queenfan schreef:
Ik heb welgelijk gelijk immers in de Nederlandse wet staat namelijk niet hoeveel jaar wettelijke garantie je hebt. Daarin staat namelijk dat je recht hebt op een product van goede kwaliteit. In Nederland wordt de wettelijke garantie ook wel 'het wettelijk recht op een deugdelijk product' genoemd. Hoe lang je dat wettelijk recht hebt, hangt af van het product dat je koopt. Je moet het product bijvoorbeeld een bepaalde tijd normaal kunnen gebruiken.
Dat is niet in de wetboeken opgenomen.
queenfan schreef:
Voorbeeld
Van een wasmachine mag u verwachten dat die een langere tijd meegaat dan een paar schoenen voor uw kind. Gaat uw wasmachine na vier jaar stuk, en is het niet uw schuld? Dan hebt u volgens de wet nog steeds rechten. U kunt dus nog teruggaan naar de winkel.
In Nederland hebt u dus vaak langer dan twee jaar recht op een deugdelijk product.
Dat is ook weer niet in de wetboeken opgenomen.
Garantie:
Artikel 6a
1Indien in geval van een consumentenkoop in een garantie door de verkoper of de producent bepaalde eigenschappen zijn toegezegd, bij het ontbreken waarvan de koper bepaalde rechten of vorderingen worden toegekend, dan kan de koper deze uitoefenen onverminderd alle andere rechten of vorderingen die de wet de koper toekent.
2In een garantie moet op duidelijke en begrijpelijke wijze worden vermeld welke in lid 1 bedoelde rechten of vorderingen een koper worden toegekend en moet worden vermeld dat deze een koper toekomen onverminderd de rechten of vorderingen die de wet hem toekent. Voorts moeten in een garantie de naam en het adres worden vermeld van de verkoper of de producent van wie de garantie afkomstig is, alsmede de duur en het gebied waarvoor de garantie geldt.
3De in lid 2 bedoelde gegevens moeten de koper op zijn verlangen worden verstrekt. Dit geschiedt schriftelijk of op een andere ter beschikking van de koper staande en voor hem toegankelijke duurzame gegevensdrager.
4De aan de koper door de verkoper of de producent in een garantiebewijs toegekende rechten of vorderingen komen hem ook toe indien de zaak niet de eigenschappen bezit die in een reclame door deze verkoper of producent zijn toegezegd.
5In dit artikel wordt verstaan onder:
agarantie: een in een garantiebewijs of reclame gedane toezegging als bedoeld in lid 1;
bproducent: de fabrikant van de zaak, degene die de zaak in de Europese Economische Ruimte invoert, alsmede een ieder die zich als producent presenteert door zijn naam, zijn merk of een ander onderscheidingsteken op de zaak aan te brengen.
bron:
http://www.wetboek-online.nl/wet/Burger ... 07/6a.html
Veel teksten, zoals:
queenfan schreef:
Voorbeeld
Van een wasmachine mag u verwachten dat die een langere tijd meegaat dan een paar schoenen voor uw kind. Gaat uw wasmachine na vier jaar stuk, en is het niet uw schuld? Dan hebt u volgens de wet nog steeds rechten. U kunt dus nog teruggaan naar de winkel.
In Nederland hebt u dus vaak langer dan twee jaar recht op een deugdelijk product.
Staan op consuwijzer, echter aan de teksten die op consuwijzer staan mogen geen juridische waarden aan gehecht worden, iets wat op de site van
http://www.wetboek-online.nl wel mag en kan.
Mijn voornaamste bron is ook
http://www.wetboek-online.nl.
Daar staat de volledige wetboeken.
Kijk, dat veel mensen steeds de teksten van consuwijzer aanhalen en daar naartoe verwijzen, betekent nog niet dat aan die teksten rechten aan ontleent mogen worden.
Ik ben behoorlijk tegendraads, maar vergeet aub niet dat de wetboek uitgaat van de overeenkomst en niets anders, terwijl veel organisaties op de verwachting vanuit gaan.
En dan ook nog na de koop, terwijl het bij de koop zo is dat de koper voor de koop al zijn wensen en eisen aan de verkopende partij dient kenbaar te maken, en niet achteraf gaan klagen dat de garantietermijnen niet deugen.
In de praktijk is het zo dat veel mensen liever een product kopen met 1 jaar garantie in plaats van een product met 3 jaar garantie, omdat het product met 1 jaar garantie veel goedkoper is dan het product met 3 jaar garantie.
En als er dan problemen zijn na de garantieperiode gaat men klagen dat men vindt dat men recht heeft op 3 jaar garantie en niet 1 jaar garantie. Dat had men voor de koop moeten bedenken en niet accoord moeten gaan met het product met maar 1 jaar garantie.
Komt ook nog bij dat de fabrikanten en winkelieren niet in termen handelen van gemiddelde levensduren, maar werken met garantieperiodes.
Terwijl de meeste consumentenorganisaties werken met levensduren en niet met garantieperiodes, omdat zij vinden dat de garantieperiodes veel te kort zijn.
De consumentenorganisaties werken met gemiddelde levensduren welke niet door de winkelieren en fabrikanten zijn opgesteld, maar door hun eigen is opgesteld.
Dat is waar het allemaal om draait en gaat.