Pagina 1 van 1
wat steld de NHG voor
Geplaatst: 02 mar 2010 22:57
door glith
De rare situatie doet zich voor dat mijn zoon geen NHG garantie zal krijgen.
En zonder NHG dus ook geen koopsubsidie
Hoe kunnen jongeren nu in deze dure tijd ooit een huisje kopen
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 02 mar 2010 23:11
door Deurwaarder Mark
Waarom kan hij geen NHG krijgen dan? En waarom is dat raar?
Asl hij geen NHG kan krijgen en dus de hypotheek niet rond krijgt, is dat misschien maar beter ook... juist vanwege de dure tijd!
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 02 mar 2010 23:30
door glith
Wij begrepen dat er juist koopsubsidie aan jongere werd/word verstrekt om een huisje te kunnen kopen.
Als hij wel een hypotheek zou kunnen krijgen woont hij maar 2 euro duurder als nu in een huurhuis, en de huren stijgen jaarlijks en de hypotheek zou minimaal 5 jr vast zijn dus op termijn zou kopen in onze ogen voordeliger zijn als huren
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 02 mar 2010 23:49
door Bosjesman
De kosten voor uw zoon kunnen dan weinig verschil maken, de bank moet het geld wel uitlenen. En het risico dat de bank loopt zonder koopsubsidie en zonder NHG is nou eenmaal groter, en dat wil de bank graag gecompenseerd hebben in de vorm van een hogere rente. Best logisch.
Graag zou ik weten waarom uw zoon niet voor NHG in aanmerking komt.
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 03 mar 2010 09:14
door kweenie
Om welke reden krijgt hij geen NHG? Is de hypotheek te hoog in vergelijking tot zijn inkomen? Of heeft hij bv. andere leningen/bkr notering? Een van de eisen voor de eigenwoningbijdrage is trouwens dat de rente minstens voor 10 jaar vast staat, dus 5 jaar zal niet voldoen.
En wat heb je meegenomen bij de berekening van de maandlasten? Heb je daarvoor alleen de hypotheekrente genomen of heb je ook de overige extra lasten meegenomen (eigenwoningforfait, extra eigenarenheffingen, onderhoudsreservering etc.). Er komen nl. als eigenaar wel veel meer kosten bij dan alleen de hypotheekrente.
Ook geldt dat kopen op termijn welliswaar voordeliger zal zijn dan huren, maar dan heb je het wel over de langere termijn. Als hij over bv. 5 jaar al wil/gaat verhuizen, dan is er best een grote kans dat de verkoopopbrengst lager is dan de kosten die hij nu maakt (koopsom plus overdrachtsbelasting plus overige kosten, zoals makelaar, notaris, hypotheekafsluitkosten etc.). En de ervaring leert dat veel starters binnen een niet al te lange termijn weer willen verhuizen. Dat betekent dat je per jaar eigenlijk ook dit mogelijke verlies als kosten in de maanlasten mee zou moeten nemen.
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 03 mar 2010 09:27
door tafelpoot
ok
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 03 mar 2010 09:43
door glith
tafelpoot schreef:Goedemorgen Glith,
Er wordt door verschillende mensen gevraagd waarom uw zoon geen NHG kan krijgen en die mensen krijgen daar ook geen antwoord op, dat geeft mij een beetje het gevoel dat uw zoon de afgelopen jaren een achterstandscodering bij het BKR heeft opgelopen, kan dat kloppen?
Tijdstip van plaatsen niet gezien tafelpoot, we zitten niet de hele nacht achter de pc.
Waarschijnlijk is toch zijn inkomen te laag 29360 bruto, maar juist daardoor dachten we dat die koopsubsidiepot voor hun van toepassing zou zijn.
Ook heeft de hypadviseur hem aangeraden k.k. mee te financieren terwijl hij 15.000 eigen inbreng kan doen.
We gaan dus even verder zoeken/kijken of er mogelijkheden zijn om zonder die koopsubsidie te kunnen kopen
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 03 mar 2010 09:49
door RobbieS.
De kosten koper natuurlijk zelf betalen, niet meefinancieren!
Die €15000 leveren niets op qua rente, laten we zeggen max 2%, terwijl je, als je de k.k. meefinancierd er wel 5% rente over betaald.
Nu zal de adviseur zeggen; maar je krijgt je rente via je belastingen terug. Maar persoonlijk vind ik betaald is betaald en als je de k.k. meefinancierd zal je aflossingsbedrag per maand zal toch hoger zijn.
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 03 mar 2010 13:26
door kweenie
Als je die 15.000 toch vast in de hypotheek zou zetten, dan kun je het ook (gedeeltelijk) vast op een deposito zetten, tegen bv. 4% (als je het 10 jaar vastzet). Dat zal algauw meer zijn dan de netto rentelasten over die 15.000.
Maar dan moet je dat extra geld natuurlijk wel kúnnen lenen, zowel van de bank als van de NHG als van de koopsubsidie. Dus wellicht dat eigen geld in de hypotheek stoppen waarbij je wél recht hebt op die dingen verstandiger is.
Trouwens, een goede adviseur kan precies aangeven hoeveel hij zou kunnen lenen om aan de eisen van NHG en koopsubsidie te voldoen. Als daarvoor dit forum moet worden geraadpleegd, dan heb ik weinig vertrouwen in die adviseur en zou ik in elk geval ook een keer bij een andere adviseur langs gaan.
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 03 mar 2010 14:58
door WilWil
Op de website
http://www.nhg.nlstaat heel duidelijk omschreven aan welke voorwaarden dienen te worden voldaan.
Ook de voorwaarden voor de koopsubsidie zijn gemakkelijk te vinden op internet.
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 03 mar 2010 20:03
door glith
Mijn zoon heeft kontakt gehad met de adviseur en er schijnt een fout te zijn in de hoogte van de opgegeven rente
er word opnieuw een poging voor hem gedaan
Re: wat steld de NHG voor
Geplaatst: 31 mar 2010 13:32
door glith
Er was dus een rekenfout gemaakt via de NHG en nu kan hij a.s. dus toch het huis kopen hehe voor die 7 euro per maand meer heeft ie z,n eigen stulp dan toch
Ik hoop dat andere starters hier ook iets aan kunnen hebben en zich niet gelijk bij de uitspraak neer leggen