LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Half Nederland ziek van E621
-
- Berichten: 6
- Lid geworden op: 19 apr 2006 21:01
Half Nederland ziek van E621
Half Nederland ziek van E621
Additieven kunnen rare dingen doen met den mensch.
Vooral smaakversterker E621 (ve-tsin, natriumglutaminaat) spant de kroon en wordt veelvuldig gebruikt door levensmiddelenfabrikanten. Kids worden er opgefokt van, anderen denken dat ze griep krijgen of last hebben van hoge bloeddruk, etc. Misschien ben u ook wel eens een beetje raar geworden na het eten bij een Chinees... Ik ken zelfs mensen die anti-depressieva zijn gaan slikken en er uiteindelijk achter kwamen dat de oorzaak van hun "ziek zijn" te wijten was aan E621.
Omdat E621 veelvuldig gebruikt wordt in de levensmiddelenindustrie wordt dit probleem in de doofpot gestopt. Zelfs Google censureert onderwerpen die E621 in een kwaad daglicht stellen. Google censureert trouwens volop...
Het wordt tijd dat dit probleem aangepakt wordt. Heeft RADAR het lef?
Groet,
Rvg
Additieven kunnen rare dingen doen met den mensch.
Vooral smaakversterker E621 (ve-tsin, natriumglutaminaat) spant de kroon en wordt veelvuldig gebruikt door levensmiddelenfabrikanten. Kids worden er opgefokt van, anderen denken dat ze griep krijgen of last hebben van hoge bloeddruk, etc. Misschien ben u ook wel eens een beetje raar geworden na het eten bij een Chinees... Ik ken zelfs mensen die anti-depressieva zijn gaan slikken en er uiteindelijk achter kwamen dat de oorzaak van hun "ziek zijn" te wijten was aan E621.
Omdat E621 veelvuldig gebruikt wordt in de levensmiddelenindustrie wordt dit probleem in de doofpot gestopt. Zelfs Google censureert onderwerpen die E621 in een kwaad daglicht stellen. Google censureert trouwens volop...
Het wordt tijd dat dit probleem aangepakt wordt. Heeft RADAR het lef?
Groet,
Rvg
Re: Half Nederland ziek van E621
Joepie, wederom een topic over voedingsmiddelen.
Nu weer over ve-tsin! Onder welke steen ben jij vandaan gekropen? Iedere redelijk ontwikkelde mens (schrijf je niet meer met "sch"), weet al jaren dat te grote hoeveelheden ve-tsin niet zo goed zijn voor een mens.
Oplossing: niet teveel naar de chinees gaan!
Trouwens: rijden achter een vrachtwagen is ook niet gezond! Wanneer gaat Radar daar tegen optreden.....?
Gebruik boekweit, grutten en geitenmelk....da's gezond...maar niet te vreten!
Nu weer over ve-tsin! Onder welke steen ben jij vandaan gekropen? Iedere redelijk ontwikkelde mens (schrijf je niet meer met "sch"), weet al jaren dat te grote hoeveelheden ve-tsin niet zo goed zijn voor een mens.
Oplossing: niet teveel naar de chinees gaan!
Trouwens: rijden achter een vrachtwagen is ook niet gezond! Wanneer gaat Radar daar tegen optreden.....?
Gebruik boekweit, grutten en geitenmelk....da's gezond...maar niet te vreten!
Re: Half Nederland ziek van E621
Smaakversterker E621 is inderdaad 1 van de gevaarlijkste additieven. Sommige mensen krijgen er zelfs hartkloppingen en/of hyperventilatie van. Dit gegeven is bij de levensmiddelenmaffia bekend en wordt daarom regelmatig in de doofpot gestopt.
John Booiman
John Booiman
-
- Berichten: 1
- Lid geworden op: 14 mar 2008 21:15
Re: Half Nederland ziek van E621
In eerste instantie dachten we dat ons zoontje van 5 jaar ADHD had. Op advies van onze huisarts zijn we op zijn voeding gaan letten. Uiteindelijk kwamen we er achter dat hij bijzonder gevoelig was voor smaakversterker (E621). Sinds we proberen deze smaakversterker in zijn voeding te vermijden is hij een stuk rustiger.
Re: Half Nederland ziek van E621
Op basis waarvan kan gezegd worden dat vetsin één van de gevaarlijkste additieven is? Overtuigender bewezen is dat pinda's voor (levens)gevaarlijke klachten kunnen zorgen, mits dit een IG-E gemedieerde aanval uitlokt.
Wetenschappelijk gezien is de schadelijkheid van vetsin zeker niet bewezen:
Wetenschappelijk gezien is de schadelijkheid van vetsin zeker niet bewezen:
Freeman M. Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature. J Am Acad Nurse Pract. 2006 Oct;18(10):482-6.
PURPOSE: This article reviews the literature from the past 40 years of research related to monosodium glutamate (MSG) and its ability to trigger a migraine headache, induce an asthma exacerbation, or evoke a constellation of symptoms described as the "Chinese restaurant syndrome." DATA SOURCES: Literature retrieved by a search using PubMed, Medline, Lexis-Nexus, and Infotrac to review articles from the past 40 years. CONCLUSIONS: MSG has a widespread reputation for eliciting a variety of symptoms, ranging from headache to dry mouth to flushing. Since the first report of the so-called Chinese restaurant syndrome 40 years ago, clinical trials have failed to identify a consistent relationship between the consumption of MSG and the constellation of symptoms that comprise the syndrome. Furthermore, MSG has been described as a trigger for asthma and migraine headache exacerbations, but there are no consistent data to support this relationship. Although there have been reports of an MSG-sensitive subset of the population, this has not been demonstrated in placebo-controlled trials. IMPLICATIONS FOR PRACTICE: Despite a widespread belief that MSG can elicit a headache, among other symptoms, there are no consistent clinical data to support this claim. Findings from the literature indicate that there is no consistent evidence to suggest that individuals may be uniquely sensitive to MSG. Nurse practitioners should therefore concentrate their efforts on advising patients of the nutritional pitfalls of some Chinese restaurant meals and to seek more consistently documented etiologies for symptoms such as headache, xerostomia, or flushing.
Beyreuther K, Biesalski HK, Fernstrom JD, Grimm P, Hammes WP, Heinemann U,Kempski O, Stehle P, Steinhart H, Walker R. Consensus meeting: monosodium glutamate - an update. Eur J Clin Nutr. 2007 Mar;61(3):304-13. Epub 2006 Sep 6.
OBJECTIVE: Update of the Hohenheim consensus on monosodium glutamate from 1997: Summary and evaluation of recent knowledge with respect to physiology and safety of monosodium glutamate. DESIGN: Experts from a range of relevant disciplines received and considered a series of questions related to aspects of the topic. SETTING: University of Hohenheim, Stuttgart, Germany. METHOD: The experts met and discussed the questions and arrived at a consensus. CONCLUSION: Total intake of glutamate from food in European countries is generally stable and ranged from 5 to 12 g/day (free: ca. 1 g, protein-bound: ca. 10 g, added as flavor: ca. 0.4 g). L-Glutamate (GLU) from all sources is mainly used as energy fuel in enterocytes. A maximum intake of 6.000 [corrected] mg/kg body weight is regarded as safe. The general use of glutamate salts (monosodium-L-glutamate and others) as food additive can, thus, be regarded as harmless for the whole population. Even in unphysiologically high doses GLU will not trespass into fetal circulation. Further research work should, however, be done concerning the effects of high doses of a bolus supply at presence of an impaired blood brain barrier function. In situations with decreased appetite (e.g., elderly persons) palatability can be improved by low dose use of monosodium-L-glutamate.
Reus KE, Houben GF, Stam M, Dubois AE. [Food additives as a cause of medical symptoms: relationship shown between sulfites and asthma and anaphylaxis; results of a literature review. Ned Tijdschr Geneeskd. 2000 Sep 16;144(38):1836-9.
OBJECTIVE: To determine if a causal connection exists between food additives and various medical complaints. DESIGN: Literature study. METHOD: Medline over the period January 1966-January 1999 was searched for articles on the following substances not containing protein and lactose: monosodium glutamate (MSG), sulfites, azo-dyes (tartrazine, sunset yellow, azorubin, amarant, cochineal red), benzoates, sorbates, butylated hydroxyanisole/butylated hydroxytoluene (BHA/BHT), parabens, cinnamon and vanilla, in combination with key words regarding food and side effects. Of those studies purporting to demonstrate an effect, only double-blind randomized placebo-controlled studies with oral challenge were assessed further, unless the complaint was anaphylaxis. Of studies not demonstrating an effect the design was assessed. RESULTS: Only for sulfites as causative agents of asthma and anaphylaxis, methodologically adequate studies demonstrating a causal connection could be found. For azo-dyes, benzoates, MSG, sorbates and BHA/BHT, no link with medical symptoms was demonstrable. For parabens, cinnamon and vanilla there were insufficient or inadequate data to justify a conclusion.
Stevenson DD. Monosodium glutamate and asthma. J Nutr. 2000 Apr;130(4S Suppl):1067S-73S
Allen et al. (1987) conducted oral monosodium glutamate (MSG) challenges with 32 asthmatic volunteers and reported that 14 reacted to MSG. Another study by Moneret-Vautrin (1987) also reported MSG-induced asthma attacks in 2 of 30 asthmatic patients. Four additional studies have been conducted and none has confirmed the results of the above authors. These studies, by Schwartzstein et al. (1987), Germano (1991), Woods et al. (1998) and Woessner et al. (1999), challenged a total of 45 patients who gave a history of asthma attacks in oriental restaurants. None of these patients experienced asthmatic reactions after ingesting MSG (one-sided confidence interval of 0-0.066). Another 109 asthmatic patients, without a history of asthma in oriental restaurants, also did not react to ingestion of MSG (one-sided confidence interval of 0-0.027). With a confidence interval < 0.05 there is a >95% probability that MSG history-negative asthmatic patients are not sensitive to MSG. For the MSG history-positive asthmatics, 45 patients, in well-performed studies, underwent negative challenges to MSG, contrasting with two studies reporting positive challenges. Allen et al. (1987) and Moneret-Vautrin (1987), who reported positive MSG challenge results, performed studies with the following characteristics: 1) single blinded, conducted after discontinuing essential antiasthma medications; 2) used effort-dependent peak expiratory flow rate measurement of lung function; 3) added AM bronchodilators in some patients; 4) ignored wandering baselines on the placebo challenge days; and 5) conducted some challenges in the AM and some at night. In summary, the existence of MSG-induced asthma, even in history-positive patients, has not been established conclusively.
Het is vaak moeilijk om te bewijzen dat iemand voor een bepaalde stof of voedingsmiddel werkelijk allergisch of gevoelig is. De dubbelblinde placebogecontroleerde provocatieproef geldt daarbij als gouden standaard. Velen 'denken' dat ze de oorzaak weten omdat de klachten verminderen zonder deze proef doorlopen te hebben. Vaak is het zelfstandig elimineren van voedingsmiddelen echter onnodig.Geha RS, Beiser A, Ren C, Patterson R, Greenberger PA, Grammer LC, Ditto AM, Harris KE, Shaughnessy MA, Yarnold PR, Corren J, Saxon A.J Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study.
Nutr. 2000 Apr;130(4S Suppl):1058S-62S.
Monosodium glutamate (MSG) has a long history of use in foods as a flavor enhancer. In the United States, the Food and Drug Administration has classified MSG as generally recognized as safe (GRAS). Nevertheless, there is an ongoing debate exists concerning whether MSG causes any of the alleged reactions. A complex of symptoms after ingestion of a Chinese meal was first described in 1968. MSG was suggested to trigger these symptoms, which were referred to collectively as Chinese Restaurant Syndrome. Numerous reports, most of them anecdotal, were published after the original observation. Since then, clinical studies have been performed by many groups, with varying degrees of rigor in experimental design ranging from uncontrolled open challenges to double-blind, placebo controlled (DBPC) studies. Challenges in subjects who reported adverse reactions to MSG have included relatively few subjects and have failed to show significant reactions to MSG. Results of surveys and of clinical challenges with MSG in the general population reveal no evidence of untoward effects. We recently conducted a multicenter DBPC challenge study in 130 subjects (the largest to date) to analyze the response of subjects who report symptoms from ingesting MSG. The results suggest that large doses of MSG given without food may elicit more symptoms than a placebo in individuals who believe that they react adversely to MSG. However, the frequency of the responses was low and the responses reported were inconsistent and were not reproducible. The responses were not observed when MSG was given with food.
Re: Half Nederland ziek van E621
Ik vind de reactie van Caruso niet zo aardig. Iedereen mag zijn zorgen hebben over toevoegingen in de voeding en er komen steeds meer onderzoeken en mensen met persoonlijke ervaringen die bevestigen dat deze zorg terecht is.
Francaise Corinne Gouget bestudeert al meer dan 14 jaar de giftigheid van de voedseladditieven en E-nummers. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestudeerd. Ze heeft er een boekje van gemaakt en Will Jansen heeft het vertaald in het Nederlands: ‘Wat zit er in uw eten’, ISBN 97.89.0777.88.288, € 9,90.
Er staat per E-nummer in of het schadelijk is (rood), of minder kans op schadelijkheid tot niet (oranje en groen).
Het wordt zo goed verkocht dat kort na het uitkomen begonnen is met de 3e druk. Dat geeft de behoefte van mensen aan om te willen weten wat ze binnenkrijgen via eten en drinken.
Smaakversterkers, de meeste kleurstoffen en zoetstoffen staan in het rood!
Francaise Corinne Gouget bestudeert al meer dan 14 jaar de giftigheid van de voedseladditieven en E-nummers. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestudeerd. Ze heeft er een boekje van gemaakt en Will Jansen heeft het vertaald in het Nederlands: ‘Wat zit er in uw eten’, ISBN 97.89.0777.88.288, € 9,90.
Er staat per E-nummer in of het schadelijk is (rood), of minder kans op schadelijkheid tot niet (oranje en groen).
Het wordt zo goed verkocht dat kort na het uitkomen begonnen is met de 3e druk. Dat geeft de behoefte van mensen aan om te willen weten wat ze binnenkrijgen via eten en drinken.
Smaakversterkers, de meeste kleurstoffen en zoetstoffen staan in het rood!
-
- Berichten: 2888
- Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17
Re: Half Nederland ziek van E621
voedingsadditiven.
[QUOTE]
Geplaatst op 01 Mei 2008 07:44 door MCE
Ik vind de reactie van Caruso niet zo aardig. Iedereen mag zijn zorgen hebben over toevoegingen in de voeding en er komen steeds meer onderzoeken en mensen met persoonlijke ervaringen die bevestigen dat deze zorg terecht is.[EINDE QUOTE]
Toch reageert Caruso juist!
Immers, in heel veel gevallen worden dit soort topics geopend door juist die mensen die de multivitamine- en voedingssupplementen proberen te "verkopen". De kruidenmengseltjes, het Ying en Yang, aardstralenkastjes,biostabiels, kortom het hele veld van de alternatieven die juist door te schreeuwen dat voedsel niet meer helpt,pillen (van hun) veel beter zijn en dat de reguliere geneeskunde dodelijk giftig is.
Ik denk dat u zijn reactie in dat daglicht moet zien!!
Bovendien komt er altijd wel weer een hype naar boven drijven zoals in het verleden de "Smarti-ziekte" waarbij kinderen ook hyperaktief zouden worden van die Smarti's.
Ook dat wordt dan weer later door langer onderzoek weer wat afgezwakt hoewel eigenlijk iedereen, ook wetenschappers, ervan overtuigd is dat wij met veel voedingstoevoegingen voorzichtig moeten zijn.
En dat Ve-tsin?
Een (overigens wat sterker werkend=per gram)zout mevrouw/mijnheer en dus net zo gevaarlijk.
De gemiddelde Nederlander krijgt OOK teveel zout naar binnen want ook dat wordt veel in voedingsmiddelen (kant-en-klaarmaaltijden
e.d.)gebruikt.
Grootvader
[QUOTE]
Geplaatst op 01 Mei 2008 07:44 door MCE
Ik vind de reactie van Caruso niet zo aardig. Iedereen mag zijn zorgen hebben over toevoegingen in de voeding en er komen steeds meer onderzoeken en mensen met persoonlijke ervaringen die bevestigen dat deze zorg terecht is.[EINDE QUOTE]
Toch reageert Caruso juist!
Immers, in heel veel gevallen worden dit soort topics geopend door juist die mensen die de multivitamine- en voedingssupplementen proberen te "verkopen". De kruidenmengseltjes, het Ying en Yang, aardstralenkastjes,biostabiels, kortom het hele veld van de alternatieven die juist door te schreeuwen dat voedsel niet meer helpt,pillen (van hun) veel beter zijn en dat de reguliere geneeskunde dodelijk giftig is.
Ik denk dat u zijn reactie in dat daglicht moet zien!!
Bovendien komt er altijd wel weer een hype naar boven drijven zoals in het verleden de "Smarti-ziekte" waarbij kinderen ook hyperaktief zouden worden van die Smarti's.
Ook dat wordt dan weer later door langer onderzoek weer wat afgezwakt hoewel eigenlijk iedereen, ook wetenschappers, ervan overtuigd is dat wij met veel voedingstoevoegingen voorzichtig moeten zijn.
En dat Ve-tsin?
Een (overigens wat sterker werkend=per gram)zout mevrouw/mijnheer en dus net zo gevaarlijk.
De gemiddelde Nederlander krijgt OOK teveel zout naar binnen want ook dat wordt veel in voedingsmiddelen (kant-en-klaarmaaltijden
e.d.)gebruikt.
Grootvader
Re: Half Nederland ziek van E621
Ben het totaal niet met je eens. Het zal nog heel lang gaan duren maar ooit wordt al die rotzooi nog eens verboden. Er zal nog lang geprobeerd worden om de waarheid tegen te houden, en intussen vallen er dus nog vele slachtoffers. Toch is er ook al een grote groep die zelf alert is op de voeding, die zelf inzien dat al die toevoegingen gewoon niet gezond kunnen zijn. Aan veel produkten is niet veel natuurlijks meer over.
Vetsin vind ik absoluut niet vergelijkbaar met zout.
Vetsin vind ik absoluut niet vergelijkbaar met zout.
Re: Half Nederland ziek van E621
In welk opzicht niet? Er is meer en overtuigender bewijs dat een te hoge natriuminname gezondheidsrisico's met zich meebrengt dat de inname van MSG. Bovendien geeft natrium een dorstgevoel dat volgens jou geen gezonde reactie kan zijn...(zie topic Smaakversterker, E621, monosoudiumglutamaat).Vetsin vind ik absoluut niet vergelijkbaar met zout.