LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Palmolie

Ervaring met voeding of zaken rondom dit onderwerp? Geef hier jouw mening.
Lara30
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 sep 2015 12:41

Palmolie

Ongelezen bericht door Lara30 »

Kan iemand mij uitleggen waarom haast uitsluitend palmolie gebruikt wordt in producten als margarine, frituurolie, aardappelchips, soepen, choco's, sauzen en koekjes, shampoo en zeep? Ik kan geen enkele margarine vinden zonder palmolie. Ik maak me erge zorgen over grote delen van het oerwoud in Indonesie die gekapt worden om plaats te maken voor palmolie plantages. Zijn er alternatieven mogelijk en wat kan ik als consument het beste doen?

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Palmolie

Ongelezen bericht door sjohie »

Lara30 schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom haast uitsluitend palmolie gebruikt wordt in producten als margarine, frituurolie, aardappelchips, soepen, choco's, sauzen en koekjes, shampoo en zeep? Ik kan geen enkele margarine vinden zonder palmolie. Ik maak me erge zorgen over grote delen van het oerwoud in Indonesie die gekapt worden om plaats te maken voor palmolie plantages. Zijn er alternatieven mogelijk en wat kan ik als consument het beste doen?
Omdat het een goedkope olie is om te produceren in die landen. Als je daar iets tegen wilt doen zou ik eens kijken bij een biologische winkel of supermarkt. Dan kan je beginnen met fairtrade producten, en ultimo producten zonder palmolie, maar dat vergt veel leeswerk van de kleine lettertjes.

Overigens kan je op brood roomboter gebruiken, en voor bakken en braden olijfolie, dat zijn quickwins. Idem zelf pastasauzen maken op basis van passata (gezeefde tomaten) en/of tomatenpuree, en gedroogde losse kruiden. Scheelt je naast palmolie een rits aan E-nummers en ook suikers, en de vaak >50% zout die in van die kant en klare kruidenmixen zitten.

En als je dan toch kant en klare kruidenmixen wilt gebruiken, dan zijn die van Jonnie Boer een aanrader. (vierkante metalen potjes) Kosten aardig wat, maar dat komt omdat het pure specerijen zijn, zonder ook maar 1 gram zout.

jfortron
Berichten: 97
Lid geworden op: 25 sep 2015 09:19

Re: Palmolie

Ongelezen bericht door jfortron »

Radar heeft al een uitzending besteed aan dit onderwerp.

http://www.radartv.nl/uitzending/archie ... nd-je-het/

Gesloten