Pagina 1 van 1

Achterstallig onderhoud

Geplaatst: 25 mar 2010 16:18
door leonleon
In woon in een straat met aan elke kant 11 koopwoningen gebouwd in 1970.
Tot voor 8 jaar werd elk huis door de eigenaar goed onderhouden. Sinds 8 jaar geleden een huis werd verkocht en wordt bewoond door mensen die niets aan het onderhoud aan de voorkant zodat het houtwerk van de dakkapel en de ramen van de eerste etage aan het wegrotten is. Met de voortuin die ook niet onderhouden wordt en een woestenij geworden is geeft dit een verpauperde indruk. E.e.a. heeft ook invloed op de verkoopwaarde van de omliggende huizen. De bewoner van het huis ernaast die zijn huis verkopen wilde kreeg van de makelaar te horen dat het niet mee zou vallen om juist nu het huis kwijt te raken. En als het al lukte zou de vraagprijs minstens met 10 procent omlaag moeten.
Moet men dit zomaar accepteren dat een bewoner van een huis niets aan het onderhoud doet en een ander in de problemen brengt.
Ik hoorde dat men in sommige gemeentes de dienst Bouw en Woningtoezicht kan inschakelen die de bewoner kan dwingen achterstallig onderhoud aan te pakken.
Heeft iemand hier ervaring mee of zijn er andere middelen om dit op te lossen.
B.v.d.

Re: Achterstallig onderhoud

Geplaatst: 25 mar 2010 16:25
door stofzuigertje
De waardedaling via gemeente regelen dus daar melden en vragen hoe verder.

Een natuurreservaat als voortuin met overlast van paarde bloemen mag niet.
Net zo als verwaarlozen en de gemeente moet dit regelen.
Doe dit liever niet alleen maar met alle buren die ook belang hebben, zodat ze niet U alleen lastig vallen omdat de gemeente een woning mag herstellen op kosten van de eigenaar in dit soort gevallen.

Dus ga als groep dit aanvragen en de gemeente zal harder en eerder optreden.

Re: Achterstallig onderhoud

Geplaatst: 28 mar 2010 01:41
door Quisquid
Iemands artistieke en niet al te burgerlijke visie op tuininrichting is vaak moeilijk aan te pakken. Achterstallig onderhoud ook. Gemeenten kunnen meestal alleen ingrijpen bij zeer ernstige bouwtechnische toestanden en dat gaat verder dan afbladderende verf en gras dat nooit de grasmaaier ziet, waardoor het huis niet meer fraai "oogt".

Wel dalen door het mindere pand het aanzien van de buurt (dat kan overigens door heel veel factoren dalen), de verkoopbaarheid van de woningen en de waarde van de woningen.

Uiteraard willen de bewoners van de "bouwval" ook dat hun huis pico bello in orde is. Wie niet? Probeer eens, zonder vooroordeel, een praatje te maken met de bewoners. Misschien zijn er financiële problemen of (geestelijke) gezondheidsproblemen die goed woning- en tuinonderhoud in de weg staan. Houd er rekening mee dat er een grote schaamte is daarvoor uit te komen, en als er geestelijke gezondheidsproblemen zijn, hoeft men dat zelf niet altijd in de gaten te hebben.

Je bereikt er vaak meer mee dan met verwijten en met het dreigen met "maatregelen" tegen "dat asociale tuig".
En misschien kunnen de buurtbewoners (in overleg met de bewoners) gezamenlijk solidair hulp aanbieden en mét de bewoners de handen uit de mouwen steken en de tuin wat fatsoeneren. En voor zover nodig, de bewoners op hulpverlenende instanties wijzen.
Zo kweek je bovendien gemeenschapszin en houd je ook de sfeer in de straat goed.