LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
"Het is voorpaginanieuws, maar het stond niet met grote koppen in de krant. Steeds méér Omega 6 is niet gezond. Of het ook ongezond is weten we nog niet, al zijn er aanwijzingen dat je er mogelijk geen hart- en vaatziekten mee vermijdt maar juist van krijgt. Dat toonde een gezaghebbende literatuurstudie aan die werd uitgevoerd door een team wetenschappers onder leiding van Chris Ramsden van de Amerikaanse National Institutes of Health....Het is een heel bijzondere situatie. Hartspecialisten, huisartsen, dietisten, de TV, de kranten, Unilever en zelfs Henk Westbroek bevalen decennia lang Becel aan. En dat doen ze nog steeds. Door het onderzoek van Ramsden worden ze medeplichtig aan oplichting en mogelijk aan ziekelijk verderf. Die mogelijkheid kan nu niet meer onder het tapijt geveegd worden, zegt de gezaghebbende Engelse hoogleraar Philip Calder."
zie voor het hele artikel: http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/l ... arom_toch/
Weer een voorbeeld van misleidende marketing?
zie voor het hele artikel: http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/l ... arom_toch/
Weer een voorbeeld van misleidende marketing?
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Alweer zo'n bangmaak topic. Er wordt al in de 2e zin gezegd dat we nog niet weten of het ook ongezond is. Bingo. We weten het dus nog niet.
Maar al wel aan het eind spreken over oplichting en ziekelijk verderf.
Ik heb de post dan ook gelijk maar aangemeld als lasterlijk.
Maar al wel aan het eind spreken over oplichting en ziekelijk verderf.
Ik heb de post dan ook gelijk maar aangemeld als lasterlijk.
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Toch is het wel een onderwerp dat serieuze aandacht verdiend.
Het onderzoek waarnaar verwezen wordt is een meta analyse, bestaande uit kwalitatief goede onderzoeken.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118617
Linolzuur is een onverzadigd vetzuur dat essentieel is voor de mens. Probleem is dat we er erg veel van binnen krijgen, zeker vergeleken met de inname van omega 3 vetzuren (alfa linoleenzuur, EPA en DHA). Deze twee vetzuren maken gebruik van hetzelfde enzymsysteem waardoor ze elkaar kunnen beïnvloeden.
Een verschil is ook dat de omega 3 vetzuren voorlopers zijn van stoffen die ontstekingsremmend werken. Omega 6 vetzuren daarentegen zijn voorlopers van ontstekingsbevorderende stoffen. Vandaar dat een balans tussen deze twee van belang is.
Was vroeger de ratio n-6/n-3 circa 2:1, nu ligt deze ratio in de Westerse wereld op circa 15:1, en er zijn geluiden te horen dat de ratio idealiter beneden de 6:1 zou moeten liggen.
Linolzuur speelt hier toch een belangrijke rol in.
With a diet rich in n-6 PUFA, conversion is reduced by 40 to 50%. It is thus reasonable to observe an n-6/n-3 PUFA ratio not exceeding 4-6. Restricted conversion to DHA may be critical since evidence has been increasing that this long-chain metabolite has an autonomous function, e.g. in the brain, retina and spermatozoa where it is the most prominent fatty acid. In neonates deficiency is associated with visual impairment, abnormalities in the electroretinogram and delayed cognitive development. In adults the potential role of DHA in neurological function still needs to be investigated in depth. Regarding cardiovascular risk factors DHA has been shown to reduce triglyceride concentrations. These findings indicate that future attention will have to focus on the adequate provision of DHA which can reliably be achieved only with the supply of the preformed long-chain metabolite.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947
Het is wel onjuist om in het artikel specifiek naar Becel te wijzen. Er zijn talrijke producten te noemen. Ook in het veevoer wordt linolzuur gestopt waardoor het in het vlees terug te vinden is.
Het onderzoek waarnaar verwezen wordt is een meta analyse, bestaande uit kwalitatief goede onderzoeken.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118617
Linolzuur is een onverzadigd vetzuur dat essentieel is voor de mens. Probleem is dat we er erg veel van binnen krijgen, zeker vergeleken met de inname van omega 3 vetzuren (alfa linoleenzuur, EPA en DHA). Deze twee vetzuren maken gebruik van hetzelfde enzymsysteem waardoor ze elkaar kunnen beïnvloeden.
Een verschil is ook dat de omega 3 vetzuren voorlopers zijn van stoffen die ontstekingsremmend werken. Omega 6 vetzuren daarentegen zijn voorlopers van ontstekingsbevorderende stoffen. Vandaar dat een balans tussen deze twee van belang is.
Was vroeger de ratio n-6/n-3 circa 2:1, nu ligt deze ratio in de Westerse wereld op circa 15:1, en er zijn geluiden te horen dat de ratio idealiter beneden de 6:1 zou moeten liggen.
Linolzuur speelt hier toch een belangrijke rol in.
With a diet rich in n-6 PUFA, conversion is reduced by 40 to 50%. It is thus reasonable to observe an n-6/n-3 PUFA ratio not exceeding 4-6. Restricted conversion to DHA may be critical since evidence has been increasing that this long-chain metabolite has an autonomous function, e.g. in the brain, retina and spermatozoa where it is the most prominent fatty acid. In neonates deficiency is associated with visual impairment, abnormalities in the electroretinogram and delayed cognitive development. In adults the potential role of DHA in neurological function still needs to be investigated in depth. Regarding cardiovascular risk factors DHA has been shown to reduce triglyceride concentrations. These findings indicate that future attention will have to focus on the adequate provision of DHA which can reliably be achieved only with the supply of the preformed long-chain metabolite.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947
Die indruk heb ik niet, meer voortschrijdend inzicht.Wim2007 schreef:Weer een voorbeeld van misleidende marketing?
Het is wel onjuist om in het artikel specifiek naar Becel te wijzen. Er zijn talrijke producten te noemen. Ook in het veevoer wordt linolzuur gestopt waardoor het in het vlees terug te vinden is.
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Maar heeft u deze artikelen dan ook gelezen (gelinkt in het artikel)?kuklos schreef:Ik heb de post dan ook gelijk maar aangemeld als lasterlijk.
http://www.foodlog.nl/images/uploads/UK ... sden-2.pdf
http://www.foodlog.nl/images/uploads/Am ... r_2010.pdf
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
omega 3 (visolie)
omega 6 (borage olie)
omega 9 (teunisbloemolie)
enige wat becel zegt dus is dat er borage olie in hun producten zit
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernagie#Gebruik
linolzuur... tja ik hou er al 10 jaar mn cholosterol stabiel mee (heb verhoogd erfelijk cholesterol)
omega 6 (borage olie)
omega 9 (teunisbloemolie)
enige wat becel zegt dus is dat er borage olie in hun producten zit
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernagie#Gebruik
linolzuur... tja ik hou er al 10 jaar mn cholosterol stabiel mee (heb verhoogd erfelijk cholesterol)
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Nee dat doen ze niet. Er zijn verschillende soorten omega 3 en omega 6 vetzuren.bianca schreef:enige wat becel zegt dus is dat er borage olie in hun producten zit
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bernagie#Gebruik
Omega 9 laat ik hier buiten beschouwing omdat dit irrelevant is.
omega 3: visvetzuren EPA en DHA, alfa linoleenzuur
omega 6: linolzuur, arachidonzuur, GLA
Een olie is echter geen pure vom van bepaalde vetzuren, maar een combinatie. Wel zal een bepaald vetzuur overheersen.
Lijnzaadolie bevat voornamelijk alfa linoleenzuur (omega 3)
Visolie bevat voornamelijk EPA en DHA (omega 3)
Zonnebloemolie bevat voornamelijk linolzuur (omega 6)
Teunisbloemolie bevat voornamelijk GLA (omega 6)
Borage olie bevat voornamelijk GLA (omega 6)
Becel dieet bevat 26 gram linolzuur en 4 gram alfa linoleenzuur per 100 gram (6,5:1).
http://becel.nl/Consumer/Article.aspx?P ... BecelDieet
-
- Berichten: 378
- Lid geworden op: 15 jan 2010 12:56
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Het lijkt mij aan te bevelen om dit item van augustus j.l. en de bijbehorende comments eens aandachtig door te nemen. O.a. de claims van Becel komen ter sprake:
http://cryptocheilus.wordpress.com/2010 ... rtinfarct/
Omega-3-vetzuren na hartinfarct
http://cryptocheilus.wordpress.com/2010 ... rtinfarct/
Omega-3-vetzuren na hartinfarct
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Dat doen ze niet. Dit is een van de meest recete reclamespotjes voor Becel: http://www.youtube.com/watch?v=HyipU_vTUiAbianca82 schreef:omega 3 (visolie)
omega 6 (borage olie)
omega 9 (teunisbloemolie)
enige wat becel zegt dus is dat er borage olie in hun producten zit
In het spotje wordt aan het eind een kuipje Becel Light getoond (vanaf ongeveer 0:37). Op dit kuipje staat expliciet het volgende: "Met gezonde Omega 3 & 6. Goed voor hart en bloedvaten".
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Lees eens bij de bibliotheek als je daar lid van bent. Het boek
Feiten over vetten van Mary J Enig
Cholesterolhype
Je lever maakt zelf cholesterol.
Feiten over vetten van Mary J Enig
Cholesterolhype
Je lever maakt zelf cholesterol.
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
Dat klopt. Een gedeelte krijgen we via de voeding binnen, maar het grootste gedeelte maakt het lichaam zelf aan.solleila schreef:Je lever maakt zelf cholesterol.
Maar wat wil je daarmee zeggen in het kader van linolzuur?
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
- Dat je als consument structreel belazerd word omdat je zelf te weinig weet (hebt geleerd) over je eigen lichaam en haar werkingMaar wat wil je daarmee zeggen in het kader van linolzuur?
- Dat je niet alle reclame onzin blind moet geloven die ze je voorschotelen
Wanneer je zelf eens op onderzoek uitgaat (bibliotheek, internet) zul je vaak tot hele andere resultaten dan "de reclame" je voorschoteld. Ga dan zelfstandig verder spitten totdat je tevreden (of niet) bent met wat je weten bent gekomen.
Het is immers jouw gezondheid en daar heb je er maar 1 van..
Wees er zuinig op want hij moet nog een leven lang meegaan!
Re: Linolzuur of omega 6: het is niet gezonder
In het kader van linolzuur is het denk ik voornamelijk voortschrijdend inzicht. Helaas (hoewel het ook voordelen heeft) gaat er vaak redelijk wat tijd overheen voordat iets door de wetenschap als overtuigend bewezen wordt gekenmerkt. Vervolgens moet dit vertaald worden naar richtlijnen waarna fabrikanten hun producten veranderen.ronaldv2 schreef:- Dat je als consument structreel belazerd word omdat je zelf te weinig weet (hebt geleerd) over je eigen lichaam en haar werking
Dit alles wil echter niet zeggen dat linolzuur een slecht vetzuur is, het blijft immers essentieel. Alleen de hoeveelheid die we tegenwoordig binnenkrijgen is teveel, zeker in verhouding tot omega 3 vetzuren.
Maar dat linolzuur hart- en vaatziekten voorkomt lijkt niet zo te zijn.
Een sceptische houdeing tegenover reclameboodschappen lijkt mij zeker verstandig. Maar dat wil niet zeggen dat alle reclameboodschappen onzin zijn.ronaldv2 schreef:- Dat je niet alle reclame onzin blind moet geloven die ze je voorschotelen
De bibliotheek of het internet lijken mij ook niet de meest betrouwbare bronnen om je informatie vandaan te halen. Dan nog zul je zorgvuldig moeten selecteren op betrouwbaarheid. Daar is echter wel enige kennis en kunde voor nodig.ronaldv2 schreef:Wanneer je zelf eens op onderzoek uitgaat (bibliotheek, internet) zul je vaak tot hele andere resultaten dan "de reclame" je voorschoteld.
Ook op PubMed, de digitale database voor medisch biologische onderzoeken, staan onderzoeken die niet de waarheid weergeven.