LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Wat zijn de rechten van een werkloze of arbeidsongeschikte en welke ervaringen heb jij met de verschillende instanties?
Ron Heemskerk
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 jul 2017 12:57

Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Ongelezen bericht door Ron Heemskerk »

Geachte

Ik ben even een periode zonder werk geweest, Ik heb mijzelf omgeschoold tot Bus chauffeur Nationaal / Internationaal en heb een jaar contract.
Ik verdien meer dan mijn uitkering en geef dit ook netjes door. Ik kan gelukkig financieel weer op eigen benen staan en heb geen uitkering of aanvulling meer nodig. Ik wil dus uit de WW en ook geen geld meer ontvangen omdat het niet meer nodig is. Ik verdien al meer dan drie maanden meer dan mijn uitkering maar omdat het wisselt betreft mij toeslagen mag ik de WW wel uit maar vervallen al mijn rechten en moet ik dus mijn inkomen door blijven geven en heb ik sollicitatie plicht. Ik heb een mail gestuurd en ook telefonisch contact gehad maar omdat mijn uurloon wisselt i.v.m de toeslagen kan ik de WW niet uit. Maar ik geef duidelijk aan dat ik dat niet meer nodig heb. Op het moment dat je geen werk hebt is de WW een mooi vangnet en heb je dat nodig maar ik leg 10 x uit dat ik dat niet meer nodig heb en toch willen ze mij niet zonder gevolgen uitschrijven, Ben ik nu zo dom of begrijpen ze het werkelijk niet daar bij de UWV.
Mijn inkomen doorgeven prima geen probleem, maar ik verblijf nu bijna iedere week in het buitenland ivm werk en ga toch niet solliciteren omdat ik al een jaar contract heb.
Heeft iemand hier ervaring mee, Ik wil gewoon uit de WW zonder dat mijn WW recht doorloopt op de achter grond, Mocht ik in de toekomst zonder werk te komen zitten ( wat ik niet hoop ) wil ik wederom gewoon daar gebruik van maken van mijn recht op WW.
Even ter informatie ik ben 51 Jaar en heb al 35 jaar gewerkt voor mijn rechten.

GR Ron Heemskerk

Ron Heemskerk
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 jul 2017 12:57

Re: Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Ongelezen bericht door Ron Heemskerk »

Sorry er moet staan als titel, Hoe kom ik uit de WW zonder dat het gevolgen voor mij heeft.

GR Ron Heemskerk

Henk Toeter
Berichten: 659
Lid geworden op: 23 jun 2017 10:50

Re: Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Ongelezen bericht door Henk Toeter »

Bijzondere regel inderdaad. Het probleem is al een tijdje bekend in politiek Den Haag. Het maakt niet zoveel uit of ze het snappen bij het UWV, wat zij doen is het uitvoeren van de wet en dat doen ze in uw geval goed. U heeft recht op een WW-uitkering zolang u nog geen 87,5% van uw WW-maandloon verdient. Dat u van dat recht afziet moet u zelf weten, echter loopt het recht wel door en kunt u deze rechten (aantal maanden) niet parkeren voor een eventuele gebeurtenis in de toekomst. Het is lastige materie. Dus mocht u vragen hebben, stel ze gerust en ik zal (zo goed als ik kan) ze proberen te beantwoorden.

Of deze regel krom is of niet is aan ieders eigen beoordeling. Het is momenteel de wet, dus daar moeten we het mee doen.


http://maxius.nl/werkloosheidswet/artikel20
https://www.uwv.nl/particulieren/overig ... nkomen-aan

Nijogeth
Berichten: 10093
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Maar volgens mij heeft de regering anderhalf jaar geleden al aangegeven dat de regels ruimte voor interpretatie laten en de UWV daar dan ook gebruik van moet maken.

MaaikeM
Berichten: 62
Lid geworden op: 28 dec 2011 17:07

Re: Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Ongelezen bericht door MaaikeM »

In principe stopt de WW als je 2 of 3 maanden minstens 87,5% van je WW bedrag verdient. Als ik het bericht goed begrijp, dan gaat het hier om een situatie waarbij meer dan het WW bedrag verdient wordt met de baan. Helaas is het zo dat een medewerker van het UWV beoordeelt of de WW daadwerkelijk stop gezet gaat worden. Ik heb ook in de situatie gezeten dat ze de WW niet stop wilden zetten, ondanks dat ik al een paar maanden boven de grens zat met mijn inkomen. De reden was bij mij dat mijn inkomen schommelde, omdat ik niet altijd even veel uren werkte. Er was een kans dat ik weer onder de 87,5% zou komen te zitten, en daarom werd het toen niet stop gezet. Wel begreep ik van een UWV medewerker dat de maanden waarin je geen betaling van het UWV ontvangt ivm een te hoog inkomen, niet mee tellen qua opmaken van je WW rechten. Ik heb uiteindelijk heel lang mijn inkomsten door moeten geven, waarbij ik dan af en toe een maandje een kleine aanvulling kreeg en zo heel langzaam mijn rechten op heb gemaakt.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Ongelezen bericht door kweenie »

Niet 87,5% van de WW, maar van het WW maandloon. Dat is wel een verschil. Het is trouwens niet zo dat je zo al je WW recht opmaakt, want als je uit je nieuwe baan weer werkloos wordt, dan krijg je daarvoor weer gewoon een nieuwe WW.

Maar omdat de WW op het laatste inkomen gebaseerd is, zal die nieuwe WW lager zijn. Je hebt dan dus een tijdje twee stukken WW.

Als je de oude WW uitkering volledig zou (kunnen) stoppen, dan zou je in geval van een nieuwe werkloosheid dus een veel lagere uitkering hebben. En dat zou zelfs kunnen betekenen dat gaan werken uiteindelijk veel minder geld oplevert dan in de WW blijven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Stel dat je oude baan 3000 verdiende, dan is je WW 2100. Stel je werkt dan een jaar voor 2000 euro en wordt dan weer werkloos. De nieuwe WW is dan na twee maanden maar 1400. Dankzij deze aanvulling regel ontvang je nog een tijdelijke aanvulling uit de oude WW en kun je dan nog een tijdje 2100 blijven ontvangen. Tot de tijd van die eerste WW erop zit, daarna krijg je alsnog 1400.

uwv_webcare
Berichten: 97
Lid geworden op: 22 dec 2010 12:59
Contacteer:

Re: Hoe kom ik de WW, Ze snappen het daar niet helemaal

Ongelezen bericht door uwv_webcare »

Hallo Ron,

Je bent weer lekker aan het werk en hebt genoeg inkomen. Ik snap dat je je dan afvraagt waarom je WW-uitkering toch doorloopt.

Een WW-uitkering stopt als je twee maanden achter elkaar een inkomen hebt, dat meer is dan 87,5% van het WW-maandloon.
Uit je bericht begrijp ik dat je door wisselende inkomsten nog niet twee maanden achter elkaar meer dan 87,5% van je WW-maandloon hebt verdiend. Het klopt dat je je WW-uitkering in deze situatie niet zelf stop kunt zetten. Dit is bij wet zo geregeld.

Je kunt wel doorgeven dat je geen WW-betalingen meer wilt ontvangen. Zoals je zelf ook aangeeft, loopt je WW-recht dan wel door. Je maakt dus wel WW-duur op. Een voordeel is, dat je geen sollicitatieplicht meer hebt, als je de WW-betalingen stopzet.
Daarnaast bouw je natuurlijk wel weer een nieuw WW-recht op vanuit je huidige baan.

Lukt het niet om te solliciteren op passend werk naast je baan?
Dan adviseer ik je om contact op te nemen met je adviseur werk. Dit kun je doen door een bericht te sturen in je Werkmap op werk.nl.

Met vriendelijke groet,

Nelleke
UWV Webcareteam

Gesloten