Kijk, hier komen we dus bij de gebakken lucht uit.jonis schreef: ↑10 sep 2019 13:00Voor kwaliteitsaanduiding zul je toch naar eiwit en tarwesoort (hard/zacht) moeten kijken. waarbij de bakker/meelboer zal gaan kijken naar bakaard en bakeigenschappen en dit gaat controleren dmv valgetal.
Waarbij een slechtere kwalteit bloem/meel eigenlijk voor de consument nog niets zegt; het geeft de bakker alleen maar aan waar hij het voor kan gaan gebruiken. Zoals bijv de zachte tarwe; zeeuwse bloem gebruikt gebruikt wordt voor koekjes/vlaaien en niet voor brood.
Waarbij het onzin is om naar beste kwalteit tarwe te kijken voor een simpel busbrood, de prijs daarvan 2-3x zo hoog is en de consument dat uiteindelijk niet kan betalen in de supermarkt.
Meel uit Zeeland zal ik voor mijn brood beslist niet gebruiken. Ook geen speltmeel. Buiten dat 'Zeeuwse spelt' zoals één molenaar het noemde waarschijnlijk Franckenkorn is, vind ik het vanwege de bakaard voor brood niet zo geschikt.
Voor een particulier die zelf zijn brood bakt is de beste kwaliteit (tarwe of spelt is om het even) wél haalbaar. Je betaalt immers de prijs van het meel. Niet de toegevoegde waarde van de bakker. Ik betaalde onlangs 2,40 voor een kilo ecologisch geteelde Oberkulmer Rotkorn. Dat is, wat meel betreft, 1,20 per brood. Een van de oersoorten spelt, zonder bestrijdingsmiddelen, groeiremmers en wat al niet meer, gemalen bij de molen waar ik het kocht.
Uiteraard kan het goedkoper. Bij de Jumbo kun je prima tarwebloem voor 39 cent per kilo kopen. Kun je uitstekende broden van bakken, ik heb het gedaan. Waarom het zo goedkoop is? Het komt vermoedelijk uit Polen of Wit-Rusland. Inderdaad, een prima klimaat om tarwe te telen, en vanwege de lage lonen goedkoop. Alleen weet je niet wat er aan chemische middelen gebruikt is om de opbrengst zo groot mogelijk te krijgen.