LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Renteroof
Renteroof
De ING geeft op haar site aan dat ze wel afboekingen doet maar geen bijschrijvingen in het weekend. Het afgeboekte geld gaat ws naar een tussenrekening waar ING gewoon rente op krijgt. Dit geld uiteraard ook voor feestdagen. Dit houd in dat de ING 52 x 2 dagen plus nog enkelel feestdagen via deze tussenrekening 1/3 van de rente van alle transactie in het weeknd in haar zak steekt. Op een rekening courant krijg je zo'n 1,5 %. 0,5% gaat hiervan dus op jaarbasis naar de ING. Dit is je reinste diefstal. Stel dat je door een onverwachte uitgave op vrijdag rood komt te staan maar je weet dat de belasting op de 15de je voorheffing hypotheek stort. De ING doet wel je afboeking en strijkt 2 dagen rente op. Daarnaast houden ze het geld van de belasting 2 dagen vast en ook daar vangen ze rente op. Er wordt dus dubbel verdient aan de klant. Schandalig toch?
-
- Berichten: 32387
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Renteroof
Het is blijkens jouw bericht dus niet alleen AH die op de kleintjes let om er zelf beter van te worden.
Re: Renteroof
Da's toch juist voordelig? Op 15 mei heb ik bij de supermarkt gepind, en dit geld is pas 17 mei afgeschreven. Als je rood staat bespaar je zo toch juist rente?
Re: Renteroof
Mensen, er zijn REGELS waar banken aan moeten voldoen vanwege rente berekeningen, die regels worden gesteld door de Nederlandsche Bank!
Onderstaand het antwoord van de Nederlandsche Bank:
Onderstaand het antwoord van de Nederlandsche Bank:
In antwoord op uw e-mail kunnen wij u informeren dat u met de bank een contract heeft gesloten. Als de berekeningswijze in het contract is geregeld, heeft men daar overeenstemming over. Het wordt vervolgens ook zo in rekening gebracht.
Per 1 november 2009 is valutering verboden vanwege de invoering van nieuwe Europese regelgeving. Voortaan moet elke bank de dag waarop een bedrag wordt bij- of afgeschreven direct meetellen voor de renteberekening. De boekdatum moet dus gelijk zijn aan de valutadatum. Dit betekent niet dat een overboeking ook de volgende werkdag gelijk op de rekening moet staan.
De valutadatum van de betalende partij hoeft dus niet gelijk te zijn aan die van de ontvangende partij. Dit is namelijk afhankelijk van de verwerkingstermijn. Valutering betekent dat de betaling langer wordt vastgehouden dan dat het dáádwerkelijk nodig is om de overboeking te verwerken. De verwerkingstermijn verschilt per land. In de nieuwe richtlijn is de verwerkingstermijn voor de SEPA Credit Transfer (SCT) gesteld op maximaal drie dagen. Dit betekent dat onder de nieuwe richtlijn de valutadatum van de betalende partij drie dagen kan verschillen met de valutadatum van de ontvangende partij.
De Nederlandsche Bank (DNB) is een financiële toezichthouder die zich richt op het prudentieel toezicht. Met prudentieel toezicht wordt onder andere het toezicht op de soliditeit van financiële instellingen bedoeld. Naast DNB is er nog een toezichthouder op de financiële markten, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM let op het gedrag van financiële ondernemingen in het algemeen. Ook is de AFM verantwoordelijk voor het toezicht op beleggingsondernemingen. Aangezien uw vraag op het terrein van het gedragstoezicht ligt verwijzen wij u door verdere vragen hierover naar de AFM.
Autoriteit Financiële Markten (AFM)
Telefoonnummer: 0900 540 0 540 (€ 0,05 per minuut)
Faxnummer: 020 553 55 95
Internet: http://www.afm.nl
Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn geweest.
Met vriendelijke groet,
mw E.F.B. Hendriks
De Nederlandsche Bank N.V.
Afdeling Communicatie
Informatiedesk
Telefoonnummer: 0800
- 020 1068 (gratis)
Faxnummer: 020 - 524 2228
E-mail adres: [email protected]
-
- Berichten: 382
- Lid geworden op: 08 mar 2008 02:41
Re: Renteroof
Deze regels komen van Min. van Financiën (WFT) en Europa (PSD).
Toezicht is geregeld dmv:
- prudentieel toezicht door DNB
- gedragstoezicht door AFM
Toezicht is geregeld dmv:
- prudentieel toezicht door DNB
- gedragstoezicht door AFM