Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Geplaatst: 06 mei 2011 12:49
De gemiddelde zou-inname in Nederland ligt op 10 gram/dag. Het streven is naar een zout-inname van maximaal 6 gram/dag (nog minder zou beter zijn).
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/...s/[email protected]
Van fabrikanten wordt steeds meer gevraagd en verwacht dat ze de hoeveelheid zout in hun producten beperken. De Gezondheidsraad acht dit van groot belang (blz 14).
Nieuw onderzoek zet hier vraagtekens bij.
Deze maand is een interessant onderzoek verschenen in het toonaangevende Journal of the American Medical Association (JAMA):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540421
In dit onderzoek werden 3681 mensen gedurende acht jaar gevolgd. Mensen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hypertensie en diabetes werden uitgesloten.
Van deze mensen werd nagegaan wat hun zoutinname was door de hoeveelheid zout in de urine te meten.
Deze groep mensen werd vervolgens op basis van zout-inname ingedeeld in drie groepen:
- 2,5 gram (lage inname)
- 5 gram (middelmatige inname)
- 10 gram (hoge inname en gemiddelde inname in Nederland)
Er werden geen verschillen waargenomen in de incidentie van hart- en vaatziekten, maar wel in de sterfte daaraan. De groep met de hoogste zout-inname hadden het laagste risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Vergeleken de groep met de laagste zout-inname was dit risico 56% lager.
Is zout nu gezond?
Redelijk nieuw aan dit onderzoek is dat de deelnemers "gezonde" mensen waren. Veel onderzoek naar zout is gedaan bij mensen met hypertensie.
Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek:
- Het totaal aantal mensen dat stierf aan hart- en vaatziekten (84) in relatie tot het aantal deelnemers (3681) was beperkt
- De hoeveelheid zout in de urine werd maar één keer per 24 uur gemeten. Deze hoeveelheid kan sterk wisselen waardoor meerdere metingen noodzakelijk zouden zijn
- De gemiddelde leeftijd was relatief jong om sterft aan hart- en vaatziekten te onderzoeken
- Er is niet gecorrigeerd voor lengte, lichamelijke activiteit en energie-inname
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionso ... index.html
Een ander, niet onbelangrijk, punt is dat veel onderzoek wel laat zien dat een hoge zout-inname gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
High salt intake is associated with significantly increased risk of stroke and total cardiovascular disease. Because of imprecision in measurement of salt intake, these effect sizes are likely to be underestimated. These results support the role of a substantial population reduction in salt intake for the prevention of cardiovascular disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti.../bmj.b4567.pdf
Modest reduction in dietary salt could substantially reduce cardiovascular events and medical costs and should be a public health target.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...ihms211882.pdf
This meta-analysis strongly supports other evidence for a modest and long-term reduction in population salt intake (6 gram), and would be predicted to reduce stroke deaths immediately by ~14% and coronary deaths by ~9% in hypertensives, and reduce stroke and coronary deaths by ~6 and ~4%, in normotensives, respectively.
http://www.nature.com/jhh/journal/v1...f/1001459a.pdf
Conclusie
Er kunnen een aantal relevante kanttekeningen worden gezet bij het onderzoek. Daarnaast laat de literatuur op dit gebied tegengestelde resultaten zien.
Het lijkt mij daarom verstandig om af te wachten tot de resultaten van dit onderzoek gereproduceerd worden.
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/...s/[email protected]
Van fabrikanten wordt steeds meer gevraagd en verwacht dat ze de hoeveelheid zout in hun producten beperken. De Gezondheidsraad acht dit van groot belang (blz 14).
Nieuw onderzoek zet hier vraagtekens bij.
Deze maand is een interessant onderzoek verschenen in het toonaangevende Journal of the American Medical Association (JAMA):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540421
In dit onderzoek werden 3681 mensen gedurende acht jaar gevolgd. Mensen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hypertensie en diabetes werden uitgesloten.
Van deze mensen werd nagegaan wat hun zoutinname was door de hoeveelheid zout in de urine te meten.
Deze groep mensen werd vervolgens op basis van zout-inname ingedeeld in drie groepen:
- 2,5 gram (lage inname)
- 5 gram (middelmatige inname)
- 10 gram (hoge inname en gemiddelde inname in Nederland)
Er werden geen verschillen waargenomen in de incidentie van hart- en vaatziekten, maar wel in de sterfte daaraan. De groep met de hoogste zout-inname hadden het laagste risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Vergeleken de groep met de laagste zout-inname was dit risico 56% lager.
Is zout nu gezond?
Redelijk nieuw aan dit onderzoek is dat de deelnemers "gezonde" mensen waren. Veel onderzoek naar zout is gedaan bij mensen met hypertensie.
Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek:
- Het totaal aantal mensen dat stierf aan hart- en vaatziekten (84) in relatie tot het aantal deelnemers (3681) was beperkt
- De hoeveelheid zout in de urine werd maar één keer per 24 uur gemeten. Deze hoeveelheid kan sterk wisselen waardoor meerdere metingen noodzakelijk zouden zijn
- De gemiddelde leeftijd was relatief jong om sterft aan hart- en vaatziekten te onderzoeken
- Er is niet gecorrigeerd voor lengte, lichamelijke activiteit en energie-inname
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionso ... index.html
Een ander, niet onbelangrijk, punt is dat veel onderzoek wel laat zien dat een hoge zout-inname gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
High salt intake is associated with significantly increased risk of stroke and total cardiovascular disease. Because of imprecision in measurement of salt intake, these effect sizes are likely to be underestimated. These results support the role of a substantial population reduction in salt intake for the prevention of cardiovascular disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti.../bmj.b4567.pdf
Modest reduction in dietary salt could substantially reduce cardiovascular events and medical costs and should be a public health target.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...ihms211882.pdf
This meta-analysis strongly supports other evidence for a modest and long-term reduction in population salt intake (6 gram), and would be predicted to reduce stroke deaths immediately by ~14% and coronary deaths by ~9% in hypertensives, and reduce stroke and coronary deaths by ~6 and ~4%, in normotensives, respectively.
http://www.nature.com/jhh/journal/v1...f/1001459a.pdf
Conclusie
Er kunnen een aantal relevante kanttekeningen worden gezet bij het onderzoek. Daarnaast laat de literatuur op dit gebied tegengestelde resultaten zien.
Het lijkt mij daarom verstandig om af te wachten tot de resultaten van dit onderzoek gereproduceerd worden.