TGT dusJolijn schreef:Als de THT datum (juist voor producten die niet zo heel snel bederven) toch zo van belang is, dekt het eigenlijk de lading niet. Het zou dan niet tenMINSTE houdbaar tot moeten zijn, maar maximaal houdbaar tot.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Voedselbank-screening- voedsel over datum
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Yep.angel1978 schreef:TGT dusJolijn schreef:Als de THT datum (juist voor producten die niet zo heel snel bederven) toch zo van belang is, dekt het eigenlijk de lading niet. Het zou dan niet tenMINSTE houdbaar tot moeten zijn, maar maximaal houdbaar tot.
't Zal 1 vd twee zijn.
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Even resumeren Teunbosseman:
Zo'n 15 jaar geleden ben je ziek geworden; paar dagen buikkrampen en wat daarbij hoort. De huisarts is er vanuit gegaan dat er iets met het product (voorgesneden rauwkost waarvan de THT-datum nog niet verstreken is) niet goed was. Wat precies is echter niet duidelijk en ook niet meer te achterhalen. Het is mij onduidelijk waarom precies de voorgesneden rauwkost als oorzaak is aangewezen. Wat ik begrijp is dat de rauwkost werd aangewezen omdat er anders geen verklaring kon worden gevonden. Dat vind ik geen sterk bewijs. Waarom lag het niet aan het vlees, zuivel, bereiding, onhygienisch werken of een virusinfectie? Hoe zijn deze mogelijkheden geëlimineerd?
De klachten die je noemt zijn erg aspecifiek, de THT-datum was nog nog niet overschreden en je weet niet meer zeker of het om een THT- of TGT-datum ging. Het is aannemelijk dat een bakje gesneden rauwkost dat in de koeling staat een TGT-datum heeft.
Je schrijft dat het gissen is wat de oorzaak is geweest. Een gaatje in de verpakking zou ook mogelijk zijn waardoor er zuurstof is bijgekomenen en microbieel bederf is opgetreden. In dat geval is niet aan de bewaarvoorwaarden voldaan en ligt de oorzaak niet bij de THT-datum.
Er is een belangrijk verschil tussen producten die snel bederven en gekoeld moeten worden (in principe voorzien van een TGT-datum) en producten die zijn gedroogd, gesteriliseerd, vacuum verpakt etc (in principe voorzien van een THT-datum). Bij voorgesneden rauwkost die in de koeling staat zou ik me redelijk strict aan de houdbaarheidsdatum houden (onafhankelijk of er nu een THT- of TGT-datum op staat). Voor producten die buiten de koeling lang houdbaar zijn is dat anders. Dat brengt mij bij het punt dat Vroem eerder heeft aangehaald: niet blindelings de THT-datum als uiterste consumptiedatum zien, maar zelf blijven nadenken. Het is dan wel van belang dat mensen juist worden voorgelicht.
De THT-datum is geen uiterste consumptiedatum. Het is een soort kwaliteitsgarantie die de fabrikant geeft (de fabrikant is verplicht om een TGT- of THT-datum erop te zetten) en niet is gebaseerd op microbieel bederf. Een magnetron waarvan de garantietermijn is verstreken zet men ook niet bij het vuilnis.
Zo'n 15 jaar geleden ben je ziek geworden; paar dagen buikkrampen en wat daarbij hoort. De huisarts is er vanuit gegaan dat er iets met het product (voorgesneden rauwkost waarvan de THT-datum nog niet verstreken is) niet goed was. Wat precies is echter niet duidelijk en ook niet meer te achterhalen. Het is mij onduidelijk waarom precies de voorgesneden rauwkost als oorzaak is aangewezen. Wat ik begrijp is dat de rauwkost werd aangewezen omdat er anders geen verklaring kon worden gevonden. Dat vind ik geen sterk bewijs. Waarom lag het niet aan het vlees, zuivel, bereiding, onhygienisch werken of een virusinfectie? Hoe zijn deze mogelijkheden geëlimineerd?
De klachten die je noemt zijn erg aspecifiek, de THT-datum was nog nog niet overschreden en je weet niet meer zeker of het om een THT- of TGT-datum ging. Het is aannemelijk dat een bakje gesneden rauwkost dat in de koeling staat een TGT-datum heeft.
Je schrijft dat het gissen is wat de oorzaak is geweest. Een gaatje in de verpakking zou ook mogelijk zijn waardoor er zuurstof is bijgekomenen en microbieel bederf is opgetreden. In dat geval is niet aan de bewaarvoorwaarden voldaan en ligt de oorzaak niet bij de THT-datum.
Er is een belangrijk verschil tussen producten die snel bederven en gekoeld moeten worden (in principe voorzien van een TGT-datum) en producten die zijn gedroogd, gesteriliseerd, vacuum verpakt etc (in principe voorzien van een THT-datum). Bij voorgesneden rauwkost die in de koeling staat zou ik me redelijk strict aan de houdbaarheidsdatum houden (onafhankelijk of er nu een THT- of TGT-datum op staat). Voor producten die buiten de koeling lang houdbaar zijn is dat anders. Dat brengt mij bij het punt dat Vroem eerder heeft aangehaald: niet blindelings de THT-datum als uiterste consumptiedatum zien, maar zelf blijven nadenken. Het is dan wel van belang dat mensen juist worden voorgelicht.
De THT-datum is geen uiterste consumptiedatum. Het is een soort kwaliteitsgarantie die de fabrikant geeft (de fabrikant is verplicht om een TGT- of THT-datum erop te zetten) en niet is gebaseerd op microbieel bederf. Een magnetron waarvan de garantietermijn is verstreken zet men ook niet bij het vuilnis.
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Maar goed betoog. Had zelf in eerder commentaar geschreven over een eventueel gaatje in verpakking, onzichtbaar maar wel bederfelijk. En inderdaad, 15 jaar geleden is een hele tijd.Een magnetron waarvan de garantietermijn is verstreken zet men ook niet bij het vuilnis.
-
- Berichten: 4405
- Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
- Contacteer:
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Robjee schreef:Even resumeren Teunbosseman:
Zo'n 15 jaar geleden ben je ziek geworden; paar dagen buikkrampen en wat daarbij hoort. De huisarts is er vanuit gegaan dat er iets met het product (voorgesneden rauwkost waarvan de THT-datum nog niet verstreken is) niet goed was. Wat precies is echter niet duidelijk en ook niet meer te achterhalen. Het is mij onduidelijk waarom precies de voorgesneden rauwkost als oorzaak is aangewezen. Wat ik begrijp is dat de rauwkost werd aangewezen omdat er anders geen verklaring kon worden gevonden. Dat vind ik geen sterk bewijs. Waarom lag het niet aan het vlees, zuivel, bereiding, onhygienisch werken of een virusinfectie? Hoe zijn deze mogelijkheden geëlimineerd?
De klachten die je noemt zijn erg aspecifiek, de THT-datum was nog nog niet overschreden en je weet niet meer zeker of het om een THT- of TGT-datum ging. Het is aannemelijk dat een bakje gesneden rauwkost dat in de koeling staat een TGT-datum heeft.
Je schrijft dat het gissen is wat de oorzaak is geweest. Een gaatje in de verpakking zou ook mogelijk zijn waardoor er zuurstof is bijgekomenen en microbieel bederf is opgetreden. In dat geval is niet aan de bewaarvoorwaarden voldaan en ligt de oorzaak niet bij de THT-datum.
Er is een belangrijk verschil tussen producten die snel bederven en gekoeld moeten worden (in principe voorzien van een TGT-datum) en producten die zijn gedroogd, gesteriliseerd, vacuum verpakt etc (in principe voorzien van een THT-datum). Bij voorgesneden rauwkost die in de koeling staat zou ik me redelijk strict aan de houdbaarheidsdatum houden (onafhankelijk of er nu een THT- of TGT-datum op staat). Voor producten die buiten de koeling lang houdbaar zijn is dat anders. Dat brengt mij bij het punt dat Vroem eerder heeft aangehaald: niet blindelings de THT-datum als uiterste consumptiedatum zien, maar zelf blijven nadenken. Het is dan wel van belang dat mensen juist worden voorgelicht.
De THT-datum is geen uiterste consumptiedatum. Het is een soort kwaliteitsgarantie die de fabrikant geeft (de fabrikant is verplicht om een TGT- of THT-datum erop te zetten) en niet is gebaseerd op microbieel bederf. Een magnetron waarvan de garantietermijn is verstreken zet men ook niet bij het vuilnis.
Ik snap niet waarom jij zo moet doordrammen over iets waarvan ik 15 jaar gelee ziek ben geworden wat ik als laatste hebt gegeten en waarvan de huisarts als TWEEDE de diagnose heeft gesteld dat enige kon zijn voor 99,99% zekerheid.
15 jaar gelee was de regelgeving heel anders als tegenwoordig, daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Goede vergelijking.......magnetron met verstreken garantie en bakje gesneden rauwkost ppppfffff.
Goh waar zou je ziek van worden ??
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
je trekt een volkomen onlogische conclusie.Teunbosseman schreef:Robjee schreef:Even resumeren Teunbosseman:
Zo'n 15 jaar geleden ben je ziek geworden; paar dagen buikkrampen en wat daarbij hoort. De huisarts is er vanuit gegaan dat er iets met het product (voorgesneden rauwkost waarvan de THT-datum nog niet verstreken is) niet goed was. Wat precies is echter niet duidelijk en ook niet meer te achterhalen. Het is mij onduidelijk waarom precies de voorgesneden rauwkost als oorzaak is aangewezen. Wat ik begrijp is dat de rauwkost werd aangewezen omdat er anders geen verklaring kon worden gevonden. Dat vind ik geen sterk bewijs. Waarom lag het niet aan het vlees, zuivel, bereiding, onhygienisch werken of een virusinfectie? Hoe zijn deze mogelijkheden geëlimineerd?
De klachten die je noemt zijn erg aspecifiek, de THT-datum was nog nog niet overschreden en je weet niet meer zeker of het om een THT- of TGT-datum ging. Het is aannemelijk dat een bakje gesneden rauwkost dat in de koeling staat een TGT-datum heeft.
Je schrijft dat het gissen is wat de oorzaak is geweest. Een gaatje in de verpakking zou ook mogelijk zijn waardoor er zuurstof is bijgekomenen en microbieel bederf is opgetreden. In dat geval is niet aan de bewaarvoorwaarden voldaan en ligt de oorzaak niet bij de THT-datum.
Er is een belangrijk verschil tussen producten die snel bederven en gekoeld moeten worden (in principe voorzien van een TGT-datum) en producten die zijn gedroogd, gesteriliseerd, vacuum verpakt etc (in principe voorzien van een THT-datum). Bij voorgesneden rauwkost die in de koeling staat zou ik me redelijk strict aan de houdbaarheidsdatum houden (onafhankelijk of er nu een THT- of TGT-datum op staat). Voor producten die buiten de koeling lang houdbaar zijn is dat anders. Dat brengt mij bij het punt dat Vroem eerder heeft aangehaald: niet blindelings de THT-datum als uiterste consumptiedatum zien, maar zelf blijven nadenken. Het is dan wel van belang dat mensen juist worden voorgelicht.
De THT-datum is geen uiterste consumptiedatum. Het is een soort kwaliteitsgarantie die de fabrikant geeft (de fabrikant is verplicht om een TGT- of THT-datum erop te zetten) en niet is gebaseerd op microbieel bederf. Een magnetron waarvan de garantietermijn is verstreken zet men ook niet bij het vuilnis.
Ik snap niet waarom jij zo moet doordrammen over iets waarvan ik 15 jaar gelee ziek ben geworden wat ik als laatste hebt gegeten en waarvan de huisarts als TWEEDE de diagnose heeft gesteld dat enige kon zijn voor 99,99% zekerheid.
15 jaar gelee was de regelgeving heel anders als tegenwoordig, daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Goede vergelijking.......magnetron met verstreken garantie en bakje gesneden rauwkost ppppfffff.
Goh waar zou je ziek van worden ??
dat moet je natuurlijk zelf weten, maar daar hoeft dan toch niet iedereen mee eens te zijn..
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Dat doet nu juist wel ter zake, dat maakt toch wel verschil.
Dat doet nu juist wel ter zake, dat maakt toch wel verschil.
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Is toch eigen keus of je dat na de datum nog wilt consumeren ?Jolijn schreef:daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Dat doet nu juist wel ter zake, dat maakt toch wel verschil.
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Uiteraard, maar daar gaat het nu net niet om.karremaar schreef:Is toch eigen keus of je dat na de datum nog wilt consumeren ?Jolijn schreef:daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Dat doet nu juist wel ter zake, dat maakt toch wel verschil.
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Oh dan ga ik maar slapen
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
O.T. Morgen nog wat flappen en dan consuminderen...Is toch eigen keus of je dat na de datum nog wilt consumeren ?
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Ik haal het aan omdat het voor jou de reden is dat je geen producten meer eet met een verlopen THT-datum.Teunbosseman schreef:Ik snap niet waarom jij zo moet doordrammen over iets waarvan ik 15 jaar gelee ziek ben geworden wat ik als laatste hebt gegeten en waarvan de huisarts als TWEEDE de diagnose heeft gesteld dat enige kon zijn voor 99,99% zekerheid
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat voor 99,99% zeker is dat de buikkramp veroorzaakt werd door de rauwkost. Waarom lag het niet aan het vlees, zuivel, bereiding, onhygienisch werken of een virusinfectie? Hoe zijn deze mogelijkheden geëlimineerd?
Dat lijkt mij uiterst relevant wanneer de rauwkost van 15 jaar geleden tegenwoordig een TGT-datum zou krijgen.Teunbosseman schreef:15 jaar gelee was de regelgeving heel anders als tegenwoordig, daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
-
- Berichten: 4405
- Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
- Contacteer:
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
En wat is precies het onlogische ? Niemand hoeft met iemand eens te zijn, zeg ik ook nergensangel1978 schreef:je trekt een volkomen onlogische conclusie.Teunbosseman schreef:Robjee schreef:Even resumeren Teunbosseman:
Zo'n 15 jaar geleden ben je ziek geworden; paar dagen buikkrampen en wat daarbij hoort. De huisarts is er vanuit gegaan dat er iets met het product (voorgesneden rauwkost waarvan de THT-datum nog niet verstreken is) niet goed was. Wat precies is echter niet duidelijk en ook niet meer te achterhalen. Het is mij onduidelijk waarom precies de voorgesneden rauwkost als oorzaak is aangewezen. Wat ik begrijp is dat de rauwkost werd aangewezen omdat er anders geen verklaring kon worden gevonden. Dat vind ik geen sterk bewijs. Waarom lag het niet aan het vlees, zuivel, bereiding, onhygienisch werken of een virusinfectie? Hoe zijn deze mogelijkheden geëlimineerd?
De klachten die je noemt zijn erg aspecifiek, de THT-datum was nog nog niet overschreden en je weet niet meer zeker of het om een THT- of TGT-datum ging. Het is aannemelijk dat een bakje gesneden rauwkost dat in de koeling staat een TGT-datum heeft.
Je schrijft dat het gissen is wat de oorzaak is geweest. Een gaatje in de verpakking zou ook mogelijk zijn waardoor er zuurstof is bijgekomenen en microbieel bederf is opgetreden. In dat geval is niet aan de bewaarvoorwaarden voldaan en ligt de oorzaak niet bij de THT-datum.
Er is een belangrijk verschil tussen producten die snel bederven en gekoeld moeten worden (in principe voorzien van een TGT-datum) en producten die zijn gedroogd, gesteriliseerd, vacuum verpakt etc (in principe voorzien van een THT-datum). Bij voorgesneden rauwkost die in de koeling staat zou ik me redelijk strict aan de houdbaarheidsdatum houden (onafhankelijk of er nu een THT- of TGT-datum op staat). Voor producten die buiten de koeling lang houdbaar zijn is dat anders. Dat brengt mij bij het punt dat Vroem eerder heeft aangehaald: niet blindelings de THT-datum als uiterste consumptiedatum zien, maar zelf blijven nadenken. Het is dan wel van belang dat mensen juist worden voorgelicht.
De THT-datum is geen uiterste consumptiedatum. Het is een soort kwaliteitsgarantie die de fabrikant geeft (de fabrikant is verplicht om een TGT- of THT-datum erop te zetten) en niet is gebaseerd op microbieel bederf. Een magnetron waarvan de garantietermijn is verstreken zet men ook niet bij het vuilnis.
Ik snap niet waarom jij zo moet doordrammen over iets waarvan ik 15 jaar gelee ziek ben geworden wat ik als laatste hebt gegeten en waarvan de huisarts als TWEEDE de diagnose heeft gesteld dat enige kon zijn voor 99,99% zekerheid.
15 jaar gelee was de regelgeving heel anders als tegenwoordig, daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Goede vergelijking.......magnetron met verstreken garantie en bakje gesneden rauwkost ppppfffff.
Goh waar zou je ziek van worden ??
dat moet je natuurlijk zelf weten, maar daar hoeft dan toch niet iedereen mee eens te zijn..
-
- Berichten: 4405
- Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
- Contacteer:
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Jolijn schreef:daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Dat doet nu juist wel ter zake, dat maakt toch wel verschil.
Destijds maakte dat niet uit dus neen doet niet terzake want zou niets hebben verandert destijds. De THT of TGT was nog niet overschreden maar zat er tegenaan.
-
- Berichten: 4405
- Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
- Contacteer:
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Robjee schreef:Ik haal het aan omdat het voor jou de reden is dat je geen producten meer eet met een verlopen THT-datum.Teunbosseman schreef:Ik snap niet waarom jij zo moet doordrammen over iets waarvan ik 15 jaar gelee ziek ben geworden wat ik als laatste hebt gegeten en waarvan de huisarts als TWEEDE de diagnose heeft gesteld dat enige kon zijn voor 99,99% zekerheid
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat voor 99,99% zeker is dat de buikkramp veroorzaakt werd door de rauwkost. Waarom lag het niet aan het vlees, zuivel, bereiding, onhygienisch werken of een virusinfectie? Hoe zijn deze mogelijkheden geëlimineerd?
Dat lijkt mij uiterst relevant wanneer de rauwkost van 15 jaar geleden tegenwoordig een TGT-datum zou krijgen.Teunbosseman schreef:15 jaar gelee was de regelgeving heel anders als tegenwoordig, daarom kan ik niet meer terughalen of destijds THT of TGT was maar doet verder ook niet terzake.
Sjonge sjonge sjonge en dan werd ik ooit beticht van drammerijen.
Lees nog ff terug, daar staat namelijk dat het het laatste was wat ik had gegeten. Nog meer info nodig ? Laat in de avond met toast. 45 min later krampen. Dus voor 99,99% zeker.........en ik kan het weten want ik was het slachtoffer......hoeveel bewijs moet je nog meer hebben ? Huisarts leeft niet meer dus.......
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Is het bewijs ook verdwenenhoeveel bewijs moet je nog meer hebben ? Huisarts leeft niet meer dus.......
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Tsja, ik heb een andere mening, die THT datums staat er niet voor niets op. Als allemaal wel goed was voor consumptie kan die THT wel van verpakkingen worden afgehaald.
Die zou dan, jouw redenering volgend, beter veranderd kunnen worden in TGH.
Die zou dan, jouw redenering volgend, beter veranderd kunnen worden in TGH.
-
- Berichten: 4405
- Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
- Contacteer:
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
TGH ? Je bedoelt TGT. Geen gekke conclusie......maar das niet aan mij en vanwege mijn ervaring nuttig ik geen producten welke over THT zijn. Of het nu wel of niet nog te consumeren is laat ik verder in het midden, ik nuttig het niet.Jolijn schreef:Tsja, ik heb een andere mening, die THT datums staat er niet voor niets op. Als allemaal wel goed was voor consumptie kan die THT wel van verpakkingen worden afgehaald.
Die zou dan, jouw redenering volgend, beter veranderd kunnen worden in TGH.
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Ik weet niet hoe het 15 jaar geleden was, maar tegenwoordig krijgen gekoelde producten die kort houdbaar zijn (naar ik aanneem ook een bakje voorgesneden rauwkost) een TGT-datum. Bij deze producten bestaat de kans dat na deze datum microbieel bederf optreedt waar je ziek van kunt worden. Hiermee zou de reden waarom je producten met een verlopen THT-datum niet eet zijn vervallen.Teunbosseman schreef:Geen gekke conclusie......maar das niet aan mij en vanwege mijn ervaring nuttig ik geen producten welke over THT zijn.
Bij producten die langer houdbaar zijn en een THT-datum hebben is er weinig kans op microbieel bederf waar je ziek van kunt worden. Tocht interpreteer je deze datum hetzelfde als voor bederfelijke producten. Maar volgens is alles nu al (meerdere keren) gezegd.
-
- Berichten: 4405
- Lid geworden op: 29 mar 2011 15:46
- Contacteer:
Re: Voedselbank-screening- voedsel over datum
Inderdaad is het nu al (meerdere keren) gezegd. Ik bepaal zelf of ik producten met verlopen THT wel of niet eet....ik heb besloten om niet te eten ivm ervaring uit verleden.Robjee schreef:Ik weet niet hoe het 15 jaar geleden was, maar tegenwoordig krijgen gekoelde producten die kort houdbaar zijn (naar ik aanneem ook een bakje voorgesneden rauwkost) een TGT-datum. Bij deze producten bestaat de kans dat na deze datum microbieel bederf optreedt waar je ziek van kunt worden. Hiermee zou de reden waarom je producten met een verlopen THT-datum niet eet zijn vervallen.Teunbosseman schreef:Geen gekke conclusie......maar das niet aan mij en vanwege mijn ervaring nuttig ik geen producten welke over THT zijn.
Bij producten die langer houdbaar zijn en een THT-datum hebben is er weinig kans op microbieel bederf waar je ziek van kunt worden. Tocht interpreteer je deze datum hetzelfde als voor bederfelijke producten. Maar volgens is alles nu al (meerdere keren) gezegd.
Wat een ander doet moet deze weten. Hoop dat deze nooit ziek ervan wordt zoals ik destijds ben geweest.