Wanneer die consument betaald zou hebben met vals geld, kan die consument toch ook niet tegen de winkelier zeggen: ga jij maar naar meneer X want deze meneer X heeft mij weer betaald met datzelfde valse geld? Iets vergelijkbaars gebeurt veelvuldig in de detailhandel. Als de winkelier de klant doorstuurt naar de fabrikant.
Hier is wat van te zeggen.
De winkelier krijgt ook garantie van de fabrikant, dus is het logisch dat de winkelier de garantieclaim bij de fabrikant legt.
Wat vaak gezegd wordt is dat de winkelier het probleem zelf moet oplossen en de kosten daarvan bij de fabrikant gaat declareren.
In sommige branches werkt dat inderdaad zo.
Daar is de winkelier door de fabrikant gemachtigd om de garantieclaims zelf af te handelen.
Dit gaat niet zomaar.
De winkelier moet bij de fabrikanten cursussen volgen.
Echter...
Als de winkelier zonder toestemming van de fabrikant zelf de garantie gaat afhandelen, dan kan hij ten eerste die kosten niet bij de fabrikant claimen (wordt nooit door de fabrikant geaccepteerd en vergoed) en ook zal dan de fabrieksgarantie vervallen.
Een nogal groot risico.
En doordat veel winkelieren de totale reparatie en garantieafhandelingen uitbesteden aan de fabrikanten (om daardoor goedkoper of niet duurder te zijn als de concurrentie) zullen steeds meer consumenten doorverwezen worden naar de fabrikanten.
Als detaillist ben ik ook niet blij met deze ontwikkelingen.
Er zijn zelfs fabrikanten die eisen dat alles opgestuurd wordt.
Medion is daar een schitterend voorbeeld van.
Is de aan/uit knop kapot, dan moet de gehele computer opgestuurd worden.
Is nogal veel werk, omdat eerst van de persoonlijke gegevens een backup gemaakt moet worden, omdat de kans bestaat dat de monteurs van Medion de harde schijf gaan recoveren.
Het grote probleem is dat alles in hokjes geplaatst wordt.
Komt de service en ook goede en snelle afwikkelingen van de problemen echt niet ten goede.
Hoe het wel zou moeten?
De kennis terug bij de winkelier, zodat de dozenschuifmentaliteit verdwijnt.
Zal helaas niet gebeuren, omdat juist bij de dozenschuifmentaliteit de winkelieren met de webshops kunnen concurreren en daardoor de kosten zo laag mogelijk te houden.
Als de kennis terug is bij de winkelier en in de totale branche goede afspraken gemaakt worden met de fabrikanten, waardoor de winkelieren gemakkelijker zelf de garantieafwikkelingen kunnen afhandelen waarbij de winkelier gemakkelijk de kosten daarvan bij de fabrikant kan declareren.
Wat dit bovenstaande te maken heeft met de consumentenrechten?
Heel veel.
Want als de gehele keten goed op elkaar aansluit, zal de consument zeer gemakkelijk krijgen wat hem toekomt.
Door het gezeik van de consumentenorganisaties en ook van de consumentenautoriteit wordt juist het tegenovergestelde bereikt.
Kijk naar wat er in de markt gebeurd. Kijk eens naar de klachten op internet.
Als ik met een neutrale blik kijk, dan zie ik dat het totaal misgaat.