figuren die niet 100% hun eigenbelang nastreefden, maar ook goed de belangen van de cliënt in het oog hielden. Met die nu onjuist gebleken aannames ben ik het gesprek met mijn tussenpersoon aangegaan en heb ik een spervuur aan vragen aan hem gesteld. Hij bezwoer mij dat de oplossing die hij had bedacht voor het versneld aflossen van mijn schuld van 30.000 euro, in de verste verte niet met een beleggingsverzekering te maken had, dat ik binnen zeven à tien jaar een bedrag zou hebben bijeengespaard dat voldoende zou zijn om de schuld af te lossen en dat ik te allen tijde de polis kon opzeggen zonder extra kosten. En zo stapelde hij leugen op leugen. Compleet met cijfers en grafieken.

Het is in mijn geval niet raadzaam om mijn woekerpolis te verbeteren. Ik moet er in z'n geheel vanaf en het geld dat ik zo uitspaar direct gebruiken voor het aflossen van mijn schuld. Helaas hou ik na afkopen vrijwel niks over. Ik zou het dus voor de rechter op dwaling moeten gooien. Maar ja, ook dat kost handenvol geld.

En nogmaals, als ik geld overhad waar ik fijn mee wil spelen op de beurs, dan zou ik mij evenmin tot InterLloyd wenden. En niet alleen omdat de kans dat ik mijn inleg na 20 jaar niet terugkrijg, groot is (zie http://www.obfinance.nl/systems/prospec ... opbouw.pdf). Want zelfs als ik mijn inleg wel terugkrijg en ook nog (flink) wat erbovenop, dan nog zou ik niet willen dat die lui van InterLloyd en die l*l van een tussenpersoon aan mij verdienen. Liever besteed ik mijn geld aan het volgen van een cursus in effectief beleggen, waarna ik zelfstandig en los van alle anderen het avontuur aanga. Gaat het mis, dan is dat mijn fout. Gaat het goed, dan heb ik dat aan mijzelf te danken. Zo simpel zou ik het willen houden. Afromers hou ik het liefst ver van mijn bed.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 07 apr 2010 15:32
door M. van Rossum
benjbenj schreef:
M. van Rossum schreef: Dringend advies: bestudeer https://www.woekerpolisclaim.nl/tipsvoorverbetering.php en raadpleeg onafhankelijk adviseur. Stop nooit met woekerpolis voordat de schade is verhaald. Mijn advies is dus niet om het maar "uit te zitten"!

Beste M. Van Rossum,

Deze link heb je eerder gegeven.
........
Het is in mijn geval niet raadzaam om mijn woekerpolis te verbeteren. Ik moet er in z'n geheel vanaf en het geld dat ik zo uitspaar direct gebruiken voor het aflossen van mijn schuld. Helaas hou ik na afkopen vrijwel niks over. Ik zou het dus voor de rechter op dwaling moeten gooien. Maar ja, ook dat kost handenvol geld.
Dat laatste hoeft niet waar te zijn. Maar het klopt: voor gang naar de rechter heb je advocaat nodig. Als je dat vanaf "nul" doet gaan daar groot aantal dure uren inzitten, maar door het grotendeels in eigen beheer te houden kunnen kosten tot minimum beperkt blijven.
Er is een (bijna) gratis alternatief: via KiFiD.
Eerst door de Ombudfase heen (waar alleen bemiddeld kan worden binnen bestaande contractuele relatie met verzekeraar, maar de eis dan wel alvast slim en maximaal formuleren en beroep op ontbinding aankondigen) en dan daarna via Geschillencommissie KiFiD om "ontbinding" vragen. De manier van redeneren als bij beroep op "dwaling" is in hoge mate van toepassing, zie subfora met bijdragen van juwita, wevera en mijzelf. Daarbij gebruik maken van zoveel mogelijk jurisprudentie, met name ook van KiFiD zelf (om te beginnen de aanbeveling OpMaat Hypotheek grondig bestuderen). Over "bijsluiter" gesproken: die had u 3 jaar geleden ook al moeten krijgen en in ieder geval had u een offerte moeten krijgen die voldeed aan de Code Risico & Rendement. De verzekeraar is aansprakelijk voor juiste toepassing door tussenpersoon en kan zich - blijkens jurisprudentie KiFiD - niet verschuilen achter falen tussenpersoon. Voor volledige tekst van die code zie http://www.verbondvanverzekeraars.nl/pa ... spx?id=449 (kies juiste jaartal).
Had u destijds zo'n offerte die hieraan voldeed ontvangen? Zo niet, al voldoende basis voor klacht.
U moet dus aannemelijk maken dat bij juiste informatie u nooit deze polis zou hebben aangeschaft.

Succes.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 12 apr 2010 12:30
door benjbenj
M. van Rossum schreef: Als je dat vanaf "nul" doet gaan daar groot aantal dure uren inzitten, maar door het grotendeels in eigen beheer te houden kunnen kosten tot minimum beperkt blijven.
Er is een (bijna) gratis alternatief: via KiFiD.
Dank voor de link naar het Verbond van Verzekeraars. Altijd handig, dergelijke links.

De Kifid-procedure is lang en stroperig. Afgaande op de berichten hier lijken er soms jaren overheen te moeten gaan. Uwgh.

In de offerte stond wel dat een financiële bijsluiter opvraagbaar was, zo merkte ik later, maar de tussenpersoon gaf 'm niet uit eigen beweging. Destijds dacht ik sowieso dat ik gewoon alles waarover ik onmiddellijke duidelijkheid wilde, rechtstreeks aan de tussenpersoon kon vragen, waarna hij zou oplepelen wat in de pagina's lange offerte te lezen staat. Nu besef ik dat ik hem een vrijbrief gaf om maar raak te lullen, omdat niks van wat hijzelf zei op papier kwam te staan. Het wordt dus mijn woord tegen het zijne. Ik sta daardoor niet sterk. Ook niet in een Kifid-procedure, waarbij je vooral documenten moet aanleveren.

Natuurlijk heb ik mijn lesje wel geleerd. Ik ga nooit meer in zee met tussenpersonen en waag mij nooit meer aan financiële producten die niet voor een leek in één oogopslag te begrijpen zijn. Want zelfs als ik vóór ondertekening wel alle tijd van de wereld had gehad om die ellenlange offerte uit te spellen, dan nog zou ik niet beseft hebben welk onheil ik over mij afriep.

Re: Hoe nu verder

Geplaatst: 12 apr 2010 17:05
door M. van Rossum
benjbenj schreef: Het wordt dus mijn woord tegen het zijne. Ik sta daardoor niet sterk. Ook niet in een Kifid-procedure, waarbij je vooral documenten moet aanleveren.
Begrijpelijk. Dat neemt niet weg dat als de schade aanzienlijk is, procedure toch de moeite waard kan zijn.
Het is namelijk niet zonder meer "woord tegen woord", maar om bewijslast bij de dienstverlener dat hij/zij de zorgplicht heeft nageleefd. De dienstverlener is degene die documenten moet overhandigen waaruit bijvoorbeeld blijkt dat de Code Risico & Rendement is nageleefd. Het beroepen op mondeling advies, daar komt dienstverlener niet weg mee. Maar indien schade beperkt is kan ik me voorstellen dat u liever uw verlies neemt en na deze les elders met minder risico instapt.