LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] E-nummers, vervolg
E-nummers, vervolg
Na de uitzending van Radar van 20 februari 2012 is er weinig gebeurd. Hierbij één voorbeeld : E250
Nog steeds wordt in bijna alle vleeswaren en kaas in de Supermarkt wordt E250 als conserveermiddel toegepast. Wordt vermeld als E250 of Natriumnitriet op het etiket. Het boekje "Wat zit er in uw eten" van Corinne Courget vermeld: E250/Natriumnitriet Chemisch conserveermiddel dat, vermengd met keukenzout, in de maag wordt omgezet in nitrosamine. Risico's:hyperactiviteit,astma,slapeloosheid,misselijkheid,duizeligheid,lagebloeddruk en ...........kankerverwekkend............Echt vermijden...........
Vleeswaren en kaas eet de bevolking in aanzienlijke hoeveelheden. Door combinatie van het eten van meerdere producten per etmaal wordt volgens mij de maximaal toegestane inname overschreden. Is hier onafhankelijk onderzoek naar gedaan?
Waar blijft de regelgeving van de overheid??????????? Giftige E nummers moeten verboden worden!!!!!!!!!
Nog steeds wordt in bijna alle vleeswaren en kaas in de Supermarkt wordt E250 als conserveermiddel toegepast. Wordt vermeld als E250 of Natriumnitriet op het etiket. Het boekje "Wat zit er in uw eten" van Corinne Courget vermeld: E250/Natriumnitriet Chemisch conserveermiddel dat, vermengd met keukenzout, in de maag wordt omgezet in nitrosamine. Risico's:hyperactiviteit,astma,slapeloosheid,misselijkheid,duizeligheid,lagebloeddruk en ...........kankerverwekkend............Echt vermijden...........
Vleeswaren en kaas eet de bevolking in aanzienlijke hoeveelheden. Door combinatie van het eten van meerdere producten per etmaal wordt volgens mij de maximaal toegestane inname overschreden. Is hier onafhankelijk onderzoek naar gedaan?
Waar blijft de regelgeving van de overheid??????????? Giftige E nummers moeten verboden worden!!!!!!!!!
Re: E-nummers, vervolg
Euh ja, plenty onderzoek, oa door de EU in het kader van de E-nummer toekenning. Daarom weten we dat E250 het enige additief is wat botulisme kan doden, en in die functie dus zeker wel nuttig is. Ook weten we door onderzoek dat het, gebruikt samen met een sterke anti-oxidant als vitamine C, prima te gebruiken is in geconserveerde levensmiddelen, omdat een anti-oxidant de mogelijke vorming van nitrosaminen sterk remt.wimdsh schreef:Na de uitzending van Radar van 20 februari 2012 is er weinig gebeurd. Hierbij één voorbeeld : E250
Nog steeds wordt in bijna alle vleeswaren en kaas in de Supermarkt wordt E250 als conserveermiddel toegepast. Wordt vermeld als E250 of Natriumnitriet op het etiket. Het boekje "Wat zit er in uw eten" van Corinne Courget vermeld: E250/Natriumnitriet Chemisch conserveermiddel dat, vermengd met keukenzout, in de maag wordt omgezet in nitrosamine. Risico's:hyperactiviteit,astma,slapeloosheid,misselijkheid,duizeligheid,lagebloeddruk en ...........kankerverwekkend............Echt vermijden...........
Vleeswaren en kaas eet de bevolking in aanzienlijke hoeveelheden. Door combinatie van het eten van meerdere producten per etmaal wordt volgens mij de maximaal toegestane inname overschreden. Is hier onafhankelijk onderzoek naar gedaan?
Waar blijft de regelgeving van de overheid??????????? Giftige E nummers moeten verboden worden!!!!!!!!!
En alhoewel de poging van Corinne Courget tot het versimpelen van de complexe biochemische processen rondom het produceren, bereiden, consumeren en verteren van voedsel lovenswaardig is, valt ook zij in de valkuil dat ze het zo simplistisch schrijft, dat Henk en Ingrid nu ineens bedenken dat knakworsten kankerverwekkend zijn, met dit soort paniekpost tot gevolg.
Re: E-nummers, vervolg
Alles is giftig als je er de verkeerde hoeveelheden van gebruikt. Ook van 100% natuurlijke stoffen (veel E-nummer stoffen komen overigens gewoon in de natuur voor) kan je morsdood gaan.wimdsh schreef:Na de uitzending van Radar van 20 februari 2012 is er weinig gebeurd. Hierbij één voorbeeld : E250
Nog steeds wordt in bijna alle vleeswaren en kaas in de Supermarkt wordt E250 als conserveermiddel toegepast. Wordt vermeld als E250 of Natriumnitriet op het etiket. Het boekje "Wat zit er in uw eten" van Corinne Courget vermeld: E250/Natriumnitriet Chemisch conserveermiddel dat, vermengd met keukenzout, in de maag wordt omgezet in nitrosamine. Risico's:hyperactiviteit,astma,slapeloosheid,misselijkheid,duizeligheid,lagebloeddruk en ...........kankerverwekkend............Echt vermijden...........
Vleeswaren en kaas eet de bevolking in aanzienlijke hoeveelheden. Door combinatie van het eten van meerdere producten per etmaal wordt volgens mij de maximaal toegestane inname overschreden. Is hier onafhankelijk onderzoek naar gedaan?
Waar blijft de regelgeving van de overheid??????????? Giftige E nummers moeten verboden worden!!!!!!!!!
Re: E-nummers, vervolg
In veel voeding zitten meerdere E nummers. Het is niet uit te sluiten dat in de voeding per etmaal de totale inname van giftige stoffen de wettelijke norm overschrijdt.
Verder vraag ik mij af in hoeverre de E nummers elkaar beginvloeden , versterken of verzwakken, in negatieve zin. Is hier ooit onderzoek naar gedaan?
Graag reactie(s)
Verder vraag ik mij af in hoeverre de E nummers elkaar beginvloeden , versterken of verzwakken, in negatieve zin. Is hier ooit onderzoek naar gedaan?
Graag reactie(s)
Re: E-nummers, vervolg
De toegestane dosering van elk E-nummer, wat ook onderdeel is van de goedkeuring ervan door de EU, is zo gekozen dat je er in praktische zin geen overdosis van kan krijgen als je het product met E-nummers normaal consumeert. Op producten, oa kauwgum, met xylitol (E967), staat verplicht vermeld dat bij grote inname er een laxerend effect op kan treden. Voor een volwassen man, is dat grofweg 75 stukjes kauwgum per etmaal. Er zit een behoorlijke veiligheidsmarge in, vaak een factor 100 of meer.wimdsh schreef:In veel voeding zitten meerdere E nummers. Het is niet uit te sluiten dat in de voeding per etmaal de totale inname van giftige stoffen de wettelijke norm overschrijdt.
Verder vraag ik mij af in hoeverre de E nummers elkaar beginvloeden , versterken of verzwakken, in negatieve zin. Is hier ooit onderzoek naar gedaan?
Graag reactie(s)
En er is plenty onderzoek gedaan, zo is namelijk bekend geworden dat E250 wel veilig voor levensmiddelen gebruikt kan worden icm een ant-oxidant als E300 (ascorbinezuur).
Re: E-nummers, vervolg
Waarop baseer je deze uitspraak?wimdsh schreef:In veel voeding zitten meerdere E nummers. Het is niet uit te sluiten dat in de voeding per etmaal de totale inname van giftige stoffen de wettelijke norm overschrijdt.
Feitelijk heb je niks te melden, maar loop je vooral paniek te zaaien. Waarom eigenlijk?wimdsh schreef:Verder vraag ik mij af in hoeverre de E nummers elkaar beginvloeden , versterken of verzwakken, in negatieve zin. Is hier ooit onderzoek naar gedaan?
Graag reactie(s)
Re: E-nummers, vervolg
[Bericht verwijderd door de Moderator in overleg met de gebruiker.]
Re: E-nummers, vervolg
Waarom zijn er soms 6 of meer e nummers in een product nodig ?
Re: E-nummers, vervolg
Omdat verschillende stoffen verschillende functies hebben...
Re: E-nummers, vervolg
Omdat elk E-nummer een specifiek kenmerk van een product kan doen behouden, verzwakken of versterken, en omdat sommige E-nummers de werking van andere positief kunnen beïnvloeden. Zie mijn post hierboven over de wisselwerking tussen E-250 en E-300.Tony12345 schreef:Waarom zijn er soms 6 of meer e nummers in een product nodig ?
Re: E-nummers, vervolg
Ik lees op een blik erwtensoep geloof ik 5 e nummers
wat moet er behouden worden in erwtensoep behalve de conservering?
wat moet er behouden worden in erwtensoep behalve de conservering?
Re: E-nummers, vervolg
Kleur, zuurtegraad en emulsie om er zo maar wat te noemen. En zoals al gezegd, een E-nummer kan ook toegevoegd worden om de negatieve effecten van een ander E-nummer wat af te zwakken.Tony12345 schreef:Ik lees op een blik erwtensoep geloof ik 5 e nummers
wat moet er behouden worden in erwtensoep behalve de conservering?
Re: E-nummers, vervolg
Volgens mij is het woord "vervolg" in de titel onjuist, ik zie tenminste niets nieuws maar een herhaling van een oude uitgekauwde discussie. Een vervolg suggereert dat er op z'n minst iets nieuws te melden is.