Pagina 1 van 3

Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 16:08
door Doris Day
Hallo

Onze aflossingsvrije hypotheek van de ING loopt af op 29-01-2012.
Wij hebben op het ogenblik de middelen om aan het eind van dit jaar December 2011 de hypotheek geheel af te lossen.
De reden dat wij aan het eind van dit jaar willen aflossen heeft ook te maken met het niet op papier hebben van het geld voor de belasting.
Wij mogen van de ING al op 16-01-2012 aflossen. Echter de boeterente is niet over die 14 dagen maar over het gehele bedrag dat nog af te lossen is?
Dat komt ons dan op honderden euro`s te staan.
Het komt ons raar voor, je gaat toch boeterente betalen over het nog resterende 14 dagen of maand?

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 16:55
door CB
De reden dat wij aan het eind van dit jaar willen aflossen heeft ook te maken met het niet op papier hebben van het geld voor de belasting.
Bedoel je dat je over dit geld geen belasting betaald? Vooralsnog ga ik er van uit dat het antwoord ja is.
Echter de boeterente is niet over die 14 dagen maar over het gehele bedrag dat nog af te lossen is?
Boete betaal je over het hele bedrag (minus de jaarlijkse boetevrije aflossing welke meestal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom is) wat je te vroeg aflost en dan over de periode die je te vroeg aflost.
Dat komt ons dan op honderden euro`s te staan.
Hoeveel belasting heb je bespaart. Tevens ga ik er gemakshalve van uit dat je over de betaalde rente wel belastingvoordeel hebt genoten.

Dus mijn vraag is: "Heb je reden tot klagen?"

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 17:06
door Doris Day
natuurlijk betalen we belasting, maar als de hypotheek aan het eind van dit jaar wordt afgelost, dan komt het geld niet per 1 januari weer bij ons belasting op.

nee we hebben geen reden tot klagen, maar we willen liever ons hypotheek afbetalen dan vermogensbelasting betalen.

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 17:13
door masterslave
Een dag, twee maanden, 1 jaar te vroeg aflossen is boeterente.
Het gaat om het te vroeg aflossen, en niet hoelang van tevoren.

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 17:24
door crazyme
Doris Day schreef: Wij mogen van de ING al op 16-01-2012 aflossen.
Vraag even schriftelijk aan de ING of er een boete gerekend gaat worden.

Ze zullen waarschijnlijk gewoon de volle maand rente rekenen....

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 17:27
door CB
maar we willen liever ons hypotheek afbetalen dan vermogensbelasting betalen.
Maar je mag pas per 16-1-2012 aflossen, dus dan gaat de vlieger toch niet op?

En als je eind december aflost? Je hebt dan geen vermogen op te geven, maar de boeterente is dan ook dit jaar aftrekbaar.

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 19:30
door Emmy75
Mogelijk moeten alle opties even op een rijtje gezet worden...

Linksom of rechtsom, ergens zal er iets betaald moeten worden waarschijnlijk, maar de hoogte ervan kan wisselen.
Ik neem even aan dat er in de voorwaarden sowieso een x percentage genoemd is van het bedrag dat boetevrij afgelost kan worden. Over dit bedrag zou je boeterente en vermogensbelasting kunnen vermijden.

Was de hypotheek afgesloten tegen een lager rentepercentage dan nu de marktrente is ? Dan is er misschien een voorwaarde om deze boeterente niet te hoeven betalen. De bank kan in dat geval het vrijgekomen bedrag opnieuw uitlenen tegen een hoger percentage.. Maar dat is wel afhankelijk van de voorwaarden.

Wellicht is het ook eens handig te bekijken wat het netto kost om nu af te lossen. Hierdoor krijg je ook wel met die boeterente te maken, en kun je de hypotheekrente niet aftrekken van de resterende maanden maar je betaalt ook geen hypotheekrente meer. In het meest gunstige geval betaal je nog altijd 48% zelf. Hou dan ook rekening met het mis te lopen rendement op het kapitaal gedurende die maanden.

Een aantal opties welke doorgerekend zouden kunnen worden.
1. Nu alles aflossen
2. In dec alles aflossen
3. In jan alles aflossen
4. Dit jaar het maximale bedrag boetevrij aflossen en in januari de rest.

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 20:31
door masterslave
Emmy75 schreef: Een aantal opties welke doorgerekend zouden kunnen worden.
1. Nu alles aflossen
2. In dec alles aflossen
3. In jan alles aflossen
4. Dit jaar het maximale bedrag boetevrij aflossen en in januari de rest.
TS wil geen opties doorrekenen, maar zijn/haar hypotheek aflossen i.v.m. aangifte bij de belasting dienst, om geen vermogensbelasting te betalen.
Dit is het uitgangspunt, maar wil alleen de boete van 14 dagen betalen.
CB heeft het al opgemerkt, dat de aflossing pas half januari kan plaatsvinden, dan is het vermogen op 31 december nog aanwezig, dus vermogensbelasting betalen.

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 21:20
door finadleo
Natuurlijk kunt u eind 2011 vervroegd aflossen. Fiscaal best wel interessant. u spaart belasting uit over box 3 en toch de (nagenoeg) hele rente aftrek 2011 met ook nog eens aftrek boeterente.

De boeterente is in de (huidige!) hypotheken de contante waarde van het renteverschil over de resterende rentelooptijd. Nu dat maar 1 maand is is het contant maken niet van belang zodat u alleen het renteverschil kunt nemen over 1 maand.
Hebt u echter een wat oudere hypotheek, dan kunnen er andere voorwaarden zijn voor de boeterente. bijv dat de boeterente 4 maanden rente is (en nog wel andere vormen). Dat zou in uw geval onvoordelig kunnen uitpakken.

De bepalingen rondom boeterente staan in uw hypotheekakte. Dus deze erbij pakken en lezen wat daar in staat. Mocht die tekst voor u niet helder zijn, dan kunt u altijd nog gericht daar een vraag over stellen.

Re: Boeterente

Geplaatst: 17 jun 2011 23:06
door SJZ
En als je eind december aflost? Je hebt dan geen vermogen op te geven, maar de boeterente is dan ook dit jaar aftrekbaar.
Klopt, maar iets beter:
als je eind december aflost: zorg dat je de boeterente ook dit jaar betaalt (want als je die in 2012 betaalt levert die waarschijnlijk geen aftrek op.

en het vermogen: voor 2011 valt er al niets meer te regelen qua vermogen (1 januari is de peildatum). Maar voor 2012 heb je dan een flink lager vermogen in box 3.

Re: Boeterente

Geplaatst: 18 jun 2011 01:29
door Emmy75
masterslave schreef: TS wil geen opties doorrekenen, maar zijn/haar hypotheek aflossen i.v.m. aangifte bij de belasting dienst, om geen vermogensbelasting te betalen.
Dit is het uitgangspunt, maar wil alleen de boete van 14 dagen betalen.
CB heeft het al opgemerkt, dat de aflossing pas half januari kan plaatsvinden, dan is het vermogen op 31 december nog aanwezig, dus vermogensbelasting betalen.
Ik weet wat TS wil... Ik wil ook zoveel maar niet alles is mogelijk :mrgreen:
Overigens aflossen kan altijd zolang er maar geld is om af te lossen. Er is enkel een prijskaartje aan verbonden in sommige gevallen. Hiermee zou TS altijd de vermogensbelasting (2012; idd zoals SJZ zei 2011 is te laat) van dit bedrag kunnen vermijden, echter het is niet handig om 100 euro uit te geven om elders 80 te besparen. Dus is het een kwestie van rekenen. Vandaar ook de opmerking om een meerdere opties door te rekenen misschien is een andere optie wel goedkoper.

Ik begon de post met: Linksom of rechtsom, ergens zal er iets betaald moeten worden Daarom is het niet handig om het stukje van de opties als losstaand stukje te nemen. Met ergens bedoelde ik of het nu boeterente is of vermogensrendementsheffing per 1-1-12. TS kan eens informeren wat de hoogte van de boeterente is in de verschillende scenario's.
TS wil nu eenmaal vervroegd aflossen en daar is een boete aan verbonden daar kun je bijna onmogelijk omheen, tenzij de marktrente nu hoger is dan de hypotheekrente en deze ontsnapppingsmogelijkheid in de voorwaarden staat.

Re: Boeterente

Geplaatst: 19 jun 2011 10:52
door courier
Er mag dus op 16/1/2012 boetevrij worden afgelost; vraag de ING begin november een algehele aflosnota per die datum en betaal dat bedrag op 29 december 2011.
Stap eind januari 2012 naar een willekeurige notaris en laat die een royementsvolmacht (voor doorhaling van de hypotheek) naar de ING sturen; daar rekent de notaris kosten voor maar die zijn fiscaal aftrekbaar.

Re: Boeterente

Geplaatst: 19 jun 2011 17:22
door marcel75
En waarom niet al in december 10% aflossen boetevrij?

Re: Boeterente

Geplaatst: 19 jun 2011 19:10
door kweenie
courier schreef:Er mag dus op 16/1/2012 boetevrij worden afgelost; vraag de ING begin november een algehele aflosnota per die datum en betaal dat bedrag op 29 december 2011.
Als per 1 januari het bedrag wel gestort is, maar nog niet formeel afgelost is (omdat je dat past half januari wilt doen vanwege de boeterente), dan heb je op dat 1 januari nog steeds een hypotheek schuld en een box-3 vordering op ING. Dat is dus niet een methode die zal werken.

Re: Boeterente

Geplaatst: 20 jun 2011 00:20
door Emmy75
marcel75 schreef:En waarom niet al in december 10% aflossen boetevrij?
Geen idee... Lijkt mij sowieso handig om te doen buiten de eventuele oplossing voor de rest van de hypotheek welke gekozen wordt. Volgens mij refereerde ik ook ergens aan die mogelijkheid.. Misschien mag TS zelfs wel meer boetevrij aflossen dan 10%, maar 10% komt wel bij de meesten voor als ik het goed heb.
kweenie schreef:Als per 1 januari het bedrag wel gestort is, maar nog niet formeel afgelost is (omdat je dat past half januari wilt doen vanwege de boeterente), dan heb je op dat 1 januari nog steeds een hypotheek schuld en een box-3 vordering op ING. Dat is dus niet een methode die zal werken.
Inderdaad en deze vordering moet nog steeds opgegeven worden ttbv de vermogenrendementsheffing.

Volgens mij zijn recent de peildata gewijzigd.. maar een vergelijkbaar voorbeeld van toen er ook een peildatum op 31-12 was, was een verhaal van een winnaar van de oudejaarsloterij. Deze winnaar had op 31-12 van enig jaar de jackpot gewonnen en moest over dat jaar en het bedrag van de jackpot wel nog even de vermogensbelasting betalen want de trekking was vlak voor twaalven bekend gemaakt. De claim van de winnaar dat deze het geld op 31-12 nog niet ter beschikking of in bezit had, werd afgewezen omdat er op het moment van bekendmaking een vordering van de winnaar was ontstaan op de Staatsloterij.

Re: Boeterente

Geplaatst: 20 jun 2011 08:24
door kweenie
Emmy75 schreef: Volgens mij zijn recent de peildata gewijzigd.
Er is veranderd dat voor de heffing niet meer het gemiddelde van het saldo van 1-1 en 31-12 telt, maar dat alleen naar het saldo per 1-1 wordt gekeken. Het is dus nog steeds handig om te proberen het saldo aan box-3 bezit op 1-1 zo laag mogelijk te houden.

En inderdaad tellen dan niet alleen banksaldi mee, maar ook ander vorderingen, zoals een gewonnen maar nog niet geïncasseerde prijs, of een aan de bank overgemaakt hypotheekaflossingsbedrag dat nog niet gebruikt is voor de aflossing.

Re: Boeterente

Geplaatst: 20 jun 2011 17:01
door Emmy75
kweenie schreef: Het is dus nog steeds handig om te proberen het saldo aan box-3 bezit op 1-1 zo laag mogelijk te houden.
Uiteraard. :wink: Alleen zou je in dit specifieke voorbeeld wel even moeten rekenen wat goedkoper is. De netto boeterente of de vermogensbelasting.

De veranderingen van de peildatum was in mijn voorbeeld van de staatsloterij van belang omdat er in de oude situatie een jaar is waarover wel vermogensbelasting betaald moet worden en nu niet. Maar illustreerde wel goed dat het hebben van een vordering voldoende is om toch te moeten betalen.

Stel de oude peildata zijn nog van toepassing en iemand wint op 31-12-2011 de oudejaarsloterij. Dan moet over het jaar 2011 ook al deels vermogensbelasting betaald worden, hoewel je het geld echt nog niet hebt op 31-12. Dus eigenlijk voor die paar minuutjes (uitslag even voor 12ven) gaat het wel mee in dat jaar :wink: In de nieuwe situatie is het zo dat deze persoon dat bedrag niet meer hoeft op te geven voor het jaar 2011 (immers peildatum lag op 1-1-11) maar wel voor 2012 omdat op 1-1-12 wel een vordering is.

Re: Boeterente

Geplaatst: 20 jun 2011 22:10
door SJZ
daar rekent de notaris kosten voor maar die zijn fiscaal aftrekbaar.
Fijne tip courier. In 2012 hebben zij dus verder niet of nauwelijks aftrekbare kosten voor de eigen woning. Alleen deze notariskosten. Denk je nou echt dat die hoger zijn dan het eigenwoningforfait? Dus ja, deze kosten zijn wel aftrekbaar maar in de praktijk hebben ze er niks aan.

Re: Boeterente

Geplaatst: 21 jun 2011 07:55
door courier
SJZ: TS gaat algeheel aflossen rond de jaarwisseling 2011/2012; ik denk dat ze zich wel hebben gerealiseerd dat het dan definitief afgelopen is met de aftrek van hypotheekrente. De bijtelling van het eigenwoningforfait wordt vervolgens een fiscaal nadeel, maar de eigen woning blijft wel in box 1 dus geen vermogensrendementsheffing zolang ze er blijven wonen natuurlijk.

Re: Boeterente

Geplaatst: 21 jun 2011 08:45
door kweenie
Klopt, maar SJZ doelde op de aftrekbaarheid van de notariskosten. Aangezien de notariskosten lager zullen zijn dan het EWF, zal de aftrekbaarheid van de notariskosten volledig worden gecompenseerd door het EWF. Je hebt er dus geen fiscaal voordeel van. De opmerking dat de notariskosten aftrekbaar zijn leidt in dit geval dus niet tot een fiscaal voordeel.

Overigens hóef je de hypotheek ook niet door te halen. Zo lang je geen andere hypotheek wil of wil verhuizen, heb je er geen last van. En als je een andere hypotheek wil of wil verhuizen, dan moet je toch naar de notaris. De kosten om dan tegelijk met andere zaken ook de hypotheek te royeren zijn vele malen lager dan de kosten om alleen de hypotheek te royeren.