Pagina 1 van 1
Woonfonds.
Geplaatst: 29 okt 2010 10:26
door denmar
Ondanks dat woonfonds in het rijtje van rentetarieven bijna een van de duurste is presteren ze het nog om de variabele rente onlangs te verhogen. Ik vindt dit volstrekt onaccepteerbaar en heb gevraagd hoe dit nu kan. (2 weken geleden). Uiteraard geen reactie gehad want ze weten dat overstappen voor de klant toch duurder is dus ze denken van het zal wel. Misschien kan de nieuwe regering hier iets aan doen, b.v. met minder kosten kunnen overstappen naar een andere hypotheekverstrekker maar dat zal wel niet omdat ze elkaar allemaal dekken en toeschuiven, zie de leaseschandalen en koopsompolissen.
Re: Woonfonds.
Geplaatst: 29 okt 2010 18:15
door courier
U bent behoorlijk pissig en dat is best te begrijpen, maar er is contractsvrijheid in dit beschaafde land dus bij de regering bent u aan het verkeerde adres.
Maar heeft u een hypotheek op uitsluitend variabele rente, kijk dan in de "kleine lettertjes" of u wellicht te allen tijde boetevrij mag aflossen: de bank loopt immers bij variabele rente geen renterisico (zoals ze die wel lopen bij vaste rente).
Maar let op een hypotheek oversluiten kost altijd geld: notariskosten, aflsluitprovisie, evt. advies-en taxatiekosten en let vooral op de kosten van een eventueel nieuw af te sluiten levensverzekering.
Als u weet wat de totale kosten van oversluiten zijn, kunt u een goeie afweging maken of e.e.a. wel zinvol is versus af en toe (een beetje) mokken over Woonfonds.
Re: Woonfonds.
Geplaatst: 30 okt 2010 11:07
door fermano
Niet helemaal onterecht hoor die frustratie, er is vaak geen sprake van transparantie en dus onhelderheid. Nog niet zo lang geleden kon je het variabele tarief bij vele verstrekkers zo zelf narekenen. Het euribor tarief + vaste opslag en klaar is kees.
Ongeveer anderhalf jaar terug zag je dat verstrekkers daar vanaf gingen stappen zodat er extra winstmarge kan worden gepakt (risicomarge noemen ze dat bij de verstrekkers...)
Tegenwoordig zijn er niet veel opties meer waarbij je max helderheid hebt over het tarief. Bij een betrouwbare verstrekker blijft een variabel tarief echter een redelijk tarief.
Denmar, kan je het tarief vermelden met de risicoklasse erbij (NHG, < 75% EW, etc.), dan kan ik beoordelen of het inderdaad een somber tarief is en kunnen ook anderen oordelen over dat tarief. Met humor gesproken wordt dat dan geen reclame voor WF.
Nog een tip, indien in jouw situatie van toepassing; bij variabele rente is het altijd prettig als je kosteloos en op elk gewenst moment alsnog rentevast kunt zetten, de tarieven voor langere RV periodes moeten dus ook in orde zijn. Ga je uit van "eeuwig" variabel, wat zou kunnen, maar niet logisch klinkt is dit niet van toepassing natuurlijk. Houd gewoon voor het inzicht eens rekening met het scenario van fors stijgende VR (gebeurt nooit ineens, is vaak een opvallende trend) en kijk eens wat de tarieven zijn bij de diverse verstrekkers als je alsnog gaat vastzetten, dat zijn vaak niet de tarieven die je op de rentelijsten ziet, want daar zit vaak aanvangskorting zoals offerterente = passeerrente in verwerkt, die korting moet je bij het tarief optellen want is natuurlijk nvt bij de actie van VR naar vaste rente.
Regeren is vooruitzien, zoiets kan je afdwingen door voor een betrouwbare verstrekker te kiezen.