LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gaan werken zonder contract?

Discussieer hier over werkgevers, ontslagregelingen en aanverwante zaken.
Niels Oerlmans
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 okt 2011 00:34

Gaan werken zonder contract?

Ongelezen bericht door Niels Oerlmans »

Beste mensen,

Ik ben 16 jaar oud en heb sinds ongeveer 2 en een halve maand werk. Maar ik heb nog geen contract gezien of ondertekend. Wel heb ik belasting formulieren moeten invullen die hun hadden opgestuurd. Mijn vraag is of dit legaal is en wat mijn rechten zijn in deze situatie. Want er is hevig spraken van onduidelijkheid bij mij. Want ben ik nu al uit mijn proeftijd want ik dacht dat de proeftijd 2 maanden was door de regering bepaald of zit ik verkeerd?

Bedankt voor uw reacties!

Emmy75
Berichten: 6713
Lid geworden op: 21 jan 2010 04:23

Re: Gaan werken zonder contract?

Ongelezen bericht door Emmy75 »

In principe is het voor beide partijen onwenselijk om zonder schriftelijk arbeidscontract een dienstverband te hebben. Maar wees gerust, dit betekent niet dat er geen rechten (of plichten) zijn want ook een mondelinge arbeidsovk is een overeenkomst. U valt gewoon terug op wat er in de wet daarover geregeld is Burgerlijk Wetboek 7 art 610 en verder. Mocht u de wetsartikelen zelf willen lezen, kunt u ze vinden via deze link op wetboek-online.

In principe is er nu geen sprake van een proeftijd omdat deze schriftelijk moet zijn overeengekomen. Als er wel sprake was van een proeftijd mocht deze max 2 maanden zijn bij een arbeidsovk voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd maar dan minimaal met een duur van 2 jaar. Bij een arbeidsovk voor bepaalde tijd < 2 jaren mag een proeftijd max. 1 maand bedragen.

Nu ga ik er wel van uit dat u de waarheid spreekt mbt uw leeftijd en niet (tegen de gedragsregels in, zo'n discussie is toevallig pas geweest in een ander topic) jonger bent. Een 16-jarige kan ook zelfstandig een arbeidsovk aangaan en staat in alles wat een arbeidsovk aangaat gelijk met een meerderjarige en kan ook in rechte verschijnen zonder bijstand van een wettelijke vertegenwoordiger. Voor een jonger iemand geldt grotendeels hetzelfde met het verschil dat de arbeidsovk aangegaan moet worden met toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger en dat deze ook in rechte dient te verschijnen met de vertegenwoordiger (indien nodig natuurlijk).

U kunt een en ander ook eens navragen bij een juridisch loket of iets dergelijks. Een eerste advies daar is meestal gratis.

Gesloten