De discussie die daarop volgde was of onderzoek dat door de industrie (mede) gefinancierd is nog wel betrouwbaar is (3). Vreemd omdat het betreffende onderzoek daar geen aanleiding voor geeft. Het onderzoek was mede gefinancierd door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), maar met de conclusie was niets mis (4):
"Conclusion: This dose-response meta-analysis of prospective studies indicates that milk intake is not associated with total mortality but may be inversely associated with overall CVD risk; however, these findings are based on limited numbers."
Op 23 september is er een lezing geweest waar Walter Willett aangaf dat het gebruik van melk gepaard gaat met een hoger risico op prostaatkanker (5).
Het Voedingscentrum ontkent dat op haar site (6):
Een voedingsmiddel bestaat uit verschillende voedingsstoffen. Het netto-effect van deze stoffen (met een bepaalde weging) bepaalt of een voedingsmiddel al dan niet past in een gezond voedingspatroon. Voordelen van melk zijn bijvoorbeeld dat het calcium, fosfor, zink, vitamine B2 en vitamine B12 bevat. Zuivelproducten zijn in het Nederlandse voedingspatroon een belangrijke bron daarvoor.Voedingscentrum schreef:Het wetenschappelijke bewijs voor negatieve effecten van melk op prostaatkanker is er niet.
Het drinken van melk gaat verder onder andere gepaard met een lager risico op dikkedarm kanker, ischemische hartziekten, herseninfarct, diabetes mellitus en een lagere mortaliteit (7, 8 ).
Daarentegen zijn er wel degelijk aanwijzingen dat het drinken van melk het risico op prostaatkanker in lichte mate verhoogt (9-12). Hoewel niet alle onderzoeken dit bevestigen (13-17).
Dat er geen bewijzen zijn voor negatieve effecten van melk op prostaatkanker, zoals het Voedingscentrum beweert, is daarom niet juist. Er zijn tegenstrijdige resultaten wat het Voedingscentrum lijkt te ontkennen. Van het Voedingscentrum mag een andere conclusie verwacht worden:
Alles afgewogen lijkt mij weinig mis met het drinken van een glas melk. Naast het onzekere nadelige effect op prostaatkanker zijn er ook gunstige effecten. Vis bevat ook in kleine hoeveelheden kwik, dioxines en PCB’s. Niet biologische groente en fruit sporen van bestrijdingsmiddelen, alcohol verhoogt het risico op borstkanker en volkoren producten bevatten fytaten die de opname van bepaalde mineralen remmen.Voedingscentrum schreef:Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.
Literatuur
1. http://www.wakkerdier.nl/uploads/media_ ... iginal.pdf
2. http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen ... ek-aan.ece
3. http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/386 ... etrouwbaar_
4. Sabita S Soedamah-Muthu, et al. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr January 2011 vol. 93 no. 1 158-171
5. http://player.companywebcast.com/planet ... /nl/Player
6. http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws ... eling.aspx
7. Aune D, et al. Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Ann Oncol. 2011 May 26.
8. Elwood PC, et al. The consumption of milk and dairy foods and the incidence of vascular disease and diabetes: an overview of the evidence. Lipids. 2010 Oct;45(10):925-39. Epub 2010 Apr 16.
9. Chan JM et al. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr October 2001 vol. 74 no. 4 549-554
10. Chan JM, Giovannucci EL. Dairy products, calcium, and vitamin D and risk of prostate cancer. Epidemiol Rev. 2001;23(1):87-92.
11. Giovannucci E et al. A prospective study of calcium intake and incident and fatal prostate cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Feb;15(2):203-10.
12. Ahn J et al. Dairy products, calcium intake, and risk of prostate cancer in the prostate, lung, colorectal, and ovarian cancer screening trial. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Dec;16(12):2623-30.
13. Berndt SI, Carter HB, Landis PK, et al. Calcium intake and prostate cancer risk in a long-term aging study: the Baltimore Longitudinal Study of Aging. Urology 2002;60:1118–23.
14. Koh KA, et al. Dairy products, calcium and prostate cancer risk. Br J Cancer 2006;95:1582–5.
15. Rohrmann S, et al. Meat and dairy consumption and subsequent risk of prostate cancer in a US cohort study. Cancer Causes Control 2007;18:41–50.
16. Severi G, et al. Re: Prospective studies of dairy product and calcium intakes and prostate cancer risk: a meta-analysis. J Natl Cancer Inst 2006;98:794–5.
17. Schuurman AG, et al. Animal products, calcium and protein and prostate cancer risk in The Netherlands Cohort Study. Br J Cancer 1999;80:1107–13.