LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Wat zijn de rechten van een werkloze of arbeidsongeschikte en welke ervaringen heb jij met de verschillende instanties?
Marcello31
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 jan 2017 12:04

Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door Marcello31 »

Hoi. Ik ben nu 60 jaar oud en heb na 7 jaar eindelijk een kortstondig contract mogen ondertekenen. Ik heb in de tijd dat ik in de sociale dienst zat, meer tijd tekort gehad, dan overhouden. Het was vrijwilligerswerk doen en gebruik maken van detacheringsbureaus. Kort gezegd krijg je te maken met werk in de bijstand, vrijlating op inkomsten, de participatie wet en een proefplaatsing. Deze combinatie uit het afgelopen jaar krijgt van mij een tienvoudige nominatie in demotivatie. Deze uitspraak plaats ik omdat geen enkele politieke partij mij hier antwoord op heeft gegeven en dat menig ambtenaar zich verschuilt achter de wet. Ik zie dan ook nu dat men eerder gemotiveerd wordt om de zaak te belazeren, dan eerlijk in dit circuit te verblijven.
Als ouwe sukkel krijg ik werk aangeboden van één van de detacheringsbureaus en ga vol aan de slag. Wekkertje gaat om 4 uur en moet tig kilometers rijden om op tijd, 07.00 uur te beginnen. Kilometer vergoeding is waar ze met de poten af moeten blijven. Maar reisuren niet meer. Dat zijn weer inkomsten. Dus dat wordt weer ingekort. Ook bouw je vakantie dagen op. Je hebt geen zin om zomaar vakantie dagen op te nemen, want je wenst alleen maar een contract, al is het voor een half jaar. Als het jaar eindigt worden die vakantie dagen uitbetaald, dus weg is het geld. Dat geldt ook voor je vakantie geld. 8% van het loon wordt ingehouden en dat wordt in de uitkering van je salarisstrook ingehouden. Wat je uiteindelijk overhoud is de 8% aan gereserveerd vakantiegeld gebaseerd op je uitkering. Dan komt ineens de participatie wet ook nog even geld binnen slepen. Participatie betekend volgens www.maatschappij.nu Stimuleer onze samenleving. Maar volgens deze wet werkt dat anders. Ik heb een uitkering van € 915 per maand. Mijn vaste lasten zijn gelijk. Ik ontvang een pensioen van een oud werkgever à € 160 en dat zou mij helpen in de voorziening van de eerste levensbehoeften. Maar wij hebben de grondwet???? Daarin staat dat iedereen recht heeft op inkomsten voor de eerste levens behoeften. Sorry, de participatiewet is heilig verklaard en doe geen moeite, want je krijgt nergens antwoord. Ik heb dankzij een kennis € 250 per maand mogen lenen om uiteindelijk toch iets te kunnen kopen op wat eten lijkt. De voedselbank is voor mij onhaalbaar geweest, aangezien ik mijn tijdelijk werk had en dat is prioriteit 1. Dan komt er dus een einde aan dat kortstondig werk. Alle extra kosten die je in die periode heb moeten maken, zijn jouw probleem. Je werkt en je eet ineens drie keer per dag omdat je lichaam dat nodig heeft. De nieuwe kleding moet nog even wachten, maar je moet wel meer keer wassen omdat je niet elke dag vuile kleding aan kunt doen. Je moet beltegoed kopen omdat je bereikbaar moet zijn om je werkgever te bellen. Het worden zoveel kleine onkosten waar je nooit verhaal kunt maken op de uitkerende instantie. Laat staan dat je door hen in het rood komt te staan.
Dan volgt de ellende in de proefplaatisng. Ook hier heb je te maken met de aanschaf van bijvoorbeeld veiligheidsschoenen. Wordt niet door de werkgever vergoed. Hoe je het ook bekijkt, langzaam zijn je uitgaven vele malen hoger en daarin wordt je nergens in gesteund. Je wordt alleen maar gestraft in dit eenzijdige opgebouwde constructie pakket wat opgesteld is door de overheid.
Ik heb begrip voor profiteurs die hard worden aangepakt. Maar ik kan nog steeds niet begrijpen, dat je door keihard te moeten vechten voor werk, je straf niet zal ontlopen. Ik betreur het ten zeerste, dat gegronde problemen bij voorbaat al onbeantwoord blijven. Het uiteindelijke resultaat is dat je moet vechten voor je eigen bestaan en of dat op een goede manier zal zijn, is zelf in te vullen.
ik heb veel steun gezocht om enigszins een leefbaar klimaat te verkrijgen, maar alle antwoorden zijn nog steeds onderweg, ofwel:
Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z. Zoekhetzelfmaaruit.
Mijn verhaal is kort en mogelijk niet compleet. Ik wens alleen aandacht om dit probleem en dat er structureel iets mis is met de wetgeving. Er is geen ruimte voor de serieuze 50 plusser die werk belangrijk vinden. De maatschappij veroordeeld ons als oud, te duur en wat meer motivaties. Als deze bedrijven zo stand houden, dan stimuleren zij de maatschappij op nog meer mensen die in de sociale dienst terecht komen. Als slotwoord zou ik wensen dat de politiek eens de strijd aangaat tegen de voedselbanken. Pas dan is dit land opgewassen en strijdvaardig in de toekomst.
Met vriendelijke groet.

Costnix
Berichten: 1081
Lid geworden op: 26 nov 2016 10:27

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door Costnix »

Wat is uw vraag?

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Zelfbedieningszaak
Zelfgenoegzaamheid
Zevenenzeventigste

NeoDutchio
Berichten: 12351
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Uw verhaal kort? Ben na 3 regels al afgehaakt en door gescrold naar de laatste paar regels.

wilhelmima1
Berichten: 696
Lid geworden op: 06 feb 2012 19:13

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door wilhelmima1 »

Dat je als 50 plusser niet meer aan de bak komt is al een tijdje bekend.
of de overheid daar wat aan gaat doen?? zou het niet weten.
Wat ik wel heel zeker weet is dat thuis gaan zitten kniezen niets oplevert.
Er zij genoeg instanties die zitten te springen om mensen die te veel vrije tijd hebben.
Dus leef je uit.
Wat betreft de centen je kan het zelf zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wilt.
Verder hebben 50 plussers meestal een IOAW wat inhoud dat ze een ander regime hebben mbt verplichtingen.


witte angora
Berichten: 30912
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door witte angora »

Marcello31 schreef:Ik heb in de tijd dat ik in de sociale dienst zat, meer tijd tekort gehad, dan overhouden.
Dat verbaast me niks, als je zulke lappen tekst schrijft. Maar ook van mijn kant: wat is je vraag aan de lezers van dit forum?

Miepje1
Berichten: 1742
Lid geworden op: 22 feb 2005 15:12

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door Miepje1 »

Beste Marcello, ik zal wat tegenwicht geven aan de zure reacties hierboven. Ik begrijp dat u uw hart wilt luchten. U bent niet de enige in Nederland met dit probleem. Werken kost soms meer dan het oplevert, in ek geval financieel. Van 'fijn meedoen' kan je nu eenmaal niet leven.
Helaas kan ik u ook niet helpen. Maar ik hoop dat een 'luisterend oor' u even goed heeft gedaan.

stofzuigertje

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Eerst goed alle voorwaarden doorlezen voor je ergens gaat werken....

Soms lijkt het leuk maar bij hoge reiskosten en verlies huidige uitkeringen.

Zeuren & Zielig is minder dan 18 letters.

Marcello31
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 jan 2017 12:04

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door Marcello31 »

Miepje1 schreef:Beste Marcello, ik zal wat tegenwicht geven aan de zure reacties hierboven. Ik begrijp dat u uw hart wilt luchten. U bent niet de enige in Nederland met dit probleem. Werken kost soms meer dan het oplevert, in ek geval financieel. Van 'fijn meedoen' kan je nu eenmaal niet leven.
Helaas kan ik u ook niet helpen. Maar ik hoop dat een 'luisterend oor' u even goed heeft gedaan.
Bedankt.
Ik begrijp dat het verhaal lang was, maar iets in 5 regels uitleggen is nu eenmaal vragen naar nog meer vragen omtrent duidelijke uitleg.

Marcello31
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 jan 2017 12:04

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door Marcello31 »

Uit de zure reacties blijkt wel dat de schrijvers dit als de "ver van mijn bed show" beschouwen. Ik heb de uitzending van gisterenavond (22 mei) ook gezien en daaruit blijkt dus duidelijk dat een 55+er slechts 10% kans heeft op een baan, 60+ zit al op 3 %. De maatschappij ziet ons dus als luie donders die een beetje de maatschappij uitzuigen. Bij voorbaat worden onze sollicitaties al in het ronde archief gestopt, dus de prullenbak.
De uiteindelijke vraag is er richting de beleidsvoerders/politiek. Als een systeem niet blijkt te werken, ga dan niet eindeloos door. Je kunt mensen verplichten om 10-20-50 of 100 keer te laten solliciteren, zolang de bedrijven de ouderen buiten de deur houden, blijft dit een probleem. Het is en wordt zinloos van beide kanten. Ik ben blij dat de uitzending concreet deze situatie laat zien.
Ten aanzien van de politiek zou ik het advies willen geven. Het beleid wordt uitgestippeld en elke gemeente behoort dat uit te voeren. Zij beoordelen de situatie in wat je moet aanleveren aan bewijsstukken. Daar ligt nu de verantwoordelijkheid. In mijn situatie heb ik van mensen geld kunnen lenen en dat alleen om te kunnen blijven leven. Zou ik mijn pensioen mogen behouden, was de situatie een stuk makkelijker en minder om terug te betalen. De participatiewet bepaald anders.
Mijn wens is dat de politiek nu eens naar de realiteit kijkt en niet hun beleid afstemt op cijfers van diverse statistieken.
Moeilijk, maar dat is nu eenmaal een deel van het werk.
Mvg,

witte angora
Berichten: 30912
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door witte angora »

Marcello31 schreef:
Miepje1 schreef:Beste Marcello, ik zal wat tegenwicht geven aan de zure reacties hierboven. Ik begrijp dat u uw hart wilt luchten. U bent niet de enige in Nederland met dit probleem. Werken kost soms meer dan het oplevert, in ek geval financieel. Van 'fijn meedoen' kan je nu eenmaal niet leven.
Helaas kan ik u ook niet helpen. Maar ik hoop dat een 'luisterend oor' u even goed heeft gedaan.
Bedankt.
Ik begrijp dat het verhaal lang was, maar iets in 5 regels uitleggen is nu eenmaal vragen naar nog meer vragen omtrent duidelijke uitleg.
Nu heb je meerdere malen de vraag gekregen wat je vraag is. En daar geef je geen antwoord op.

Berteman
Berichten: 476
Lid geworden op: 24 mei 2017 18:05

Re: Horizontaal, 18 letters en het begint met een Z

Ongelezen bericht door Berteman »

Het punt wat TS maakt is - als ik goed begrepen heb - de overheid burgers en uitkeringsgerechtigden allerlei regels, plichten, geboden, verboden en maatregelen oplegd die burgers in plaats van perspectief te bieden, alleen maar zorgen voor stagnatie en irritatie en een enorme bureaucratie, die de uitvoeringsorganen niet meer kunnen uitleggen.

En wat doet de politiek hieraan? Die verzinnen óf nog meer regels óf laten onderzoek doen door ingehuurde adviesbureau's, die hun rapporten in bureaulades zien verdwijnen, omdat de resultaten of aanbevelingen politiek gevoelig liggen of een tegenvallende conclusie en politiek Den Haag gaat weer over tot de orde of waan van de dag.

De overheid lijkt zich niet bewust van de gevolgen van maatregelen, de stapeling ervan die zij bedenken. En bovendien: nieuwe besluitvorming is vaak een ingewikkeld politiek compromis wat ook niet bijdraagt aan duidelijkheid.

Gesloten