Wat ik miste in de uitzending is het nut van (essentiele) vetzuren (waaronder omega 3) voor de hersenen. Deze bestaan voor 60% uit vetten en hebben deze vetten nodig. Door de vetarme maaltijden en moderne productiemethodes zijn deze uit de voeding verdwenen en komen we ze dus te kort aangezien het lichaam ze niet zelf kan maken. Dyslectie, ADHD kinderen, allergieen e.d. zijn het gevolg.
Tevens kunnen de eskimo's als voorbeeld gegeven worden. Deze eten voornamelijk vette vis, krijgen hierdoor voldoende essentiele vetzuren binnen en hier bestaat het begrip hart en vaatziekten niet.
En wat betreft de lange termijn, gezien de ontwikkeling van de mensheid over een periode van ruim 2 miljoen jaar, zie je dat we slechts de laatste 10.000 jaar koolhydraten eten. Hiervoor bestond onze maaltijd uit vlees, vis, bladgroente, noten en fruit. Met deze voeding hebben we ons dus aardig ontwikkeld zou ik zo zeggen.
Laatste vraag naar de programma makers:
hbben zij wel eens onderzocht hoe een instantie als het voedingscentrum aan hun middelen komen?
Deze worden gefinancierd door de grote levensmiddelenfabricanten en hebben er dus alle belang bij naar hun pijpen te dansen en de houdbare (light, vetarme) producten te blijven promoten.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Vetten, omega 3, koolhydraten
Re: Vetten, omega 3, koolhydraten
Hoi Erik,
ik vraag mij eerder af waar jij je informatie vandaan hebt. Het voedingscentrum neemt informatie aan van de laatste onderzoeken op het gebied van voeding.
In het programma werd ook gezegd dat de opkomst van light en minder vette producten niet enkel positief is omdat sommige mensen er de neiging van krijgen meer te gaan eten omdat ze denken dat ze er niet dik van worden.
Je hebt gelijk sommige vetzuren onmisbaar zijn; linolzuur (omega 6) en linoleenzuur (omega 3), maar die zijn niet uit onze voeding verdwenen. Het is ook alleen linoleenzuur dat essentieel is van de omega 3 vetzuren, verder zijn ze niet essentieel, ze zijn echter wel gezond. De informatie over deze vetten is echter niet van belang bij het Atkinsdieet kennelijk, want bij dat dieet krijg je veel teveel van de verzadigde vetten binnen die niet gezond zijn. Bij dat dieet wordt dus geen rekening gehouden met de gezondheidsaspecten van vetten.
Vr. gr
Nynke
ik vraag mij eerder af waar jij je informatie vandaan hebt. Het voedingscentrum neemt informatie aan van de laatste onderzoeken op het gebied van voeding.
In het programma werd ook gezegd dat de opkomst van light en minder vette producten niet enkel positief is omdat sommige mensen er de neiging van krijgen meer te gaan eten omdat ze denken dat ze er niet dik van worden.
Je hebt gelijk sommige vetzuren onmisbaar zijn; linolzuur (omega 6) en linoleenzuur (omega 3), maar die zijn niet uit onze voeding verdwenen. Het is ook alleen linoleenzuur dat essentieel is van de omega 3 vetzuren, verder zijn ze niet essentieel, ze zijn echter wel gezond. De informatie over deze vetten is echter niet van belang bij het Atkinsdieet kennelijk, want bij dat dieet krijg je veel teveel van de verzadigde vetten binnen die niet gezond zijn. Bij dat dieet wordt dus geen rekening gehouden met de gezondheidsaspecten van vetten.
Vr. gr
Nynke
Re: Vetten, omega 3, koolhydraten
Nynke
Misschien moet jij eens het laatste boek van Atkins lezen (USA 2002) zodat je weet waar je over spreekt.
Atkins pleit bijvoorbeeld voor het gebruik van plantaardige olieën, vis ipv vlees, en een van de eerste zaken die aan je menu worden toegevoed zijn noten en zaden.
Tot slot: light/low-fat producten bevatten meer koolhydraten, de schommelingen in de bloedsuikerspiegel die deze producten veroorzaken leiden ertoe dat men meer honger krijgt. Het heeft er niks mee te maken dat mensen denken dat ze er meer van mogen, het is gewoon een fysieke reactie van het lichaam.
Misschien moet jij eens het laatste boek van Atkins lezen (USA 2002) zodat je weet waar je over spreekt.
Atkins pleit bijvoorbeeld voor het gebruik van plantaardige olieën, vis ipv vlees, en een van de eerste zaken die aan je menu worden toegevoed zijn noten en zaden.
Tot slot: light/low-fat producten bevatten meer koolhydraten, de schommelingen in de bloedsuikerspiegel die deze producten veroorzaken leiden ertoe dat men meer honger krijgt. Het heeft er niks mee te maken dat mensen denken dat ze er meer van mogen, het is gewoon een fysieke reactie van het lichaam.
Re: Vetten, omega 3, koolhydraten
DJ
Ik denk dat jij de psychische invloed vergeet. Er is verscheidene malen aan getoond dat mensen gemiddeld meer binnen krijgen wanneer ze light producten gebruiken, omdat ze denken dat ze er toch meer van kunnen eten omdat het miner calorien bevat. Ook op andere vakgebieden zijn soortgelijke conclusies getrokken; bijvoorbeeld worden mensen ook minder voorzichtig in het verkeer wanneer ze airbags hebben. Ze worden niet bewust minder voorzichtig, maar dit gebeurt onderbewust. Ik geloof natuurlijk wel dat er ook fysieke invloed is zoals jij zij, maar onderschat niet de psychische invloed.
Verder heeft het onderwerp light-producten en omega 3 vetzuren toch nauwelijks iets met het atkinsdieet te maken? Ik snap niet wat je punt is.
Ik denk dat jij de psychische invloed vergeet. Er is verscheidene malen aan getoond dat mensen gemiddeld meer binnen krijgen wanneer ze light producten gebruiken, omdat ze denken dat ze er toch meer van kunnen eten omdat het miner calorien bevat. Ook op andere vakgebieden zijn soortgelijke conclusies getrokken; bijvoorbeeld worden mensen ook minder voorzichtig in het verkeer wanneer ze airbags hebben. Ze worden niet bewust minder voorzichtig, maar dit gebeurt onderbewust. Ik geloof natuurlijk wel dat er ook fysieke invloed is zoals jij zij, maar onderschat niet de psychische invloed.
Verder heeft het onderwerp light-producten en omega 3 vetzuren toch nauwelijks iets met het atkinsdieet te maken? Ik snap niet wat je punt is.
Re: Vetten, omega 3, koolhydraten
Nynke
Of er ook een psychische reden is weet ik niet, maar ik weet wel uit ervaring dat er een lichamelijke reactie is op het eten van veel (hoog glycemische) koolhydraten.
Zo lag ik vroeger 2 uur lang suf en hongerig op de bank na het eten van pasta. Daarvan kun je blijven eten omdat het totaal niet vult.
Nu eet ik low-carb en heb ik nergens meer last van. Ga nu met plezier sporten (vroeger was ik daar gewoon te moe voor), eet minder, heb meer energie, slaap korter (maar ben wel uitgeslapen!)
Je schreef: "De informatie over deze vetten is echter niet van belang bij het Atkinsdieet kennelijk, want bij dat dieet krijg je veel teveel van de verzadigde vetten binnen die niet gezond zijn. Bij dat dieet wordt dus geen rekening gehouden met de gezondheidsaspecten van vetten."
Dat is niet juist. Daarom raad ik je aan -als je echt een mening over Atkins wil geven- om zijn boek uit 2002 te lezen:
Bijv. over de goede omega vetzuren: Atkins raadt vis en noten/zaden aan omdat deze daar veel in zitten.
Verder zegt Atkins niet dat vet zomaar onbeperkt mag. Even kort de regels van Atkins mbt vet:
- je eet een minimale hoeveelheid koolhydraten (alleen aan groenten). Omdat eiwitten ook een lichte bloedsuikerreactie veroorzaken dien je dat ook zoveel mogelijk te beperken en eet je dus een hoog percentage aan vet (let op: dus niet veel vet maar een hoog aandeel aan vet)
- je eet tot je verzadigd bent (niet overeten!) wanneer je honger hebt. Dit is bij Atkins maaltijden (door het vet!) al heel snel, je eet zo veel minder dan normaal.
Je eet dus een hoog aandeel aan vet, maar dat betekent niet dat je meer vet dan normaal eet!
Of er ook een psychische reden is weet ik niet, maar ik weet wel uit ervaring dat er een lichamelijke reactie is op het eten van veel (hoog glycemische) koolhydraten.
Zo lag ik vroeger 2 uur lang suf en hongerig op de bank na het eten van pasta. Daarvan kun je blijven eten omdat het totaal niet vult.
Nu eet ik low-carb en heb ik nergens meer last van. Ga nu met plezier sporten (vroeger was ik daar gewoon te moe voor), eet minder, heb meer energie, slaap korter (maar ben wel uitgeslapen!)
Je schreef: "De informatie over deze vetten is echter niet van belang bij het Atkinsdieet kennelijk, want bij dat dieet krijg je veel teveel van de verzadigde vetten binnen die niet gezond zijn. Bij dat dieet wordt dus geen rekening gehouden met de gezondheidsaspecten van vetten."
Dat is niet juist. Daarom raad ik je aan -als je echt een mening over Atkins wil geven- om zijn boek uit 2002 te lezen:
Bijv. over de goede omega vetzuren: Atkins raadt vis en noten/zaden aan omdat deze daar veel in zitten.
Verder zegt Atkins niet dat vet zomaar onbeperkt mag. Even kort de regels van Atkins mbt vet:
- je eet een minimale hoeveelheid koolhydraten (alleen aan groenten). Omdat eiwitten ook een lichte bloedsuikerreactie veroorzaken dien je dat ook zoveel mogelijk te beperken en eet je dus een hoog percentage aan vet (let op: dus niet veel vet maar een hoog aandeel aan vet)
- je eet tot je verzadigd bent (niet overeten!) wanneer je honger hebt. Dit is bij Atkins maaltijden (door het vet!) al heel snel, je eet zo veel minder dan normaal.
Je eet dus een hoog aandeel aan vet, maar dat betekent niet dat je meer vet dan normaal eet!
Re: Vetten, omega 3, koolhydraten
Beste Nynke,
Koolhydraten houden hun eigen verslaving wel in stand. Door de schommeling van het bloedsuikergehalte, insuline probeert de boel laag te krijgen, te laag meestal met een "week" gevoel als gevolg en dus de behoefte aan wat hartigs.
Wat de vetzuren betreft, je hersenen meten de "nutriele" waarde van je bloed. Het meet dus niet je koolhydraatgehalte maar je hoeveelheid vetzuren. Bij te weinig vetzuren zullen de hersenen blijven vragen om meer eten want de waarden welke nodig zijn zijn nog niet bereikt.
Daarom is een vetrijk ontbijt voldoende om de rest van de dag geen honger gevoel meer te hebben.
Het is dus juist de bedoeling om minder te eten zonder daar en honger gevoel bij te hebben.
Dus:
koolhydraten laten je eten en (goede) vetten weerhoudt je hiervan.
Koolhydraten houden hun eigen verslaving wel in stand. Door de schommeling van het bloedsuikergehalte, insuline probeert de boel laag te krijgen, te laag meestal met een "week" gevoel als gevolg en dus de behoefte aan wat hartigs.
Wat de vetzuren betreft, je hersenen meten de "nutriele" waarde van je bloed. Het meet dus niet je koolhydraatgehalte maar je hoeveelheid vetzuren. Bij te weinig vetzuren zullen de hersenen blijven vragen om meer eten want de waarden welke nodig zijn zijn nog niet bereikt.
Daarom is een vetrijk ontbijt voldoende om de rest van de dag geen honger gevoel meer te hebben.
Het is dus juist de bedoeling om minder te eten zonder daar en honger gevoel bij te hebben.
Dus:
koolhydraten laten je eten en (goede) vetten weerhoudt je hiervan.
Re: Vetten, omega 3, koolhydraten
DJ, ik vraag me af of het zinvol is wat we doen.
Net als in de uitzending merk ik dat mensen die jarenlang gebrainwashed zijn met vetarm, willen geloven dat het helpt.
Dat de mensheid zich in 2,4 miljoen jaar heeft kunnen ontwikkelen tot wat we nu zijn zonder koolhydraten in de voeding terwijl slechts de laatste 10.000 jaar dit deze koolhydraten in beeld zijn gekomen en de gevolgen in deze "welvaart"maatschappij komen nu naar boven.
En wat de omega vetzuren, later in 2-vandaag werd even het nut hiervan voor de hersenen (dyslectie, ADHD-kinderen) duidelijk gemaakt.
Maar dit zullen ze ook wel niet geloven.
groeten erik
Net als in de uitzending merk ik dat mensen die jarenlang gebrainwashed zijn met vetarm, willen geloven dat het helpt.
Dat de mensheid zich in 2,4 miljoen jaar heeft kunnen ontwikkelen tot wat we nu zijn zonder koolhydraten in de voeding terwijl slechts de laatste 10.000 jaar dit deze koolhydraten in beeld zijn gekomen en de gevolgen in deze "welvaart"maatschappij komen nu naar boven.
En wat de omega vetzuren, later in 2-vandaag werd even het nut hiervan voor de hersenen (dyslectie, ADHD-kinderen) duidelijk gemaakt.
Maar dit zullen ze ook wel niet geloven.
groeten erik