Wat zijn beter? Kastjes van spaanplaat, MDF of hout?
Geplaatst: 14 mar 2010 04:09
Wij zijn dwalende keukenkopers. Er is zoveel aanbod, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Wat is kwaliteit? Die buitenkanten hebben we wel gezien. Folie, lak, composiet, whatever. Ziet er in de showroom allemaal hetzelfde uit. Over tien jaar? Geen idee.
Maar hoe zit het met het binnenwerk? De carrosserie, dat wat jullie, keukenkenners, volgens mij de "corpus" noemen. Het materiaal waarvan de kastjes zijn gemaakt. Zit daar nog kwaliteitsverschil in? Hoe zit het met draagkracht? Kan elk materiaal ons massieve natuurstenen blad van 5 centimeter aan? Gaan bij de een de deurtjes eerder scheef hangen dan bij de ander? En hoe zit het met duurzaamheid? Gaat het ene materiaal langer mee dan het andere? En wat als je de keuken wilt herplaatsen in een nieuw huis?
De ene verkoper zegt: "Die van ons? Gewoon spaanplaat, meneer, net als alle andere keukens. Van Ikea tot Poggenpohl: tutti spaanplaat."
De ander: "Maar onze spaanplaat persen ze met een kracht van 680 kilogram per kubieke meter."
Weer een ander: "Nee hoor, mevrouw, onze Nolte keukens zijn helemaal van MDF. Nee niet alleen het deurtje."
De buurman tenslotte schakelt een zagerij in om van echt hout de constructie van zijn zelfbouwkeuken te fabriceren. Spaanplaat en MDF vindt ie maar slappe aftreksels van het echte werk.
Wat is beter? Wie heeft gelijk?
Maar hoe zit het met het binnenwerk? De carrosserie, dat wat jullie, keukenkenners, volgens mij de "corpus" noemen. Het materiaal waarvan de kastjes zijn gemaakt. Zit daar nog kwaliteitsverschil in? Hoe zit het met draagkracht? Kan elk materiaal ons massieve natuurstenen blad van 5 centimeter aan? Gaan bij de een de deurtjes eerder scheef hangen dan bij de ander? En hoe zit het met duurzaamheid? Gaat het ene materiaal langer mee dan het andere? En wat als je de keuken wilt herplaatsen in een nieuw huis?
De ene verkoper zegt: "Die van ons? Gewoon spaanplaat, meneer, net als alle andere keukens. Van Ikea tot Poggenpohl: tutti spaanplaat."
De ander: "Maar onze spaanplaat persen ze met een kracht van 680 kilogram per kubieke meter."
Weer een ander: "Nee hoor, mevrouw, onze Nolte keukens zijn helemaal van MDF. Nee niet alleen het deurtje."
De buurman tenslotte schakelt een zagerij in om van echt hout de constructie van zijn zelfbouwkeuken te fabriceren. Spaanplaat en MDF vindt ie maar slappe aftreksels van het echte werk.
Wat is beter? Wie heeft gelijk?