wevera schreef:
Ondanks dat het gebeuren als boeiend benoemd kon worden leverde de hoorzitting geen concreet resultaat op. Na afloop had ik het gevoel "de dames en heren deden een plas en alles bleef zoals het was".
Hoewel ik het van harte met je eindconclusie eens ben, is deze uitspraak naar mijn opvatting niet juist.
Dit was een hoorzitting en in combinatie met de commissievergadering van afgelopen maandag werd duidelijk dat er kamerbrede consensus is over het volgende:
- de huidige compensatieregelingen zijn een wassen neus en als dat zo blijft zullen (honderd)duizenden een beter resultaat afdwingen via rechterlijke vonnissen en KiFiD uitspraken
- de kamer kan daar niet passief bij toekijken en zoekt naar een manier om te regelen dat er een 'voorziening' komt die materieel dichter in de buurt ligt van de nu bekende 2 vonnissen/uitspraken (Falcon, Crommentuyn)
- suggestie: een soort van 'Duisenberg-regeling' voor alle woekerpolissen, op te stellen door een onafhankelijke persoon (niet de KiFiD ombudsman)
- een publiekrechtelijke status voor de financiƫle ombudsman
Ik heb al eerder deze week op de haken en ogen gewezen, maar er lijkt een kamerbrede drang om het vertrouwen van de burger (in ook zichzelf: de politici) te herstellen door:
- het voor de toekomst beter te regelen (de onafhankelijke financiƫle ombudsman)
- de schade voor het verleden te herstellen op het niveau dat lijkt op Falcon-vonnis en Crommentuyn arrest.
Dus ze laten het bepaald niet zoals het was.
De vraag blijft natuurlijk of tweede kamer zal kunnen 'leveren'.
Dat moet blijken uit de moties die met kamerbrede steun zullen worden aangenomen bij het afrondende debat naar verwachting volgende week. Zie ook de kamerbrede steun voor de 27 aanbevelingen van Commissie De Wit, waarvan nu ook de minister de aanbeveling omtrent publiekrechtelijke status ombudsman onderschrijft (afgesplitst van KiFiD, die dan geschillencommissie en commissie van beroep overhoudt).
Zo moet je het 'politieke proces' begrijpen. Het is niet realistisch anders te verwachten, er zal geen gelegenheidswetgeving komen (het enige andere instrument waarover de kamer beschikt) om de schade uit het verleden te repareren. Au fond hebben we in Nederland immers al een mechanisme ter geschilbeslechting: de rechter.
Zie ook mijn berichten:
Kamerleden zoeken naar vertrouwen van de burger
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 66&t=93850
Het Verbond van Verzekeraars komt niet met de oplossing:
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 66&t=93844
De uitzending van Kassa van zaterdag 11 maart was natuurlijk ronduit 'ranzig'.
Alleen maar redactionele zelfbevrediging: kijken of we het woord 'sorry' in beeld kunnen krijgen.
Wat schieten gedupeerden daar mee op?
Enfin. Ik wil 100% schadevergoeding, hoe pak ik dat aan?
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 66&t=91688