Pagina 1 van 1
kapitaalverzekering eigen woning.
Geplaatst: 25 mar 2011 23:27
door mawol
Hallo allemaal.
Ik ben Marvin en heb een aantal vragen over mijn KEW. Ik heb een aflossingsvrije hypotheek bij de ing en een KEW met belegging van Fortis ASR. KEW is afgesloten in februari 2008. Mijn waarde van mijn KEW is 5860 EUR en de betaalde premies zijn 6900, dus heb geen rentebestanddeel. Ik hoef gelukkig geen doorlopende/afkoopkosten te betalen. Wat zijn de gevolgen voor de belasting nu? Kan ik dit geld gewoon op een spaarrekening zetten? Ik ben van plan om het geld wat ik ontvang van mijn KEW te gebruiken voor een bankspaarpolis bij de ING. Dit product komt bij de ing voor bestaande klanten over een paar maanden. Dus wil dit geld reserveren en later overhevelen.
Hoop dat iemand mijn vragen kan beantwoorden.
Marvin
Met vriendelijke groet ,
Re: kapitaalverzekering eigen woning.
Geplaatst: 26 mar 2011 08:54
door M. van Rossum
Raadpleeg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapitaalverzekering
Wanneer de uitkering de vrijstelling overschrijdt dan wordt progressief belasting geheven over het rentecomponent. Hierbij wordt de volgende formule gebruikt: {uitkering - vrijstelling} / uitkering x (uitkering - betaalde premies) = belaste uitkering.
Indien korter dan 15 jaar vrijstelling nul.
Dan is formule dus: uitkering/ uitkering x (uitkering - betaalde premies) = belaste uitkering
Is dus 1x (uitkering - betaalde premies) = belaste uitkering
Indien betaalde premies > uitkering dus negatief, dus geen belaste uitkering.
Laat dat checken bij tussenpersoon waarmee je banksparen regelt.
Re: kapitaalverzekering eigen woning.
Geplaatst: 28 mar 2011 09:39
door kweenie
Je kunt waarschijnlijk beter de KEW nog een paar maanden aanhouden en de waarde daarvan straks 'fiscaal geruisloos' in het bankspaarproduct stoppen. Dat heeft een aantal voordelen.
- die 3 jaar die je al hebt lopen tellen dan al mee voor de minimale 15 of 20 jaar die het bankspaarproduct moet lopen. Voor de hoge vrijstelling hoef je dan dus nog maar 17 jaar in te leggen.
- De ongeveer 6000 euro telt niet als een hoge storting, zodat je minder snel problemen hebt als je in de toekomst (mogelijk) je inleg zou willen verlagen. Er geldt namelijk dat de laagste jaarlijkse storting niet minder mag zijn dan 10% van de hoogste jaarlijkse storting. Als je die 6000 als gewone storting doet, dan telt die mee voor de jaarlijkse storting dit jaar. Doe je het 'fiscaal geruisloos', dan telt het niet mee voor de jaarlijkse storting.
Een nadeel van de 'fiscaal geruisloze' voortzetting is dat als je de afgelopen 3 jaar een lage jaarlijkse storting had, ook de maximale storting de komende jaren niet hoger dan 10 keer de laagste storting mag zijn.
Dit zijn zaken om met de adviseur te bespreken voordat je de polis laat stoppen.
Re: kapitaalverzekering eigen woning.
Geplaatst: 28 mar 2011 09:44
door M. van Rossum
kweenie schreef:Er geldt namelijk dat de laagste jaarlijkse storting niet minder mag zijn dan de hoogste jaarlijkse storting.
Ik neem aan dat gelezen moet worden: Er geldt namelijk dat de laagste jaarlijkse storting niet minder mag zijn dan
10% van de hoogste jaarlijkse storting.
Re: kapitaalverzekering eigen woning.
Geplaatst: 28 mar 2011 10:34
door kweenie
Goed opgemerkt, bedankt, ik pas het aan!