Pagina 1 van 1

Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 10:21
door arthur2000
Wat vindt u hiervan?

Minder tijd voor opnemen vrije dagen
Het ziet ernaar uit dat werknemers in 2013 nog maar zes maanden de tijd hebben om hun overschot aan wettelijk opgebouwde vakantiedagen uit 2012 op te maken. Nu kunnen vakantiedagen nog vijf jaar opgespaard worden. 8)

Onder druk van Europa ( :shock: ) komt daar een einde aan. Dinsdag besprak de Eerste Kamer de wijziging, nadat eerder de Tweede Kamer zich er al achter had geschaard. Volgende week is de stemming in de Senaat. Steun is er van VVD en CDA, de PvdA is kritisch en wilde dinsdag nog geen uitsluitsel geven. Andere partijen mengden zich dinsdag niet in het debat.

De nieuwe regeling :evil: moet 1 januari 2012 ingaan en geldt niet met terugwerkende kracht. Het gaat in het voorstel alleen om de wettelijk opgebouwde vakantiedagen. Vrije dagen die in cao's zijn afgesproken kunnen nog wel vijf jaar worden gespaar

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 10:36
door Emmy75
Half Nederland de eerste 6 maanden van 2013 op vakantie :mrgreen:

Misschien hopen ze op deze wijze dat er wat meer geld in de economie in omloop komt als werknemers de mogelijkheid niet hebben de dagen op te nemen en deze uitbetaald moeten gaan worden ofzo.

Indien het alleen om de wettelijke dagen gaat, gaat het om zo'n 20 dagen per jaar. Veel werknemers hebben meer vakantiedagen en die komen vanuit coa's en arbeidsovereenkomsten. Die laten ze voorlopig met rust volgens de berichtgeving.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 10:56
door kweenie
Prima voorstel. Het gaat om vier weken vakantie per jaar. Die vakantiedagen worden niet voor niets gegeven, het is ook in het belang van de werknemers dat ze voldoende tijd nemen om tot rust te komen. Met twee of drie weken in de zomer, een weekje rond kerst en af en toe een vrije dag tussendoor zijn die vier weken zo weg. Mensen die die dagen niet op maken, nemen vaak niet genoeg rust en afstand van het werk tijdens de vakantie, wat ertoe kan leiden dat je vaker ziek wordt of afgebrand, of dat je het werken beu wordt.

Met de nieuwe regeling kun je nog steeds wat dagen een paar maanden meenemen, voor als je bijvoorbeeld wat later in de winter op wintersport wilt, maar wordt voorkomen dan mensen door blijven werken totdat ze echt niet meer kunnen.

Je kunt je dus ook afvragen waarom mensen die dagen opsparen. Wat willen ze met die dagen doen? Willen ze sparen voor een lange reis of een tijdje vrij? Daar zijn ook andere, en veel betere, manieren voor. Terwijl die stuwmeren aan vrije dagen de bedrijven wel kapitalen kosten, omdat voor die vakantiedagen wel geld gereserveerd moet worden en de als schuld in de boekhouding moeten komen.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 11:39
door Emmy75
Oja vergeten te melden dat ik de regeling op zich niet slecht vind, aangezien het alleen om die 20 wettelijke dagen gaat.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 12:01
door a-c
Dit bericht is verwijderd door de moderator i.v.m. het overtreden van de gedragsregels.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 12:05
door Eva369
je kunt individueel nog wel afspraken maken met je werkgever, bijvoorbeeld als je niet in staat zou zijn om de 1e 6 maanden de dagen op te maken.

ik werk zelf in de accountancy en de eerste paar maanden van het jaar mag je vrijwel geen vrij nemen. van januari tot en met juni mag ik maximaal 1 week achter elkaar vrij nemen. dus worden er straks gewoon met mensen individueel afspraken gemaakt.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 14:18
door Dirkie
Persoonlijk heb ik er echt geen moeite mee om mijn verlofdagen op te maken in het jaar zelf. Je moet alleen de juiste balans zien te vinden tussen werk en thuis. En je moet een werkgever hebben die meewerkt uiteraard. Maar die is er volgens mij ook bij gebaat om zijn werknemers voldoende vrije tijd te geven. Je kunt je wel helemaal gek werken, maar daar heeft niemand wat aan.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 25 mei 2011 23:00
door Rema
Laten ze ons gewoon een zomerreces geven van drie maanden, dan zeuren we niet meer om die paar vakantiedagen.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 10 jul 2011 17:53
door alfatrion
kweenie schreef:Je kunt je dus ook afvragen waarom mensen die dagen opsparen. Wat willen ze met die dagen doen? Willen ze sparen voor een lange reis of een tijdje vrij? Daar zijn ook andere, en veel betere, manieren voor. Terwijl die stuwmeren aan vrije dagen de bedrijven wel kapitalen kosten, omdat voor die vakantiedagen wel geld gereserveerd moet worden en de als schuld in de boekhouding moeten komen.
Vakantiedagen sparen kost de werkgever in beginsel geen kapitalen omdat het in feite gaat om een uitgestelde betaling. Immers, de werknemer heeft zelf gespaard voor de vakantiedagen dat die werkgever later 'extra' moet uitbetalen.
Emmy75 schreef:Oja vergeten te melden dat ik de regeling op zich niet slecht vind, aangezien het alleen om die 20 wettelijke dagen gaat.
Vakantiedagen zijn een vermogensrecht dat de werknemer krijgt inruil voor zijn arbeid. Ik vind dat de werknemer daar in beginsel vrij over moet kunnen beschikken. Werknemer verplichten om (wettelijk) vakantie op te nemen is net zo iets als ze verplicht om hun (minimum)loon te laten bestaan.

Er zijn genoeg werknemers die slechts aanspraak kunnen maken op de wettelijke vakantiedagen en die nu dus niet meer instaat zijn om vakantiedagen te sparen. Veelal komt daarbij als omstandigheid dat ze slechts het wettelijke minimumloon krijgen uitbetaald.

In 2001 is er een wetswijziging van kracht geworden omdat de oude wet niet in de flexibiliteit bood om te voorzien in de behoefte vakantierechten te sparen voor onder andere studie, langdurend verlof en pensionering. De wetswijziging moest er voor zorgen dat het arbeidsbeschermende doel van vakantie, de recuperatiefunctie, gewaarborgd bleef en daarnaast ruimte bood om wensen op het terrein van educatief verlof, vervroegde pensionering, zorgtaken enz. te realiseren.

De regering vond destijds dat niet gepast was om werknemers te verplicht haar minimumvakantie te laten nemen noch een recht voor de werkgever om eenzijdig een vakantie op te leggen, omdat de gedachte ten grondslag nu juist was dat er nu juist meer ruimte moest worden geboden om naar gelang de behoeften en omstandigheden maatwerk mogelijk te maken.

Hierbij geld dat vakantiedagen worden opbouwt over de loop van het jaar. Door de aankomende wetswijziging heb je voor de eerste dag achttien maanden om deze op te nemen, maar voor de laatste vakantiedag heb je zes maanden.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 10 jul 2011 21:37
door kweenie
alfatrion schreef: In 2001 is er een wetswijziging van kracht geworden omdat de oude wet niet in de flexibiliteit bood om te voorzien in de behoefte vakantierechten te sparen voor onder andere studie, langdurend verlof en pensionering. De wetswijziging moest er voor zorgen dat het arbeidsbeschermende doel van vakantie, de recuperatiefunctie, gewaarborgd bleef en daarnaast ruimte bood om wensen op het terrein van educatief verlof, vervroegde pensionering, zorgtaken enz. te realiseren.
Hiervoor is inmiddels een beter toegesneden regeling (levensloop) bedacht. Het oneigenlijk gebruik van vakantiedagen hiervoor is dus niet (meer) nodig.

Helaas blijkt bovendien dat die 'recuperatiefunctie' niet altijd gewaarborgd is. Te vaak komt het voor dat het 'te druk' is (of men denkt dat het 'te druk' is) om vakantie op te nemen. Als de dagen niet meer kunnen worden opgespaard, is er meer druk om de broodnodige vakantie op te (laten) nemen.

Re: Minder tijd voor opnemen vrije dagen

Geplaatst: 11 jul 2011 18:59
door alfatrion
kweenie schreef:Hiervoor is inmiddels een beter toegesneden regeling (levensloop) bedacht.
Als de levensloop regering zo goed was dan hadden veel werknemers daar wel gebruik van gemaakt. Dat is niet zo. Ook zijn vakantiedagen hiervoor niet gebruiken en koopt de werknemer daardoor effectief vakantiedagen koopt terwijl hij daar eigenlijk niet nodig heeft.
kweenie schreef:Het oneigenlijk gebruik van vakantiedagen hiervoor is dus niet (meer) nodig.
Het sparen van vakantiedagen is geen oneigenlijk gebruik. Het gaat hier om een vermogensrecht van de werknemer. Dat de werknemer zelf kan bepalen wanneer hij hier gebruik van maakt is net zo eigenlijk als wanneer hij bepaald dat hij zijn salaris uitgeeft en waaraan.
kweenie schreef:Als de dagen niet meer kunnen worden opgespaard, is er meer druk om de broodnodige vakantie op te (laten) nemen.
Het is niet broodnodig om vier weken per jaar vakantie op te nemen. Aan die gevallen waarin de arbeid productiviteit van een werknemer in het gevaar komt doordat hij geen vakantie heeft opgenomen is kun je iets ondernemen zonder het kind met de badwater mee te weg te gooien. Overigens wordt in de literatuur aangenomen dat dit op basis van de huidige wetgeving ook al kan.