Pagina 1 van 1

Prijs-prestatie verhouding gezondheidzorg

Geplaatst: 31 jul 2002 14:36
door Sandor
Enige tijd geleden moest ik naar de polikliniek. Ik had een scheur in mijn tong en het was zondag. Na een uur wachten was ik aan de beurt. Nadat de arts mijn tong 10 seconden had bekeken stond ik weer op straat. "Het groeit vanzelf weer dicht" en dat was ook zo. Een week later kreeg ik de rekening € 71. Dit vind ik nogal een fors bedrag in verhouding tot de geleverde prestatie. Ik vraag mij af of er meer mensen zijn met een dergelijke ervaring?

Re: Prijs-prestatie verhouding gezondheidzorg

Geplaatst: 14 okt 2002 22:14
door Kaatje
Sandor, het is niet alleen de arts die je betaald. Maar ook de verpleegkundige die je gegevens opneemt op zondag, de ruimte die je bezet houdt, de arts die op zondag werkt, de administratie die je niet ziet, maar wel wordt gedaan etc.
De gezondheidszorg in het weekend is inderdaad duur, maar er moet ook een hoop van betaald worden. Een heel scala aan gezondheidspersoneel moet paraat staan op een dag dat bijna iedereen vrij is.
Verder komen er in het weekend zoveel mensen naar een huisartsenpost of een SEH voor enorme onzin (schaafwondje, 1 dag koorts van 38, 1 dag keelpijn etc.), dat wordt hopelijk op deze manier ook wat minder. Lullig voor jou, maar je bent de klos van vele anderen die de weekend-dienst misbruiken ('Ik wil op zondag een dokter zien, want door de weeks werk ik full-time en heb ik geen tijd. En de dokter zit toch op die post anders niets te doen' is helaas de gedachtengang van sommigen).

Re: Prijs-prestatie verhouding gezondheidzorg

Geplaatst: 07 mar 2004 22:22
door cammi
Sandor,

Ik ben het me je eens. Overigens is het natuurlijk ook waar , wat Kaatje zegt, namelijk dat je niet alleen naar die ene minuut moet kijken.

Maar ik vind ook dat een betere prijs-prestatie verhouding nagestreefd moet worden. Maar het is in Nederland zo, dat voor alle medische verrichtingen vastgestelde tarieven zijn. Deze zijn door het CTG in Utrecht vastgesteld. Je kunt het CTG bellen om de prijs te controleren. Dan blijkt wrsch. dat de de standdard prijs is voor bezoek aan de SEH, of misschien de standaardprijs voor een consult bij een SEH-arts. Iemand, waar ze meer werk aan hebben betaalt wrsch. hetzelfde bedrag. Dit is ook zo bij een consult in het ziekenhuis. Elk specialisme heeft zijn eigen tarief voor een korte kaart (minimumtarief). Als je maar 1x komt, is dat duur, als je binnen 1 of 2 maanden (dat verschilt ook per specialisme) vaker komt, dan is dat weer goedkoop. Ik ben zelf tegen deze tarieven. Helaas is er een tendens om dit nog meer toe te gaan passen, namelijke in tarieven voor zgn. diagnose-behandel-combinaties (DBC's), waar op dit moment mee geexperimenteerd wordt. Als je het net zoals ik, hier niet mee eens bent, kun je misschien mailen naar de nederlandse patienten consumenten federatie ([email protected]), of een brief schrijven naar het ministerie van VWS, afdeling Curatieve Zorg.